Pussssy talk! - ciklus radionica o ženskoj seksualnosti u Šesnaestici

The day you were born, the world had a choice about what to teach you about your body.  It could have taught you to live with confidence and joy inside your body. It could have taught you that your body and your sexuality are beautiful gifts. But instead, the world taught you  to feel critical of and dissatisfied with your sexuality and your body.
― Emily Nagoski, Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life

Naša je seksualnost integralni dio naših identiteta koji utječe na mnoge druge dijelove naših života. Iako je ta veza ponekad skrivena i naizgled nejasna, ona je zapravo vrlo snažna i naš se odnos prema vlastitoj seksualnosti reflektira u raznim odlukama koje donosimo tijekom dana, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Od toga kako se ponašamo u novoj grupi ljudi ili na poslu preko načina na koji gledamo filmove i plešemo do toga kako se tuširamo i smijemo.

Seksualnost je pritom puno više od naših seksualnih identiteta i toga koga biramo za partner(ic)e, ona uključuje i naš odnos prema vlastitom tijelu, pitanja koja o njemu same sebi postavljamo, ona uključuje način na koji se gledamo u ogledalu, način na koji razgovaramo o vlastitim odnosima, ona uključuje i odnos prema vlastitom užitku i način na koji grlimo.

Međutim, zbog načina na koji se seksualnost, pogotovo ona ženska, danas stigmatizira i skriva u javnom prostoru, ona često ostaje i skrivena u našim privatnim, intimnim prostorima. I dok je ideja “potpune seksualne slobode” definitivno iluzija, svakako postoji mnogi prostori koje svaka od nas u tom smislu može otkriti i osloboditi. Ova grupa bit će namijenjena takvoj vrsti (samo)otkrivanja i na njoj ćemo se posvetiti radu na mnogim temama koje inače nemamo puno prilike dotaknuti – od odnosa prema patrijarhatu do odnosa prema vlastitim grudima, od istraživanja perspektiva pojedinih seksualnih identiteta do igranja značenjima koje dodir za nas ima. Koristeći psihodramske metode upustit ćemo se u analizu socijalnih i intimnih silnica koje oblikuju načine na koje bivamo u vlastitom tijelu.

što je psihodrama?
Psihodrama je terapijska i edukativna metoda koja se bazira na principu igranja uloga i omogućava nam da određene teme i probleme sagledamo iz različitih uglova, ne samo iz onog na koji smo navikle. Radionice neće biti terapijskog tipa i nećemo ulaziti u osobne teme nego ćemo kroz niz vježbi i zadataka osvijetliti neke aspekte kojih se inače toliko ne dotičemo. Ideja je da stvorimo siguran prostor u kojemu ćemo moći razmijeniti iskustva i osjećaje, ali u kojemu ćemo istovremeno poštovati međusobne granice i (ne)spremnost za govorenje o stvarima o kojima (ne) želimo govoriti.

za koga su namijenjene radionice?
Radionice su otvorena za sve žene starije od 18 godina koje žele istražiti određene aspekte svoje tjelesnosti i seksualnosti. Od sudionica se očekuje spremnost na rad u grupi, otvorenost za rad i poštivanje vlastitih i tuđih granica. U skladu s tim, i konačan program radionica oblikovat će se u dogovoru sa svim članicama grupe.

kako, kada i gdje će se radionice održavati?
Ciklus se sastoji od sedam susreta koji će se održavati jednom tjedno, ponedjeljkom u trajanju od devedeset minuta. Počinjemo 28.10.2019.! Nije moguće sudjelovanje u pojedinim radionicama, sudionice koje se prijavljuju obvezuju se na sudjelovanje u cijelom programu. Mjesto održavanja je društveno-kulturni centar Šesnaestica, Ozaljska 16.

koja je cijena radionica?
Sudjelovanje u cjelokupnom ciklusu iznosi 750 kuna za zaposlene, odnosno 500 kuna za nezaposlene i studentice. U oba slučaja iznos je plativ u dvije rate. 

kako da se prijavim?
Za prijavu treba poslati nekoliko rečenica o sebi i nekoliko rečenica o tome zašto želite sudjelovati u ovom ciklusu radionica. Prijave se šalju na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i traju do nedjelje 20.10.2019. Maksimalan broj polaznica je osam.

tko vodi radionicu?
Radionicu vodi dramaturginja Jasna Jasna Žmak koja se trenutno nalazi u edukaciji za psihodramsku praktičarku pri zagrebačkom Centru za psihodramu. Inače radi kao dramaturginja, scenaristica i spisateljica na filmu i u kazalištu. Vodila je brojne radionice iz domene pisanja, dramaturgije izvedbe i feminističke kritike, a od 2012. predaje na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.