Dražen Franolić & Nino Mureškič - predstavljanje albuma JAR i PAPILLON

Udist Dražen Franolić i udaraljkaš Nino Mureškič nedavno su za Nota Bene Music izdali dva albuma, Jar i Papillon.

Poslušajte albume na streaming servisima:
JAR https://notabene.lnk.to/Jar
PAPILLON https://notabene.lnk.to/Papillon 

Naslovnice: Viktor Daldon
Snimio: Nino Mureškič, Studio Zg.Duplek, Maribor
Produkcija: Dražen Franolić
Izdavač: Nota Bene Music, 2023.

Promocija albuma održat će se u utorak 25. travnja u 21h Kulturnom centru Multimedija (Kranjčevićeva 16a).
Na albumu JAR se nalazi osam kompozicija odsviranih na arapskoj lutnji (oudu) i akustičnim udaraljkama. Udaraljke su raznolike - kalhart, bongosi, tar, udu, tikva i rig. Odabrane su za svaku pjesmu posebno, zato se i atmosfere za vrijeme slušanja mijenjaju. Album nosi ime Jar što znači ćup ili vrč – i za vrijeme slušanja pjesme kao da se izlijevaju iz tog vrča, poput rijeke koja vas nosi i nosi tim bogatim orijentalnim zvukovima koji na kraju tog dinamičnog puta čine skladnu cjelinu.  

Album PAPILLON donosi osam dinamički i melodijski raznolikih cjelina odsviranih na arapskoj lutnji (oudu) i digitalnim udaraljkama. Dražen Franolić i Nino Mureškič ovdje donose moderan zvuk blizak jazzu.

Dražen Franolić i Nino Mureškič glazbenici su sličnog afiniteta s velikim iskustvom u sviranju arapske, turske, indijske, jazz i balkanske glazbe. Svaki od njih je velika kreativna glazbena osobnost, a zajedno stvaraju i izvode autorske kompozicije te glazbu koja nastaje spontano i u trenutku. S obzirom na to da se radi o ravnopravnim i zrelim glazbenicima, njihova je glazba poput dijaloga koji teče i slobodno se razvija. Nino Mureškič svira različite udaraljke i to programu daje dinamiku i raznolikost, ali smirujuća atmosfera koja nastaje slušatelje potpuno obavija magičnošću koja će ih nakratko izbaviti od užurbanosti i anksioznosti moderne svakodnevnice.

Kratke biografije:

Dražen.jpgStvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Zanima ga glazba koja nastaje u trenutku. Za Nota Bene Music ove je godine s udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar, a s violinistom i violistom Emilom Gabrićem album Triptych. S trijom Franolić Ćulap Jovanović (s udaraljkašem Kamenkom Ćulapom i Markom Jovanovićem, usnoharmonikašem iz Berlina), u izdavačkoj kući Geenger Records izdao dva albuma - Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću snimio i albume Bujrum (2013.) i Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Nino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora, u više od 30 godina sviranja snimio je velik broj albuma s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je sa učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. 2005 nastavlja u Indiji sa studijem indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

YouTube: https://www.youtube.com/@drazenfranolicoud    
Web https://www.franolic-oud.com/  
Facebook https://www.facebook.com/drazenfranolicoud/  
Instagram https://www.instagram.com/drazenfranolicoud/