Novosti Budističkog centra

Dragi prijatelji, dragi članovi,
evo nas nazad. U svijetu koji je postao još malo nepredvidljiviji, svijetu na mahove i na odluke, na preporuke, na zakazivanja i otkazivanja u zadnji čas, započeli smo s našom radnom jeseni. Više nego prikladno, tema mjeseca listopada su pitanja - posegnuli smo za predavanjem što ga je majstor Žarko održao prije tri godine i objavljujemo ga u ovome broju. Kao i sve prave teme, relevantna je uvijek. U današnje doba ima još jednu, prije tri godine možda nevidljivu dimenziju - kako u turbulentim vremenima pitanje koristiti za konstruktivno istraživanje, a ne za otežavanje osjećaja neizvjesnosti.

Način na koji ćemo provoditi naš program, u uvjetima izmještenosti iz grada i pandemijskih ograničenja upravo je iznalaženje konstruktivnog u neizvjesnosti. Kada je to moguće, događanja će se odvijati na dva kolosjeka - uživo i preko web platformi. Povlačenja, za koja je nužna živa interakcija, bit će smanjenoga opsega i s ograničenim brojem ljudi. I dalje nudimo online savjetovanje s učiteljem, a do sljedećega mjeseca otvorit ćemo i virtualna okupljanja na tjednim meditacijama. Novina koju uvodimo je tjedni ili dulji rezidencijalni boravak u Chan centru. No, ako biste od svega najradije zasukali rukave, boravili na otvorenom i dobro se umorili, dođite nam pomoći da pripremimo naš okoliš za zimu na radnim akcijama Jesenski radovi!

Ovim listopadom započinjemo radnu godinu punu pitanja. U suradnji s vama, našim članovima, pokroviteljima i prijateljima, uz vašu pomoć i vaše dolaske - fizičke ili virtualne, nastojat ćemo se održati, i zajedničko mjesto vježbanja mira i blagonaknosti održati vibrantnim, živim i plodnim. Radujemo se svakom vašem mailu, posjetu, dolasku...

Do skora,
Karmen Mihalinec


NAJAVE  / LISTOPAD
LISTOPAD


1. - 4.
10. i 11.
17.
22. - 25.

Škola za učitelje Dharme i chana
Mirnoća i uvid, tečaj chan meditacije
Jesenski radovi, radna akcija
Um početnika, trodnevno meditacijsko povlačenje

STUDENI

4.
7.
14. - 21.

Javno predavanje, 19 sati, online
Jesenski radovi, radna akcija
Sedmodnevno chan povlačenje, Chan centar Hartovski vrh

PROGRAM ZA 2020.

MIRNOĆA I UVID Tečaj chan meditacije, 10. i 11. listopada Predstojeći tečaj chan meditacije Mirnoća i uvid, koji je naš temeljni program što potanko i pristupačno izlaže metode njegovanja uma u našoj tradiciji, moguće je pratiti u našem Centru za povlačenja i seminare na Hartovskom vrhu, ali i online u realnome vremenu. Imamo još par slobodnih mjesta, prijave su otvorene do 7. listopada, a o detaljima i satnici više saznajte ovdje.


JESENSKI RADOVI
Priprema okoliša Centra za zimu, 17. listopada Posljednjih šest mjeseci nije bilo grupnih aktivnosti u našem Chan centru - malobrojne (uglavnom ženske) snage uz nešto najamnih ruku teškom su mukom obuzdavale zelenilo da ne preuzme sve staze i hortikulturu. Prije dvije godine, sjećate se, zasadili smo nekoliko stotina biljaka, uključujući voćnjak - sve ih tijekom sezone rasta treba više puta oplijeviti, pognojiti, zaliti... Sada nam treba dodatna pomoć u pripremi za zimu - po jednu subotu u listopadu i studenom vas pozivamo da poklonite svoju vještinu i snagu i dođete na dan Jesenskih radova! Ručak, dobro društvo i muskulfiber osigurani! Javite nam se.


UM POČETNIKA
Trodnevno meditacijsko povlačenje, 22. - 25. listopada Trodnevno povlačenje krajem listopada nastavlja se na temu pitanja i nosi naziv Um početnika. U blagoj atmosferi omogućuje uvjete za otkrivanje dubljega sloja našega bića koji u vrenju života uglavnom čuči skriven i nevidljiv, a vrijedan je spoznavanja. Povlačenje je otvoreno za sve koji su bili na tečaju meditacije i na jednodnevnom sjedenju. Detalji i prijavnica ovdje.


REZIDENCIJA U CHAN CENTRU
Boravak na posebnom mjestu, u vlastitom ritmuSanjate o nešto dana za sebe? Htjeli biste ih provesti na mjestu uronjenom u snagu prirode, a opet savršeno opremljenom za spokojno obitavanje? Već dugo se želite posvetiti samostalnoj praksi i studiju, uz podršku ljudi koji vas u tome mogu sigurno voditi? Ako ste naš član, i prošli ste tečaj meditacije Mirnoća i uvid, prijavite se za višednevnu rezidenciju u Chan centru - iskoristite rijetku priliku da provedete tjedan ili više dana na ovom izuzetnom mjestu, sudjelujući u njegovim dnevnim aktivnostima uz dovoljno vremena za vlastite projekte. Pišite nam naOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


SAVJETOVANJE
Popričajte o svojoj praksi Umjesto razgovora uživo nakon meditacije ili tijekom povlačenja, članovima Centra nudimo mogućnost da o svojoj praksi (što može biti i šire od ove naizgled uske teme) i nedoumicama koje imaju popričaju Skypeom s učiteljem. Termini po dogovoru, u poslijepodnevnim satima. Najave za razgovor na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  . Iskoristite ovu priliku!

PROČITAJTE
O važnosti pitanja Jeste li došli s pitanjima na ovo predavanje? Možda imate konkretna pitanja ili općeniti interes za budizam? Umjesto konačnih odgovora, ja bih u ovom predavanju htio istaknuti važnost samih pitanja. Srž budizma je u njegovanju neprestanog ispitivanja. Pri tome ne mislim na uobičajena, svakodnevna pitanja kao na primjer: „Što ćemo imati za ručak?” ili „Kamo ćemo izaći?” Mislim na fundamentalna, egzistencijalna, životna pitanja: to su pitanja koja svi imamo u nekom periodu života. Ta pitanja se obično javljaju rano u životu, ali ih uglavnom potisnemo sa strane slijedeći uobičajen životni put. Tada se prestajemo pitati i to nije dobro jer prestajući se pitati, prestajemo živjeti na dublji način.

 Dalje...

 


Budistički centar