ALBUM KOPITO - VIDA

Unikatni predstavnici otočkog vala s otoka Visa, glazbeni sastav „Kopito", objavio je dugoočekivani, treći studijski album „Vida" (Aquarius Records / Spona), koji sadrži jedanaest prepoznatljivih autorskih pjesama na viškom dijalektu.

Album je najavljen odličnim singlovima „Bingo", „Priša" i „Pacencija" te EP-em „Balonca", a prema riječima članova benda, riječ je o najzrelijem i najkompaktnijem albumu „Kopita" do sada. Nova postava benda (Tonći Sviličić – gitare, vokal; Josip Konfic – bubnjevi, udaraljke, vokal; Goran Jurković – saksofon, flauta, vokal; Luka Abrus – klavijature, vokal; Vlade Matulić – klarinet, vokal i Pavle Sviličić – bas gitara, mandoloncello, mandolina, vokal) donijela je svježu energiju koja je oplemenila razigrani, veseli i melodičan zvuk „Kopita". Glazbu i tekstove je napisao Pavle Sviličić (osim pjesme „Jela sa roštilja – Zdenko Mamić) koji je zaslužan i za dizajn naslovnice, tonski snimatelj i producent je Marijan Jakić (osim pjesme „Bingo" – Ante Prgin Surka), a aranžmane potpisuje „Kopito" (osim pjesme „Jela sa roštilja" – Vice Zirdum te mandolinskog uvoda pjeme „Zima" – Jelena Galić).

poslusaj

Pavle Sviličić kaže: „Kopito je oduvijek kolektiv koji svira, pjeva i živi glazbu koju nosi u sebi. Kopito je pacencija, Kopito je kaštiga, Kopito je priša, Kopito je zima, Kopito je bingo. Kopito je svaki dan kojeg proživimo jer gušt i prijateljstvo koji čine ovaj bend sami stvaraju pjesme. One su plod življenja i iskrenog proživljavanja života, veselja, sreće, uspjeha, razočaranja... Ostale su uokvirene u zvuk Kopita i posjeduju onu čarobnu nit koja stvara veselu, melodičnu i razigranu zvučnu sliku. Neki pitaju zašto smo toliko čekali s objavljivanjem ovog albuma; razlog je ukorjenjen u dubini mentaliteta otoka... Pomaaalo! Ne treba prema tome suditi o kvaliteti koju ovaj bend ima – moje kolege su vrsni muzičari, farabuti u duši te boduli iznad svega i donijeli su na svijet još jedan otočki dragulj! Vida - kreni, dođi, vidi, slušaj, osjeti, sviraj - živi život jer život je Vida!"

„Kopito" je osnovano 2003. godine kao veseli otočki bend sa svrhom očuvanja staroviškog dijalekta kroz autorske pjesme. Oni su nakon „Šo!Mazgoona" i „Gege" bili treća krijesta otočkog vala, koji se danas nastavlja s „Mjesnim odborom". Njihov prvi album „Riba" (Aquarius Records / Spona, 2006.) otvorio im je vrata do šire publike i donio im glazbenu nagradu „Zlatna Koogla" za najboljeg novog izvođača. Zahvaljujući svojoj bogatoj melodioznosti, klapskom pjevanju i brojnim elementima koji čine sliku života na otoku, „Kopito" dobiva i etiketu etno sastava pa se od 2007. uvrštava i na godišnje kompilacije Womexa, najvažnijeg svjetskog sajma world glazbe. 2008. godine „Kopito" objavljuje drugi studijski album „Teotar Akvarelo" (Aquarius Records / Spona) s kojim pomiče granice otočkog vala. Glazbeni kritičari su album unisono hvalili i svrstali ga u jedan od deset najboljih albuma godine.

1.PENSIR
2.JUGO
3.BINGO
4.MOLA DAJE
5.PRIŠA
6.BODULSKA BALADA
7.KAŠTIGA
8.PACENCIJA
9.MONA
10.ZIMA
11.JELA SA ROŠTILJA

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: