Isprepletimo ruke i pomozimo oboljelima od Alzheimera i drugih demencija

Kako su šareni pleteni i kukičani rukavići povezali Udrugu i Centar „OZANA“ sa Udrugom LiPa i njihovim mobilnim timom palijativne skrbi

Štrikeraj café Udruge i Centra OZANA ponovno je širom otvorio svoja vrata organizirajući primopredaju rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija volonterima Udruge LiPa i njihovom mobilnom timu palijativne skrbi. Uz tridesetak veselih, šarenih rukavića darovano je i dvadeset deka sastavljenih od pletenih i kukičanih kvadrata.

Isprepletimo ruke akcija je u kojoj korisnici Udruge i Centra OZANA, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim) za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Akcijom, između ostalog žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija, a obje su udruge njezine članice.

Primopredaji rukavića prisustvovao je i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi. Između ostalog naglasio je da se rukavići već uveliko uspješno koriste na Odjelu psihogerijatrije gdje su ih pacijenti i osoblje izvrsno prihvatili. Uz podršku Hrvatske Alzheimer alijanse nastaviti će poticati i druge srodne ustanove da koriste rukaviće, dekice i druge proizvode od vune, kao jednostavnu nefarmakološku pomoćnu metodu u svakodnevnoj skrbi pacijenata i korisnika.

Predsjednica Udruge LiPa, dipl.ms. Ljerka Pavković predstavila je rad udruge koja razvija sustav pružanja palijativne skrbi edukacijom i koordinacijom korisnika i njihovih članova obitelji, članova tima, volontera „Ambasadora dobročinstva“, stručnjaka te šire javnosti sa ciljem omogućavanja kvalitete života oboljelih od neizlječivih bolesti i članova njihovih obitelji do kraja života.

Gradovi Pakrac, Lipik i Požeško - slavonska županija sa Palijativnim timom LiPa grade kulturu prijateljskih zajednica za oboljele od demencije. Mobilni timovi sa volonterima obilaze bolesnike, provode edukaciju, organiziraju radionice, pružaju psihosocijalnu pomoć, prevoze pacijente na liječničke preglede i drugo po pozivu članova obitelji i u dogovoru sa obiteljskim liječnicima. Donacija koju su ovom prilikom preuzeli njihovim će korisnicima uljepšati Božićne i novogodišnje blagdane i učiniti im život zanimljivijim. Na obostrano zadovoljstvo dogovoren je i nastavak suradnje gostovanjem Štrikeraj café-a i nizom radionica kojima će se, svima zainteresiranima, pružiti mogućnost da se uključe u ovakve akcije i sami ih organiziraju za potrebite u svojem okruženju.

Nazočni su imali priliku razgledati i četiri vunene instalacije postavljene na stupove ispred Štrikeraj café-a u Ulici grada Vukovara 235 prilikom yarn bombinga koji je održan na Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Vunene instalacije koje predstavljaju četiri godišnja doba čine vizualnu poveznicu između Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, gdje su također postavljene, i Udruge i Centra OZANA, koji kroz aktivnosti Štrikeraj caféa pokreću društveno angažirane akcije, promovirajući na taj način sposobnosti i rad svojih korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i djece s teškoćama u razvoju, istovremeno ukazujući na određene probleme i pomažući drugima u potrebi. Trenutno su im aktualne dvije akcije - Isprepletimo ruke u kojoj se izrađuju rukavići, te Upletimo se! u kojoj se izrađuju kvadrati dimenzija 20X20 cm i spajaju ih u deke za potrebite.

Ovom su se prilikom zahvalili svima koji se uključuju u njihove akcije te donose ili šalju pletene i kukičane uratke, kao i svima koji su do sada donirali vunice. Ukoliko imate potrebu za rukavićem ili se želite uključiti u neku od ovih akcija obratite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili navratite u Štrikeraj café, Ulica grada Vukovara 235, utorkom i četvrtkom od 18,00 do 20,00 sati.

 

 

♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam