10 crtica o vitalnosti za veliku promjenu

Pročitaj naše crtice o vitalnosti, važne mudrosti na kojima intenzivno radimo na seminaru "Makrobiotikom do vitalnosti" na Hvaru. Kratkim pitanjima provjeri svoju opću razinu vitalnosti te saznaj što sve možeš učiniti kako bi ju osnažio/la.

Za modernog čovjeka uobičajeno je da ide kasno spavati, da jede kasno navečer i ne kreće se, a onda traži čarobni napitak koji će mu ojačati imunitet. Da bismo regulirali svoj obrambeni sustav, trebamo se vratiti u svoj izvorni bioritam.

Poznaješ li svoj izvorni bioritam?

Ako se držimo stalno jedne emocije, i pri tome se ne krećemo kroz široki spektar emocionalnih stanja, bivamo ranjivi, a tada nedostaje (emocionalne) vitalnosti.

Postoji li emocija koje se držiš i ne puštaš?

Pokretanje tijela uvijek djeluje na vitalnost. Svaki put kad smo fizički aktivni, trebamo se zapitati: "Troši li me ovo ili puni?". A, zatim odabrati one vježbe koje nas osnažuju i djeluju na više razina, opipljivoj i neopipljivoj.

(Po)krećeš li se?

Hrana je živi organizam koji poput čovjeka ima svoje energetsko polje. Biljka koja raste nema isto energetsko polje kao ubrana biljka. Što više vremena prođe od ubiranja, to više energetsko polje slabi. To je ono što nazivamo vitalnost.

Konzumiraš li vitalnu hranu?

Vitalnost je potencijal stvaranja. Podržava nas u kreiranju i inventivnosti. To je dvosmjerni proces, jer što se više kreativno izražavamo, to više jačamo svoje vitalne kapacitete.

Kreiraš li i izražavaš?

Proces disanja je temeljni unutarnji pokret koji uvjetuje život te vitalnost. Disanje nas gotovo istog trena povezuje s unutarnjim stanjima, a pozitivno utječe na alkalizaciju organizma, umirivanje živčanog sustava te detoksikaciju.

Dišeš li optimalno?

Kuhati prema makrobiotičkim načelima znači stvarati uravnotežene obroke i svaki dan se upitati: "Kakva hrana će me danas najviše iscijeliti?". Tim pitanjem kontinuirano podržavamo svoju vitalnost i poštujemo potrebe tijela.

Hraniš li svoju vitalnost?

Meditacija je komunikacija koja se odvija iznutra. Napokon se slušamo, a znamo da je slušanje najvažniji dio svakog zdravog odnosa. Postavljanje zdravog odnosa sa sobom, gradi i osnažuje vitalnost.

Slušaš li se dovoljno?

Znanstveno je dokazano da su ljudi koji se više smiju otporniji na bolesti. Veselje pomaže optimizaciji imuniteta, krvožilnog sustava te poboljšava funkcioniranje unutarnjih organa. Sličan efekt na zdravlje ima i pjevanje sretnih pjesama.

Koliko se često smiješ / pjevaš?

Kad upoznamo sebe u izdanju punom vitalnosti, ne pristajemo na manje. Svjesni toga da je vitalnost cjelina koju čine svakodnevni mali izbori, činimo sve što možemo da ju njegujemo na različite načine. I "držimo fige" da ostanemo predani u tome.

Pristaješ li na manje?

 

Podijeli s drugima kratke crtice o vitalnosti i osnaži svoju vitalnost!