SPLIT - otvoreno predavanje: Kako se nositi sa kritikom?, 02.12. u 18:00

Primiti ili dati kritiku, neminovan je dio ljudske interakcije. U kontaktu s drugim ljudima, uvijek će se naći netko spreman dati svoje mišljenje o našem izgledu, frizuri, pameti, o našim sposobnostima, partneru, ideji, o nečemu što smo uradili ili nismo uradili. Ili će možda od nas tražiti mišljenje o nečemu.

Kako se nosimo s kritikom? Da li možemo biti mirni kad čujemo kritiku i pronaći priliku za napredak i rast, sagledati objektivno informacije koje smo dobili?

Većina nas se osjeti pogođenima i zaboli nas kad je kritika u pitanju. Nekad radi tih osjećaja krenemo u argumentiranje i racionaliziranje (da bi dokazali zašto sve naš kritičar nije u pravu). Ponekad dođe i do svađe, pa i sukoba. Toliko nas aktivira da idemo u inat i kontriranje. A ponekad smo ponosni na to koliko ostanemo mirni na van, a iznutra se nešto kida i vrišti i plače. Nekad nas pogodi toliko da ne možemo sakriti emocije, pa plačemo, bijesnimo, žalimo se svima koji nas hoće poslušati i tražimo podršku i opravdanje kako bi dokazali da smo ipak u pravu, da ipak vrijedimo. Često naša reakcija ovisi o tome tko je rekao, kako je rekao i zašto je uopće izrekao kritiku, ali i o tome kako smo mi u trenutku kad smo je dobili.

Koja god naša reakcija na kritiku bila, ako iznutra ne osjećamo mir, ostatak dana nam bude „pokvaren“. Nekad to traje i duže, pa danima mislimo samo na kritiku koju smo dobili, preispitujemo sebe, drugu osobu (muža, šefa, roditelja, prijatelja). Ulovimo se da razmišljamo o tome što smo toj osobi trebali reći, kako smo sve mogli reagirati, što ćemo reći i kako ćemo se ponašati kad je ponovno vidimo. Ili možda počnemo izbjegavati tu osobu ili situacije gdje bi mogli ponovno osjetiti povrijeđenost i zatvaramo se, odustajemo od odjeće koju volimo, ideja koje imamo, od naših želja. Odustajemo od sebe.

Zašto nam kritika tako teško pada? Zašto nam je tuđe mišljenje toliko važno? Zašto nam se teško nositi sa kritikom? Zašto nam je teško primiti pohvalu?

Šta je sa drugom stranom medalje? Kako dajemo nekome pohvalu ili kritiku? Da li često odemo u neku krajnost? Bojimo se povrijediti drugu stranu otvorenom kritikom pa okolišamo ili umanjujemo situaciju. Ili kritiku jednog djela pokušavamo maskirati u pohvalu drugog. Ponekad hvalimo zato što mislimo da to moramo, pa pretjerujemo sa superlativima. Ili smatramo da je dobro često kritizirati jer time pomažemo drugome da postane bolji?

Odgovore na ova pitanja, kao i puno drugih informacija o našem unutarnjem modelu funkcioniranja, te koje sve mogućnosti imamo za promijeniti naš odnos prema kritici, možete dobiti na našem besplatnom predavanju.

Dobrodošli ste, uz obaveznu prijavu na marija@ipd-center.eu
Hotel Park, Hatzeov perivoj 3, Split, 02.12.2019. u 18 sati