Narcizam i oblici zlostavljanja

Krenimo od postavke da narcističke osobe zapravo ne vole istinski sebe. Oni vole idealiziranu sliku o sebi, onu koju prezentiraju prema van, i samo toj slici mogu da se dive. No, duboko u sebi, narcistične osobe ipak osjećaju ponor između fasade koji pokazuju svijetu i njihovog srama od istinskog sebe i jako naporno rade kako bi izbjegli baš taj osjećaj srama od samih sebe.


Narcizam i zlostavljanje idu često jedno s drugim - može se kretati od ignoriranja vaših osjećaja do nasilne agresije. Ono što je tipično, narcistička osoba vama nanosi jako puno bola i patnje, a ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje i prebacuje krivnju uvijek vama ili drugima.

Neki oblici zlostavljanja:
- Verbalno zlostavljanje: uključuje optuživanje, prijetnje, kritiziranje, sarkazam, agresija itd.
- Manipulacija: Općenito, manipulacija je neizravni utjecaj na neku osobu, često se izražava kroz prikrivenu agresiju. Npr. na površini riječi izgledaju bezopasne, ali ispod toga se osjećate poniženo ili osjetite neprijateljsku namjeru.
- Emocionalna ucjena: Emocionalna ucjena može uključivati prijetnje, upozorenja, zastrašivanje ili kažnjavanje. To je oblik manipulacije koji izaziva sumnju u vama.
- Gaslighting: Namjerno izazivaju u vama nepovjerenje u vlastite percepcije stvarnosti ili počinjete vjeruovati da ste mentalno nesposobni.
- Natjecanje: Teže da uvijek budu na vrhu, ali se ponašaju neetički.
- Sabotiranje: Potkopavaju vaše napore ili odnose, sve u svrhu osvete ili da stekne neku osobnu prednost nad vama.
- Iskorištavanje: Iskorištavaju vas za svoje osobne ciljeve bez obzira na vaše osjećaje ili potrebe.
- Laganje: Obmanjuju kako bi izbjegli odgovornost.
- Klevetanje: širenje zlonamjernih tračeva ili laži o vama.
- Nasilje: To uključuje blokiranje pokreta, fizičko obračunavanje, bacanje stvari ili uništavanje vaše imovine.
- Izolacija: Izolira vas od prijatelja i od obitelji kroz kontrolu i manipulaciju. Itd.

Što učiniti?
Ako ste žrtva, glavni su ciljevi za vas:
- da prepoznate zlostavljanje,
- da potražite pomoć i zaštitu,
- da izgradite sustav osobe podrške,

Autor - Marko Škopac, psihodramski psihoterapeut

O psihoterapiji
Psihoterapija je namijenjena baš svakoj osobi koja osjeća da pati i da joj je potrebna pomoć. Cilj psihoterapije je promjena i to takva promjena zbog koje ćete se osjećati zadovoljniji, sretniji, slobodniji, kreativniji, spontaniji, sigurniji u sebe, a razviti ćete i veći osjećaj kontrole nad samim sobom. Kako dolazi do promjene u psihoterapiji? Do promjene u psihoterapiji dolazi kroz odnos s psihoterapeutom. Psihoterapija je, za mene, odnos koji je intiman, emocionalno bogat i plodan, međusobno jako podržavajući, odnos koji je siguran i koji čini mogućim sve promjene na koje ste spremni. Često ćete u psihoterapiji prepoznati po prvi puta neke vaše jake kvalitete ili nove talente, prepoznati ćete snagu koju imate, po prvi puta ćete otvoreno pričati o emocijama o kojima niste nikad nikome pričali, a moći ćete proraditi i traume koje nosite u sebi i koje vas jako bole a kojima često nitko ništa ne zna.

Vaša odluka da potražite psihoterapijsku pomoć pokazuje da ste odgovorni prema sebi i da ste odlučili rasti i razvijati se i da ste spremni unijeti važne i dobre promjene u svoj život i u odnose s Vama važnim osobama. Nemojte nikad zaboraviti da imate tu moć da se promjenite, da promjene nisu opasne, a da bi postigli ono što želite – morate, morate se promijeniti.

Uz individualnu i grupnu psihoterapiju nudim Vam i mogućnost individualne psihoterapije putem Skype-a. Kad seanse održavaju putem Skypa, preporučena učestalost seansi je jednom tjedno ili jednom svaka dva tjedna, cijena po dogovoru, plaćate svaku seansu posebno.

Sve ostale dodatne informacije vezane uz psihoterapiju možete dobiti
na broj mob.: 091/ 570 67 84 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Možete pratiti novosti i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/psihoterapijams/

Mjesto održavanja : Zagreb, Bleiweisova ulica.
O meni: Imam devet godina iskustva u psihoterapiji. Zavrsio sam petogodišnju edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu prema programu certificiranom od strane Federation of European Psychodrama Training Organisations i European Association for Psychotherapy. Dodatna usavršavanja iz različitih psihoterapijskih pravaca kao što su: psihoanaliza, grupna analiza, transakcijska analiza, art terapija, psihoterapija plesom i pokretom te bodywork psihoterapija.