Radionica: Vještina samopoštovanja - Modul 1

Nema veće vrijednosti za osobu, nema presudnijeg faktora u psihološkom razvoju, nego što je mišljenje o sebi, odnosno kako procjenjujemo sebe.

Mišljenje o sebi čovjek obično doživljava kroz osjećaj, osjećaj koji se, međutim, ne može tako lako izolirati i identificirati jer se kontinuirano proživljava, neovisno kolikim intenzitetom. To znači da je samodoživljaj uključen u svaku emocionalnu reakciju osobe.
Osjećaj samopoštovanja ima duboki utjecaj na sve naše misaone procese, emocije, želje, vrijednosti i ciljeve.

Kada se osjećamo bezvrijedno, nesposobno, kada imamo negativno mišljenje o sebi, kada se negativno prosuđujemo, te kada općenito negativno vrednujemo sebe, tada govorimo o niskom samopoštovanju.

Nisko samopoštovanje može biti dio trenutnog problema, a može biti trajno stanje bivanja, te kao takvo utječe na brigu o samome sebi, ali i na odnose s drugima, a najviše na one s partnerima, djecom i roditeljima. Nadalje, uvelike utječe na našu radnu sposobnost, kao i sposobnost osjećaja životnog zadovoljstva i užitka, te na druge aspekte našeg života.

U osnovi niskog samopoštovanja su naša negativna temeljna uvjerenja koja imamo o sebi. Uvjerenja o sebi su naučena kroz iskustava koja smo imali u životu, a posebnu težinu imaju rana životna iskustva. Ako imamo negativna uvjerenja o sebi vrlo je vjerojatno da smo u nekom trenutku u životu doživjeli negativno iskustvo, ili negativna iskustva, koja su utjecala na stvaranje takvih uvjerenja.
Problem je u tome što ova uvjerenja uzimamo kao činjenice, tj istinu o sebi, a često to ne odgovara vanjskoj istini. To znači da subjektivni osjećaj sebe ne mora odgovarati objektivnoj stvarnosti.

Takva negativna uvjerenja o sebi vode stvaranju nekorisnih životnih pravila koja zatim vode do nekorisnog ponašanja. Na taj način nekorisna životna pravila i nekorisna ponašanja i dalje održavaju naše negativno uvjerenje o sebi. To „dobro“ funkcionira sve dok se ne pojavi situacija ili situacije u kojima se aktivira naše negativno uvjerenje, koje vodi do nerealnih očekivanja ili negativne samoprocjene, koja zatim vodi k nekorisnom ponašanju ili donošenju štetnih odluka, te se na kraju „potvrđuje“ naše negativno uvjerenje. I tako idemo u krug.

Na ovoj radionici ćemo kroz teorijski i praktični pristup raditi na otkrivanju vlastitih negativnih temeljnih uvjerenja i s njima povezanih nekorisnih pravila i ponašanja koja prakticiramo, na nerealnim očekivanjima i negativnim samoprocjenama koja stvaramo, te kako ih promijeniti kako bismo ostvarili zdravi osjećaj samopoštovanja kojim ćemo biti vođeni kroz život.

Gdje: Gundulićeva 19, Prvi kat., Zagreb

Termini radionice:
1. termin – 01. prosinac (petak) od 17,45 do 20,00
2. termin – 08. prosinac (petak) od 17,45 do 20,00
3. termin – 15. prosinac (petak) od 17,45 do 20,00
4. termin – 22. prosinac (četvrtak) od 17,45 do 20,00

Cijena radionice - 450 kuna za sva 4 termina.

S obzirom da se radi o sustavnom radu nema dolazaka na pojedinačne termine.

Voditelj radionice:
Dorijan Burčul - Terapeut/Savjetnik Integrativne terapije

Prijave:
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
mobitel: 098 451 453