DRUM DUM FEST 07: NAJVEĆI FESTIVAL RITMA I BUBNJEVA NA BALKANU

Na veliko zadovoljstvo svih poštovalaca ritma i bubnjeva, i  ove godine će u Leskovcu biti organizovan  bubnjarski festival  Drum Dum Fest, sedmi po redu, kao jedinstveni balkanski muzički Festival koji promoviše bubnjeve, perkusije i ritam i predstavlja najeminentnije bubnjare i prekusioniste regiona kao i vrhunska svetska imena. 

 

Na sedmom Drum Dum festu, koji će biti održan 14. i 15. jula 2017. u Leskovcu, publici će u dva festivalska dana biti predstavljeni, kao i svih prethodnih godina, najbolji bubnjari iz Srbije i regiona koji će sa svojim kolegama, takođe vrhunskim muzičarima, još jednom prirediti dva praznična dana muzike i ritma.

Šesti put zaredom organazitaori su deo programa posvetili mladim nadama, tako da će prve festivalske večeri, u programu DDF kids biti predstavljeni najmlađi bubnjari (do 15 godina), a drugo festivalsko veče, kao i svih ranijih godina, ima takmičarski karakter za DDF teense, gde će palice ukrstiti najbolji mladi bubnjari uzrasta od 15 do 21 godine koji se budu prijavili do 20. juna preko formulara koja se nalazi na sajtu www.drumdumfest.com  i poslali video snimak (min. 30 sec) na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Za najbolje učesnike obezbeđene su novčane nagrade (10.000 RSD  za treće, 20.000 RSD za drugo I 30.000 RSD za prvo mesto)

DDF teens treba da izvedu jednu kompoziciju u trajanju do 5 min. i drum solo u trajanju do 5 min. DDF teens mogu koristiti matrice ili izvesti kompoziciju sa bendom. I ove godine organizatori neće naplaćivati kotizacije za učesnike a troškove dolaska i boravka na festivalu snosi takmičar. Takmičenje je otvoreno za učesnike iz zemlje i inostranstva. 
Prijave za DDF kidse mogu se slati preko istog formulara i svoje snimke najmlađi mogu poslati na isti mejl kao i DDF teens. DDF kidsi treba da izvedu program po slobodnom izboru, u trajanju do 5 min.

Organizatori takođe pozivaju i sve zainteresovane mlade ljude koji bi želeli da budu deo DDF tima da se prijave za volontere tako što će svoje biografije poslati na mejl  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 23.6.2017 SAOPŠTENJE 02

Drum Dum Fest 07 među Top 10 festivala koje morate posetiti

Počelo je još jedno Festivalsko leto. Portal Luftika uvrstio je Drum Dum Fest 07 među Top 10 festivala koje morate posetiti. Prema pisanju Luftike i teksta čiji je autor, Sara Velaga, Drum Dum Fest opisan je kao alternativan i jedinstveni festival koji promoviše bubnjeve, perkusije i ritam te predstavlja najeminentnije bubnjare i prekusioniste regiona kao i vrhunska svetska imena.

Opširnije na: https://luftika.rs/festivalsko-leto-pocinje-top-10-festivala-koje-morate-posetiti/

Na sedmom Drum Dum festu, koji će biti održan 14. i 15. jula u Leskovcu, publici će u dva festivalska dana biti predstavljeni, kao i svih prethodnih godina, najbolji bubnjari iz Srbije i regiona koji će sa svojim kolegama, takođe vrhunskim muzičarima, još jednom prirediti dva praznična dana muzike i ritma.

Drum Dum Fest 07

26. 6 2017.  Saopštenje 03

Kepa & Free Spirits prvo ime revijalnog dela programa Drum Dum Festa 07

Drum Dum Festival tokom svog održavanja promoviše bubnjeve, perkusije i ritam, te predstavlja najeminentnije bubnjare i prekusioniste regiona kao i vrhunska svetska imena, a takvu praksu nastavlće i ove godine, kada će biti održan po sedmi put.
Prvo ime revojalnog dela programa Drum Dum Fest-a 07 je sastav Kepa & Free Spirits, koji kako i ime kaže predvodi Slobodan Stojanović – Kepa, legendarni bubnjar Smaka. Bend čine i Mihael Stojanović -Fafa, Ana Popović i Jovan Jovanović - Zmaj.
Kepa & Free Spirits, kragujevački progresiv-džez rok sastav, neguje muzičku baštinu legendarnog "Smaka", a inovativnim pristupom i kvalitetnim izvođenjem potvrđuje epitet nove atrakcije na balkanskoj rok sceni. Album prvenac “Zaveštanje” na kome će se naći pesme Smaka, jedan je od načina da se zaokruži priča sa Smakom i da te pesme ostanu da žive. Nakon Zaveštanja, na red će doći i potpuno nove i autorske stvari.
“Naziv “Zaveštanje” je kao zaveštanje za buduća pokoljenja, za mlade muzičare koji žele da se bave muzikom i da im to bude jedna platforma da nešto stvore. To je izazov, zato što su pesme obrađene na jedan novi i dobar način, zato što su dobile neko novo ruho” – rekao je Slobodan Stojanović – Kepa.

Stojanović je, po mišljenju većine muzičkih kritičara bio najbolji bubnjar u bivšoj Jugoslaviji, a od svoje matične države je iz ruku predsednika primio priznanje za višedecenijski doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva i pedagoški rad.
Radujemo se i sa nastrpljenjem čekamo nastup ove fantastične muzičke grupe, koja u Leskovac dolazi 14. jula.
Drum Dum Fest 07 biće održan 14. i 15. jula u Leskovcu.

Korisni linkovi:
https://www.facebook.com/KepaFreeSpirits/?fref=ts

.be">
.be

Drum dum Kepa Free Spirits

 SAOPŠTENJE 06

Na bini DDF-a 07 nastupiće Tanja Jovićević
Na bini u dvorištu Šop Đokićeve kuće, na sedmom Drum Dum Festu 15. jula, nastupiće i jedan od najoriginalnijih vokala domaće muzičke scene, Tanja Jovićević.
Tanja Jovićević nastupa sa perspektivnim mladim muzičarima pod imenom “Tanja i Oktobar” i izvodi celokupni opus grupe “Oktobar 1864”, pesme grupe “EKV” kao i poznate jazz i funky standarde.
Naravno, akcenat moramo pre svega staviti i na bubnjara benda. Nikola Grozdanić, studira FMU (jazz akademiju), završio muzičku srednju školu Stanković (klasičan odsek), svirao u raznim ansamblima, i bendovima Jazz Ink, Tribute Red Hot Chill Pepers, Postmoderna. Svirao nekoliko puta u orkestru muzičke škole Stanković. Trenutno svira sa Tanjom Jovićević, The Cockblockers i sastavom Kejptaun.
Dalje, nakon karijere pevačice jednog od najpoznatijih muzičkih sastava, kultne grupe iz 90-tih, “Oktobar 1864” Tanje Jovićević je započela saradnju sa Milanom Mladenovićem i grupom “EKV” a kasnije nastavila solo karijeru i usavršavala svoj glas kroz rock, jazz, blues i funky muziku. Na taj način izgradila je specifičan i prepoznatljiv stil pevanja.
Značajan deo Tanjine karijere, obeležila je i saradnjom sa poznatim jazz pijanistom Vladom Maričićem, kao i dugogodišnji nastupi sa Novosadskim Big Bandom.
Njen nastup ne ostavlja ravnodušnim publiku koja prepoznaje originalnost i upečatljiv umetnički izraz pevačice, čiji je glas dao svoj, originalni pečat domaćoj muzici.
Drum Dum Fest 07 biće održan 14. i 15. jula u Leskovcu.


drum dum Tanja Jovicevic foto youtube

5.7.2017 SAOPŠTENJE 07

Drum Dum Fest je po svojoj koncepciji jedinstven na Balkanu, a kao i svake godine svoju pažnju poklanja najmlađima, u okviru bubnjarskih radionica na kojima će i ove godine predavati eminentni bubnjari, te kroz takmičarske delove koji nose naziv DDF kids i DDF teens. Naravno, ne izostaje i bogat revijalni deo programa. Dođite u Leskovac 14. i 15. jula i osetite bubnajrsku groznicu i ritam DDF-a 007!

14. JUL

LKC

- 18:00 Bubnjarska radionica -
predavač, Petar Radmilović

- 20:00 Defile bubnjara

Šop-Đokićevo dvorište

- 20:30 DDF kids

- 21:00 Cvetković – Nikicić kvartet
- 21:30 Petar Radmilović trio
- 22:15 Kepa & free spirit
- 23:30 Crveni karton

15. JUL

LKC

- 18:00 Bubnjarska radionica -
predavač Miloš Branisavljević

Šop-Đokićevo dvorište

- 20:30 DDF teens

- 21:00 Miloš Branisavljević duo
- 21:20 Vele & Supernova
- 22:00 Tanja Jovićević & bend
( Nikola Grozdanić )
- 23:15 Trio Peks
- 23:45 New Deal

U okviru predfestivalskih aktivnosti Drum Dum Festa, nakon Zaječara, jedinstveni Festival ritma, bubnejva i prekusija promovisaće svoj program sutra, 6. jula, u Vranju. Dan kasnije, simbolično u petak, 7. 7. 2017. godine DDF 007 sa svojom Drum Dum grupom predstaviće se svojim sugrađanima u Leskovcu.

