Fašnik je spaljen – maske su ostale!

Psihodramska radionica 4. 3. 2017.
Maske kao neizostavni rekvizit Petog godišnjeg doba ili karnevala, oduvijek su služile krinci iza koje se krije određeni simbol, povezan s ulogom što su je još u antičko doba izvedbeno utjelovljivali glumci. Njihova ekspresivna moć, međutim, nije povezana isključivo uz teatar i dramu, nego uz simbolizaciju onog neizrecivog, istovremeno zastrašujućeg i umirujućeg aspekta transpersonalne psihe čovječanstva.

U ključu analitičke psihologije, maske se vezuje uz personu, odnosno zašitno pletivo osobnosti koje ego kačka u suradnji sa samim sobom dok kognitivno obrađuje subjektivno iskustvo, s namjerom da ga na zadovoljavajući način udjene u okvir društvenih normi, međuljudskih odnosa te prisilnih zahtjeva patrijarhalne kulture.

Na ovoj radionici ćemo se pozabaviti adaptivnim personama i maskama koje koristimo u dekodiranju naše stvarnosti, kao i simboličnim spaljivanjem lutke zime koja ide svojem kraju.

Na psihodramski način – za kojeg teoretičari kažu da je dionizijskog karaktera jer naglašava umjetničko, estetsko, životno i puteno – akcijski ćemo se upustiti i u pustolovinu upoznavanja s jednom glasovitom i praktički univerzalnom pričom iz narodne predaje koja govori o važnosti ne samo djelatnih, nego i duhovnih vještina. Ili pak – jednostavnije rečeno – narativom koji upozorava da većina stvari nije onakva kakvima djeluju! Priča se zove Kako je princ Petoružnik svladao Ljepljivlasa.

Što će po isteku Petog godišnjeg doba princ Petoružnik pokrenuti u svima nama, imat ćemo prigodu vidjeti u subotu, 4. ožujka 2017.

Radionica će se održati u Gundulićevoj ulici, od 10 do 14 sati. Cijena radionice je 200 kn. Prijaviti se možete do 2. ožujka OVDJE. O svim ostalim pojedinostima bit ćete obaviješteni putem mejla.

Voditeljica: Manuela Zlatar, dipl. fem Ženskih studija, PD praktičarka u edukaciji iz transpersonalne psihologije

artwork: with kindly permission of Edel Rodriguez