NOĆ CIRKUSA 4#

11., 12. i 13. studenog četvrto izdanje Noći cirkusa udružuje 144 kulturne ustanove . Zajedničkim snagama organiziraju se 214 cirkuskih događanja diljem Europe.

Ovogodišnje 4. izdanje donosi temu »Tijelo i krik«.
U fokus stavlja cirkusko tijelo u njegovoj esenciji.
Krik je oboje- i dah i poruka.

Zagrebačka publika imat će priliku kroz tri dana pogledati dokumentarni film o svijetu Fakira, prisustvovati prezentaciji rada u nastajanju, hrvatskih cirkuskih umjetnica, koje su nominirane za prestižnu circusnext platformu.
Publika će moći pogledati izložbu cirkuskog umjetnika Nikole Mijatovića inspiriranu klaunom, prisustvovati radionici fakirizma ili gutanja i riganja vatre.

U sklopu ovogodišnje Noći cirkusa u više gradova u Hrvatskoj dešava se i važan korak za cirkusku scenu u Hrvatskoj, koja je u punom zamahu svog razvoja –Promocija GODIŠNJAKA HRVATSKE CIRKUSKE PRODUKCIJE - C21
Godišnjak suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u 2021. godini, prvi je pokušaj da se kroz pet poglavlja sustavno dokumentira hrvatska suvremena cirkuska produkcija I ulična umjetnost te sva njena postignuća u 2021. godini.

Više o cijelom program u nastavku teksta I na stranici https://www.facebook.com/events/818601519473394?active_tab=about

Noć cirkusa dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se otkrije kako pošast sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi.

Noć Cirkusa (La Nuit du Cirque) međunarodni je događaj u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska).

Ovogodišnja Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a aktivnosti u svojim gradovima organiziraju ROOM 100 i Cirkus Kolektiv u Splitu , Čarobnjakov šešir u Puli, Prostor plus u Rijeci, K.V.A.R.K. u Križevcima, Cirkultura u Samoboru, Kućni kolektiv u Klanjcu i Cirkorama u Zagrebu.

Noć Cirkusa u Zagrebu odvija se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba I Kreativne Europe programa Europske unije, a u suradnji sa Domom nezavisne kulture Pogon, Gradskom knjižnicom Marije Jurić Zagorke, Autonomnim kulturnim centrom Attack! i Kućnim kolektivom u Klanjcu.

Ulaz na sva ovogodišnja događanja je besplatan!

PROGRAM ZA ZAGREB:

//PETAK 11.11.2022. //

KNJIŽNICA MARIJE JURIĆ ZAGORKE
Krvavi most, Zagreb, 19:00
Otvorenje izložbe LICE KLAUNA
Autor: Nikola Mijatović
Izložba pod nazivom „Lice klauna“ Nikole Mijatovića u knjižnici Marije Jurić Zagorke - Krvavi most, nastavak je suradnje između ove gradske institucije i Cirkorame na programu "Cirkus u knjižnici" koji se odvija već četvrtu godinu za redom.
Riječ je o netipičnim i intimnim grafičkim otiscima, isto tako netipično iskrenog koncepta, izvučenog iz osobnog iskustva gdje se umjetnik kao roditelj nesvakidašnjeg zanimanja suočava sa apsurdnošću društvenog sustava.

19:30
Promocija
GODIŠNJAK HRVATSKE CIRKUSKE PRODUKCIJE - C21
U izdanju: Društva umjetnika suvremenog cirkusa - DUSC
Godišnjak suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u 2021. godini, prvi je pokušaj sustavnog bilježenja suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u Hrvatskoj, što je značajan trenutak za scenu sada, ali i za njezin budući razvoj. Godišnjak kroz pet poglavlja dokumentira hrvatsku suvremenu cirkusku produkciju i sva njena postignuća u 2021. godini.
Godišnjak će predstaviti predsjednik DUSC-a Nikola Mijatović, a u sklopu promocije će biti dostupan za prodaju po promotivnoj cijeni od 50,00 kn / 6,64 eur, dok će mu cijena u slobodnoj prodaji biti 70,00 kn / 9,29 eur.

//noć cirkusa 2022 1SUBOTA12.11.2022.//

AKC ATTACK! - MEDIKA
Infoshop i unutarnje dvoriste
Zagreb
19:00
KINO CIRKUS
FAKIRS
Redatelj: Xavi Domènech
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 50 minuta
"Fakiri" je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri. Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari.
Film "Fakiri" bavi se umijećem samokontrole i samoizazivanja, koje će postojati zauvijek.
Trailer možete pogledati na ovoj poveznici: https://www.alexperezdp.com/portfolio/fakirs-trailer

20:00
RADIONICA
Gutanje i bljuvanje vatre
Radionicu vode: Aleksandar Đikić i Nikola Mijatović
Ova ekstremna cirkuska tehnika potiče iz davnina, još od vremena kada je čovijek prvi put ukrotio vatru. Gutanje i bljuvanje vatre pripada fakirizmu, pa je nekako i logično da se radionica održi nakon filma koji nosi naziv Fakirs.
Prijave za radionicu nisu potrebne, rekvizite i potrošni materijal osigurati će organizatori radionice.

KUĆA KLAJN
Klanjec

noć cirkusa 2022 2KINO CIRKUS
19:00
FAKIRS
Redatelj: Xavi Domènech
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 50 minuta
"Fakiri" je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri. Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari.
Film "Fakiri" bavi se umijećem samokontrole i samoizazivanja, koje će postojati zauvijek.
Trailer možete pogledati na ovoj poveznici: https://www.alexperezdp.com/portfolio/fakirs-trailer

// NEDJELJA 13.11.2022.//

POGON JEDINSTVO
Velika dvorana
Zagreb

20:00
Prezentacija regionalno nominiranih projekata za Circusnext predselekciju 2023.
>>KONSTRUKT<<
prezentacija rada u nastajanju
Dora Komenda
Cirkus kolektiv
Split
Konstrukt je projekt koji se bavi neuspjehom, kroz metodu kritičke analize i dekonstrukcije zračnih elemenata u cirkusu. Kroz tri metafore o neuspjehu, postavlja pitanje kako se svatko od nas nosi sa razočarenjem, odakle dolaze pogrešna očekivanja, i koje nas to ludilo tjera da sami sebi zadajemo Sizifov posao? Paradoks instalacije koja se ruši je ujedno i metafora za nepredvidive životne situacije, podsjetnik na misao o tome da je mali pomak dovoljan za velike promjene, i pitanje koliku zaista imamo kontrolu nad okolnostima koje na nas utječu.

>>CENTERED - LIES OF THE MATRIX<< prezentacija rada u nastajanju
Tanja Puklek Borelli
PuTanja
Zagreb
Rad u nastajanju Lies of the Matrix (L.O.M.) je prvi od četiri dijela krovnog projekta Centred koji prati put ka zdravoj odraslosti. Koncept rada propituje odnos pojedinca naspram vlastitih misli i uvjerenja o sebi samome, te izvora na kojima ta uvjerenja počivaju. Lažna uvjerenja nastala pod utjecajem patrijarhalnog društva i kulture u kojoj živimo, u ovom djelu
imenovana matricom laži, udaljavaju nas od naše istinske prirode i zdravog ispunjenog života u najvišoj mogućoj službi društvu. Uranjanje u matricu laži rezultira odbacivanjem sebe, preuzimanjem lažnih uloga (za mene je posebno interesantna uloga žene), odvojenošću od vlastite prirode i autentičnosti u svrhu pripadnosti društvu. Ta odvojenost kao potpuno neprirodno stanje progovara iz nas, kroz tijelo, snove, zdravlje, boli i patnje, a naša duša vapi za istinom i uvijek će tražiti put da se probije.
Nakon prezentacija slijedi razgovor publike s umjetnicama o projektima i viđenom materijalu. U sklopu razgovora umjetnice će se osvrnuti i na iskustvo boravka u sklopu circusnext Laboratorija tijekom 2022. i time dati korisne informacije za sve umjetnike i umjetnice zainteresirane za nadolazeće pozive circusnext-a.

 

 

Petra Bokić
095 520 8077
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://cirkorama.org/hr/o-nama/