 

8. 7. 2017. SAOPŠTENJE 08
DDF 007 Intervju: Petar Radmilović

O Drum Dum Festu, polaznicima radionica i pogledu na svet ritma i bubnejva uoči Festivala, govorio je Petar Radmilović koji u Leskovac dolazi 14. jula.
Stekao je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi Stanković. Od 1994. je stalni član čuvenog RTS-ovog Big Benda. Neka od imena sa kojima je sarađivao: Duško Gojković, Bora Roković, Stjepko Gut, Mile Pavlović, Mića Marković, Vlada Maričić, Diane Shuur, Vito Giordano, Don Menza, Ack van Royen, Peter Herbotzheimer, Les McCann, Wilson de Oliveira, Shawn Monteiro, Catrine Finch, Nigel Kennedy, Eddie Henderson, Vic Vogel, Jessie Davis, Steve Turre, Randy Brecker. Publici u Srbiji i na Balkanu poznat je kao dugogodišnji bubnjar Đorđa Balaševića. Snimio je preko 50 studijskih albuma i više stotina snimaka za Radio Beograd. Zbog svog virtuoznog stila, stekao je nadimak "Pera Zver". Promoter je brendova Zilđan i Mapex.

1. Kada ste se odlučili za bubnjeve, ili su oni izabrali Vas?
„Dobro je to pitanje. Dopada mi se ovo, da su bubnjevi mene izabrali (smeh). Jako mlad, davno je to bilo, bio sam Osnovna škola kada sam počeo da sviram“.
2. Koliko ste vežbali i koliko zapravo treba vežbati da bi se dostigao ovaj nivo na kojem ste sada?
„Sa različitih tačaka gledano u nekom periodu kada sam ja bio mlađi, to je bilo ekstremno vežbanje, po 10, ili 12 sati u jednom trenutku, ne kažem ništa loše, ali nisam znao šta vežbam. Sa ove tačke sada mnogo manje, na primer sat, dva, ali konstruktivnog vežbanja, što je mnogo bolje, nego kada se setim pre mnogo godina. Bitno je vežbanje, ali samo konstruktivno. Nisu sati toliko bitni, ali bitno je vežbanje“.

3. Nastupićete na Drum Dum Festivalu u Leskovcu, ali ćete pre toga održati bubnjarsku radionicu. Šta ćete prvo, što se saveta tiče, reći polaznicima?
„Baš dugo pratim Festival i šta se na njemu dešava. Prvi put mi je sada koncepcija da krenem od nekih brutalno osnovnih stvari, dakle bazičnih. Cela priča mi je okrenuta koncepciji bubnja, krajnje jednostavna priča koja može da uključi sve posetioce. Generalno, ovo je priča koja muči sve bubnjare, samo nisu iskreni prema sebi, od početka pa do kraja. Neke stvari koje ni ja nisam mogao sa interneta da saznam, već kada sam malo porastao imao sam priliku da mi stariji kolega objasni na primer „Zašto ta ruka prati kontrabas, zašto ovo, itd...“ . To su saznanja koja generalno ne mogu da se čuju, osim ako se ne prenose s kolena na koleno, kojih se neko stidi, a neko shvata da nije bitno, tako da bih samo malo temelj učvrstio“.
4. Spomenuli ste da ste dugo u džezu. Gledano do žanra do žanra muzike, kolika je razlika, ili sličnost u kompleksnosti sviranja bubnjeva?
„Ta tema je dugo bila tabu. Dugo sam slušao, da recimo ne treba toliko tehnike u roku, hevi metalu... Naprotiv! Svaki žanr, svaki stil traži i tehničku i mentalnu spremnost svirača. Ja recimo obožavam da sviram rok, ali sam toliko dugo u džezu, u ovom svetu, da počinjem samo na taj način da razmišljam. Dugo sam radio kao studijski muzičar, tako da sam znao da se mora skakati iz stila u stil, jer ne mogu ja kao džezer otići da snimim rok pesmu, izbaciće me s posla (smeh). Dakle, tu bih morao malo da se pripremim. Za mene je džez stil života, nekome je rok stil života i bilo koji stil traži svoje područije i mnogo odricanja“.
5. Zašto je po Vašem mišljenu i koliko je važan DDF?
„Veoma je važan. Recimo, kada odemo u inostranstvo negde, a i na netu kada vidim Modern Drummer časopis, generalno bunjari su komuna, koja je mnogo bolje organizovana nego neke druge organizacije... Imate sada Bass day, Guitar day... Ali Drum day, odnosno Festival bubnjara mi je uvek bio jači, tako da mi je drago da je neko u Srbiji uopšte uspeo da opstane ovoliko. Kad god imam priliku , volim da kažem da je ovo velika borba i svaka čast za entuzijazam i sve ostalo, znam da nije lako, jer i ja se bavim muzikom koja je krajnje nekomercijalna. Ovako nešto napraviti, uz takve goste... Nisam čuo da još negde postoji nešto tog tipa, bar ne na Balkanu. Dolaze i gosti sa strane, Fest je internacionalan, tako da je meni jako bitan i tačka koja me emotivno pogodi“.

