Prava veličina Afrike?

Prava veličina Afrike – da li nas naše mape zavaravaju već više od 500 godina?

Zemlja je okrugla i prema tome izazov bilo koje svjetske mape je da prikaže okruglu zemlju na ravnoj površini. No, da li su naše zemljane mape krive ili nas zavaravaju već 500 godina? Čini se da je to istina. Iako je navedeni video isječak iz ovog članka iz serije „The West Wing“, netočnosti svjetskih mapa koje uobičajeno koristimo nisu fikcija. Niže navedeni video isječak prikazuje točan izgled veličine Afrike i kako bi svjetska mapa mogla bolje odražavati njezinu veličinu.

Kada sam prvi puta na to naišao, bio sam iznenađen koliko je velika, no nakon razmišljanja o tome koliko iznosi stanovništvo Afrike, uzevši u obzir samu zemljanu masu, te koliko država ima u Africi, postalo je lako zaključiti koliko je velika.

Mapa prikazuje kako je Afrika (30,3 milijuna km2) veća od kombinacije Kine (9,6 milijuna km2), SAD-a (9,4 milijuna km2), Zapadne Europe (4,9 milijuna km2), Indije (3,2milijuna  km2) i Argentine (2,8 milijuna km2), tri skandinavske zemlje, te britanskih otoka (mapa ne navodi površinu za posljednja dva područja). Izvor mape

prava velicina afrike

Peterova projekcija svjetske mape
je jedna od najstimulirajućih, najkontroverznijih slika svijeta. Kada je ovu mapu po prvi puta uveo povjesničar i kartograf Dr. Arno Peters na tiskovnoj konferenciji u Njemačkoj 1974. godine, to je stvorilo žarku raspravu. Prva engleska verzija mape objavljena je 1983. godine, te nastavlja imati strastvene fanove, kao i ljutite suparnike.

Postoji na tisuće projekcija mapa. Svaka ima neke dobre strane i odgovarajuće slabosti. Odabrati među njima znači vježbati pojašnjavanje vrijednosti: morate odlučiti što vam je važno. To općenito ovisi o tome na koji način ćete koristiti mapu. U slučaju Peterove mape, to je točna mapa područja.

Istina je da mala promjena u izgledu mape može uzrokovati razmatranje vaših fiksnih ideja o nekom mjestu.
Peters-Projection-World-Map

Izvor: Whydontyoutrythis.com

Prijevod: Katarina Supičić


Upišite se ovdje na naš newsletter listu: