Cirkoramina nova predstava Zodiac-Krug malih životinja dobila je Nagradu za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem Nišville Jazz Theater internacionalnom festivalu

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 7. Nišville Jazz Theater Festivalu pripala je hrvatskoj suvremenoj cirkuskoj kompaniji Cirkorama za predstavu Zodiac - krug malih životinja

Glavni program ovogodišnjeg Nišville Jazz Theater Festivala odvijao se u periodu od 4. do 7. kolovoza i ugostio je sedam predstava iz Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srbije. Kao tema festivala izdvojen je podnaslov “Usprkos tuzi” , koji se reflektira na produkciju protekle kazališne sezone, nemile događaje, kao i stanje u suvremenom društvu općenito.

predstava Zodiac Krug malih životinja nagradaFestival je natjecateljskog karaktera, pa se tako, tradicionalno, dodjeljuju dvije nagrade: Nagrada za najbolje korištenu glazbu u predstavi i Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dok je ove godine dodijeljena i Specijalna nagrada.

Internacionalni žiri u sastavu kazališnih kritičara: Mikael From (Švedska), Aleksandra Glovacki i Ana Tasić (Srbija), nakon odgledanih sedam predstava jednoglasno je odlučio:

Nagradu za najbolje korištenu glazbu dobila je predstava „Don’t Fuss“ mađarske kompanije Gobi Dance, zbog postignutog potpunog jedinstva pokreta i muzike, koje se gradi kroz antagonizam i harmoniju, uz specifičan šarm igre.
Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi „Zodiac-krug malih životinja“ Cirkorame iz Hrvatske, zbog čistog, preciznog scenskog jezika, oslonjenog na promišljen pokret, muziku i pročišćen vizualni izraz, kojima se izražava vječno kruženje kozmičke energije.

Specijalnu nagradu žiri je dodijelio Veri Jovanović, glumici Plavog pozorišta, za ulogu u predstavi „Duša Antigone“. Sa zadatkom da prevede na znakovni jezik replike svih likova, ona je istovremeno glumački sugestivno i vjerodostojno uobličila svaki od tih likova.

»Mađarska predstava je fenomenalno integrirala glazbu u predstavu i bilo je uživanje gledati njihov preformans. Hrvatska trupa je pokazala najbolji scenski nastup i svoju bliskost. Oni su bili obučeni u bijelo i žonglirali su čunjevima, ali to kako su uklopili svjetlo, boje i glazbu je nešto što niko od nas nije očekivao. Stvorili su kod svih nas fenomenal osjećaj dok smo ih gledali« - rekao je novinar Mikael From, predstavnik žirija.

ZODIAC - KRUG MALIH ŽIVOTINJA cirkusko je glazbeni, vizualni astro ep i ujedno posljednji, treći nastavak trilogije Horror House Project, premijerno izveden 16. srpnja 2023. u Zagrebu. Osnovni koncept Horror House Project-a zasniva se na zastrašujućim pojavama koje se nadvijaju nad cirkusom. Ovaj nastavak se postavlja kroz natalne karte izvođača obrađujući utjecaj planeta (prst sudbine) na život grupe i pojedinca, u ovom slučaju cirkuskog umjetnika. Utjecaj na igranje svakako ima i položaj planeta određenog dana. Gledatelji svojim horoskopom teorijski aktivno sudjeluju u predstavi, uzrokujući svojim prisutstvom izmjene planetarne energije. Svaka izvedba je pomalo drugačija, ovisno o konstelciji planeta na dane izvedbe (osobito retrogradnog Merkura :-), sastav publike i prevlast određenog znaka. Namjera autora je kroz igru izvođača dati početne smjernice za izvedbeno otkrivanje tajni Zodijaka. Inspiracija za izvedbu, osim u tekstu Mile Dupora, skriva se i u otvaranju tarot karata iz knjige " La Vie del Tarot", Alejandra Jodorowskog i Marianne Costa...

Tehnike: akrobatika i žongliranje
Ideja: Nikola Mijatović
Izvode: Jadranka Žinić Mijatović, Petra Najman, Nikola Mijatović
Živa glazba: Ivan Svaguša
Dizajn svjetla: Domagoj Šoić
Audio priviđenje: Petra Bokić
Audio snimatelj: Ratko Bokić
Kostimi: Jelena Đanko
Astrologinja: Maja Tatković Diklić
Ilustracija i dizajn: Marin Remić
Video: Josip Bolonić
Foto: Ivan Marenić
Produkcija: Cirkorama 2023.

Predstava je realizirana u sklopu programa POGONATOR, koji provodi Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon.
Realizaciju projekta financijski su podržali: Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Naredno igranje je najavljeno za listopad, u Pogonu Jedinstvo, Zagreb.

Foto predstave: Zoran Ćirić

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