6. Šta bi ste poručili DDF-u, publici, polaznicama radionica?
„Ono što sam ja zamišljao kao klinac kada sam počinjao, kako bih voleo da kao i u drugim zemljama imamo svoj Fest bubnjara, kao što je recimo Festival u Minhenu. Sad sam doživeo da postoji! To je nešto što kao klinci sanjamo i sada konačno imamo. Jako smo srećni da imamo DDF, koji treba negovati i koji je Sveti gral za bubnjare“.
DRUM DUM PETAR

9. 7. 2017 SAOPŠTENJE 09


DDF 007 imaće čast da ugosti Miloša Branisavljevića

Miloš Branisavljević, bubnjar, perkusionista i kompozitor posetiće Leskovac 15. jula kada će u ulozi predavača od 18 časova održati bubnjarsku radionicu. Miloš Branisavljević duo nastupiće u revijalnom delu programa sa početkom u 21h.

Rođen j, 6. aprila 1992 godine u Beogradu. Muzikom je počeo da se bavi sa 12 godina kada je upisao nižu muzičku školu “Petar Konjović” za udaraljke u klasi profesora Dušana Vrbića i Siniše Jović. Školovanje je nastavio u srednjoj muzičkoj skoli Stanković u klasi Siniše Jović i Ivana Marijanovića. Studije bubnjeva i kompozicije na Berkli koledžu završio je 2015. godine kao puni stipendista. Sarađivao sa najuticajnijim muzičarima u različitim muzički stilovima. U Srbiji je nastupao sa Beogradskom Filharmonijom, Simfonijskim Orkestrom RTS-a Operom Narodnog Pozorišta, Big Bendom RTS-a...

U Bostonu je tokom studija dobio nagradu za najaktivnijeg bubnjara i učestvovao je u velikim svetskim projektima kao sto su Zildjian Mega Drum Project i koncert sa Dream Theater u Boston Opera House-u. Miloš je sarađivao sa džez legendom Fil Vilsonom (Phil Wilson) sa kojim je nastupao kao bubnjar i vibrafonista a za koga je takođe pisao aranžmane.
Početkom septembra 2015. godine Miloš se preselio u New York nastavivši da gradi svoju muzičku karijeru. Svirao je u raznim poznatim džez i bluz klubovima i koncertnim salama širom istočne obale iz kojih se izdvajaju nastupi u Nublu, B&B King-u, Metropolitan Room-u i Symphony Hall-u. Miloš Branisavljević je radio kao aranžer za razne umetnike u različitim stilovima, a bio je i dirigent crkvenog hora Sveti Sava u Njujorku.


U Oktobru mesecu Miloš se priključio orkestru “Ujedinjenih Nacija” gde je postao sef udaračke sekcije. Snimao je sa raznim orkestrima I bendovima kao sto su, Johan Young Stellar Dogs, Johnah Francesse Big Band, Lin BIviano Jazz Band, Silent Film Orchestra, Victor Mirallas, Greg Hopkins Concert Jazz Orchestra... U Aprilu mesecu 2016. godine Miloš je učestvovao na Svetskom danu Džeza u Vašingtonu uz najveća svetska džez imena današnjice.


Jedan je od osnivača benda “V3” sa klavijaturistom i liderom Vladanom Mijatovićem, basistom Akoš Forgašem i gostom klarinetistom Ismailom Lumanovskim, sa kojima je snimio album „Folk Legacy“ koji predstavlja spajanje sprske i američke kulture i muzike na jedinstven način.

DRUM DUM Milos B