Vastu - Predavanje - Krešimir Oreški

VASTU je stanovanje u potpunom skladu s prirodnim zakonima. VASTU arhitektura je najstariji i najsistematičniji od svih arhitektonskih sustava. Poznata još i kao Sthapatya Veda, Vastu znanost je drevna predvedska nauka stara više od 10,000 godina koja je postavila detaljne smjernice za savršene građevine u kojima ljudi na Zemlji mogu živjeti i raditi u skladu, miru, napretku, dobrom zdravlju, materijalnom i duhovnom obilju.

Vastu je u osnovi znanost koja opisuje proces kroz koji se nemanifestirani Apsolut (Čista Svijest, kvantno polje, Jedinstveno polje svih zakona prirode, potencijalna energija) pretvara u manifestirane oblike i materiju (kinetičku energiju), te repliciranje tog procesa u arhitekturi, kiparstvu, glazbi, plesu i poeziji. Kada se načela Vastu znanosti primjene na sve ove forme, one postaju izravno rezonantne s pozitivnim osobinama Čiste Svijesti ili Apsolutnog Prostora. Ova rezonancija pozitivnih svojstava se zauzvrat prenosi na stanara, gledatelja ili slušatelja.

Svaki princip Vastua ima čvrste znanstvene osnove. Autentična Vastu znanost rođena je iz znanja o fizici, matematici, astronomiji i astrologiji, i uključuje razumijevanje Prostora, Vremena, Svjetlosti, Zvuka i 5 elemenata, te sposobnost primjene tog znanja u arhitekturi, kiparstvu, poeziji, glazbi i plesu. Posjedujući znanje o bezvremenskim Prirodnim Zakonima u vidu finijih materijalnih i duhovnih energija (koje u našoj zapadnoj kulturi općenito nisu poznate i iz tog razloga se neprestano povređuju), Vastu znanost omogućuje izgradnju građevina koristeći i usklađujući pozitivne energije i utjecaje prirode na konstruktivan način.

Prema Vastu znanosti, postoji 'dinamika prostora'. Prostor je ispunjen energijom, vibrantan je, svjestan i pretvara se u prostorne oblike. Kada se ovaj energetski prostor ili energetsko polje ograniči ili ogradi s četiri zida, tada građevina postaje živi organizam koji posjeduje određenu ritmičku rezonanciju. Kao što unutarnji prostor koji je ograđen našim tijelom osjeća i vibrira, tako isto i kuća/građevina osjeća i vibrira. Ova ritmička vibracija pri gradnji Vastu objekta kreira se tako da rezonira s našim unutarnjim vibracijama, a pomoću te rezonance stanar kuće je u mogućnosti biti u harmoniji i skladu s Univerzalnim prostorom i iskusiti sklad i harmoniju u svim aspektima života.


Zgrada je živi organizam i pulsira životom, poput ljudskog nervnog sistema, i može se dizajnirati u harmoničnoj rezonanciji s osnovnom, temeljnom energetskom strukturom Univerzuma. Vastu uzima u obzir sve prirodne sile i faktore koji utječu na živa bića na Zemlji, te njihovo dinamičko balansiranje na konstruktivan i životno-podržavajuć način.

Pojednostavljeno, Vastu je yoga za prostor, kuću ili stan. Kao što je cilj Yoge, Ayur-vede, meditacije i sličnih praksi potpuno harmonizirati 5 elemenata u našem biću kako bi se um, tijelo i duh doveli u potpunu harmoniju i stvorili omogučili Samo-ostvarenje, tako je jedan od osnovnih Vastu principa dovesti ovih 5 elemenata u potpuni balans i u naše vanjsko boravište, stvarajući tako život u materijalnom blagostanju i prosperitetu, duhovnom blaženstvu, spokoju uma, emocionalnoj ravnoteži, dobrom zdravlju i sreći.

Vastu principi koriste se kod gradnje stambenih i poslovnih objekata, edukacijskih, državnih i javnih ustanova, bolnica, religijskih objekata, kao i čitavih planskih naselja.

Principi Vastu znanosti primjenjuju se na dva načina:
1. Dizajniranje i gradnja potpuno novog Vastu objekta u savršenom skladu s Vastu principima.
2. Korekcije i ispravke postojećih objekata s ciljem ublažavanja negativnih i poticanja pozitivnih energija u prostoru.

„Zgrade su vidljivi glazbeni oblici (obrasci) koji se temelje na gramatici ili ritmu i ljestvici i matematičkom redu u univerzumu. Vastu zgrade su zamrznuta, vidljiva glazba u harmoniji s prirodnim zakonom.“ (Ganapathi Sthapathi)
kapacitet: 20 pari očiju

NEDJELJA, 5. PROSINCA 2021. U 19:00 – 21:00
Kulturni centar Mesnička
Trajanje: 2 h

FACEBOOK

♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam