Bolje tifus nego cirkus - Podšpilje Vis

vis-zeljkoPoštovani,
Moje ime je Željko Hajsok i predstavljam udrugu "Hram". Došli smo na Vis sa željom da pokrenemo centar za kulturu mladih, sa težištem na cirkuskim aktivnostima. U ožujku 2012 napravili smo prezentacijsku predstavu i oprema za treninge, glazbena oprema i oprema za kreiranje i izradu scenskih kostima donešena je u prostore zadružnog doma u Podšpilju nakon dogovora sa udrugom "Lavorat za poja" o korištenju prostora nerednih pet godina.

Kako se udruga "lavorat za poje" na čelu sa Etom Martinis odnosi prema pokušajima Kulturne alternative mladih Hram, da se u Zadružnom domu u Podšpilju na otoku Visu održi program redovnih aktivnosti, radionica i predstava u svrhu razvoja kreativnog identiteta djece i mladih otoka, kazuju fotografije u prilogu.

Na moje česte opomene o nehigijeni i neplanskom korištenju prostora sale, bifea i dodatnih prostorija Eta Martinis je uz blagoslov članova udruge "Lavorat za poje" donijela odluku o našoj deložaciji iz prostora

Napominjem da udruga "Lavorat za poje" nema plan i program, djeluje stihijski i isključivo u interesu pojediaca udruge, organizirajući zabave koje se baziraju na ispijanju alkohola i završavaju onečišćenjem prostora, premda je dogovor o zajednočkom korištenju prostora uvjetovao minimalne higijenske uvjete zbog djece i mladih koji u sklopu programa "Hrama"-a dolaze na treninge.

Na balkonu sale, pod tribinama za sjedenje legu se mačke, koje zaposlenica zadruge uporno hrani. Njihov smrad (izmet, mokraća i krepani miševi) širi se salom i onemogućava normalan rad.

Svi polaznici treninga su svjedoci ove situacije, a pokušaji da to rješimo razgovorom završavaju bez uspjeha. Udruga "lavorat za poje" je donjela odluku o deložaciji "Hram"-a iz prostora pod obrazloženjem da je to njihov prostor i "da će radit šta ih voja", argumentirajući to navodnom koncesijom nad prostorom. Osobe bez vizije, poput ovih iz "Lavorat za poja" su direktni krivci za stanje na otoku i šire, po pitanju mladih i njihovih kreativnih sposobnosti.

Isti ti matorci optužuju vlastite mlade za nemar, ljenost, neposlušnost i nekreativnost, a zaključavaju im vrata prostora optužujući ih za nered. Tužni bi bili svi oni šta su svojim trudom gradili zadružni dom, tužni su i svi oni koji gledaju kako su navodni koncesionari nemarni. Medjutim priča se da koncesiju nemaju, kao ni dozvolu za točenje alkohola, ali to ćemo prepustiti nadležnim. Mene su proglasili teroristom, a tko tu koga terorizira procjenite sami pogledom na fotke, pa Vas lijepo pozivam da reagirate u skladu sa voljom i mogućnostima.

Srdačan pozdrav
www.kam-hram.com
Željko Hajsok

vis-problem