Kako preživjeti vlastitu obitelj?

Obiteljska atmosfera u Vašem domu je Vaša osnova života.
Dalai Lama

Svaka obitelj je posebna. Ona je naše ogledalo života. Unutar obitelji učimo se vrijednostima, prihvatljivim i neprihvatljivim ponašanjima, upijamo iskustva, osjećaje i preuzimamo uloge. Obitelj nas uči kako razmišljati, rješavati zajedničke ili individualne probleme, dajući nam time primarnu sliku o sebi, „nama", vanjskom svijetu i o „drugima". Iako je funkcija obitelji da nas pripremi za svijet odraslih i bude nam sigurna životna baza, sasvim je uobičajeno da se mnogi od nas nekada osjete kao crna ovca unutar te grupe, nezaštićeni, obuzeti tugom, ljutnjom ili jednostavno umorno i izgubljeno.

Ono što je u djetinjstvu bila naša slika određenih odnosa i emocija unutar naše obitelji, nešto je što uvjetuje puno toga kasnije u životu. Odrastanjem se većina nas fizički udaljava od primarne obitelji iz koje potječe i kreće graditi svoj vlastiti život te formirati vlastitu obitelj. Na to putovanje nesvjesno sa sobom nosimo emocionalni kovčeg sjećanja, osjećaja, uloga i vrijednosti obitelji iz koje potječemo. On je uvijek s nama, a njegov sadržaj također otvaramo pred nama bitnim drugima i unosimo ga u svoje odnose: partnerske, prijateljske i poslovne. Ponekad je njegov sadržaj jasno vidljiv, a ponekad ga zbog straha, srama ili ljutnje čvrsto držimo pod ključem.

Nerijetko mnoge obitelji imaju tajnu (o nečijoj bolesti, prevari, izdaji, alkoholizmu, nasilju i sl.) odnosno sadržaj o kojem se nikada ne priča, a mnogi se odnosi baziraju upravo na zajedničkom prešutnom dogovoru da se taj sadržaj „gura pod tepih", nekada čak i kroz nekoliko generacija. Takva dinamika obiteljskih odnosa emocionalno blokira sve članove, iscrpljuje ih i onemogućava im vođenje autentičnog osobnog života.
PA AKO STE SE IKADA ZAPITALI...

Što je za vas idealna obitelj?
Koliko vas je obitelj iz koje potječete oblikovala kao osobu?
Da li bi stvari izgledale drugačije da ste odrastali u nekoj drugoj obitelji?
Jesu li obiteljski obrasci i vaši obrasci, vjerujete li u njih i da li ih želite nastavljati?
Kako i u kojoj mjeri naučeni obrasci iz obitelji utječu na vaše životne odabire (izbor partnera/ice, karijere, prijatelja)?
Kako i kakve obiteljske obrasce prenosite na vlastitu djecu?

Ukoliko želite zaviriti u svoj obiteljski kovčeg i vidjeti kakvi su se odnosi gradili unutar vaše obitelji, saznati kamo želite dalje ići ili samo saznati kako se možete naučiti nositi sa svojim obiteljskim temama, dobrodošli ste na psihodramsku radionicu gdje ćemo zajedno istraživati obiteljske odnose i kako da u njima lakše, bolje i svjesnije funkcioniramo.

Radionica će se održati u srijedu, 15.02.2017. od 19-21 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112C, a voditi će je Maja Aqqad, dipl.soc. i Ana Pulek, spec.comm, psihodramske praktičarke u terapijskom radu i superviziji Centra za psihodramu iz Zagreba.

Cijena radionice je 100 kuna, a broj mjesta ograničen. Prijaviti se možete putem prijavnice ili
na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a sve informacije možete dobiti na mob: 092/1626-872.

Također vas pozivamo da obavijesti pratite i na našoj FB stranici Kao Da- put prema sebi
https://m.facebook.com/Kao-Da-put-prema-sebi-1661990644046732/