DRAŽEN FRANOLIĆ I NINO MUREŠKIČ | WORLD MUSIC U BOTANIČARU

Nedjelja, 11. veljače u 20.30
Botaničar,Trg Marka Marulića 6, Zagreb

Dražen Franolić, arapska lutnja (oud), Hrvatska
Nino Mureškič, udaraljke, Slovenija

Dražen Franolić i Nino Mureškič glazbenici su sličnog afiniteta s velikim iskustvom u sviranju arapske, turske, indijske, jazz i balkanske glazbe. Svaki od njih je velika kreativna glazbena osobnost, a zajedno stvaraju i izvode autorske kompozicije te glazbu koja nastaje spontano i u trenutku. S obzirom na to da se radi o ravnopravnim i zrelim glazbenicima, njihova je glazba poput dijaloga koji teče i slobodno se razvija. Nino Mureškič svira različite udaraljke i to programu daje dinamiku i raznolikost, ali smirujuća atmosfera koja nastaje slušatelje potpuno obavija magičnošću koja će ih nakratko izbaviti od užurbanosti i anksioznosti moderne svakodnevnice. Zajedno su snimili dva albuma, Jar i Papillon.

Poslušajte albume na streaming servisima:
JAR https://notabene.lnk.to/Jar
PAPILLON https://notabene.lnk.to/Papillon

Youtube:

Biografije glazbenika

DRAŽEN MDražen Franolić - oud (arapska lutnja)
Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Najviše ga zanima glazba koja nastaje u trenutku. Takvu glazbu stvara s Emilom Gabrićem na violi. Zajednički joj se potpuno prepuštaju, improviziraju i uza svo svoje dosadašnje glazbeno iskustvo stvaraju nešto novo. Za Nota Bene Records izdali su albume Duel, Triptych i The Other Side. Za istu je izdavačku kuću ove godine sa slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar. S trijom Franolić Mureškič Gabrić objavljuje album Black Cat. S trijom Franolić Ćulap Jovanović ranije je u izdavačkoj kući Geenger Records izdao dva albuma – Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama za istu je izdavačku kuću snimio i album Bujrum (2013.), a nešto ranije i album Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

NINONino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora, u tridesetak godina sviranja snimio je brojne albume s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je s učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. U Indiji je 2005. nastavio studij indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

Youtube https://www.youtube.com/@drazenfranolicoud
Facebook https://www.facebook.com/drazenfranolicoud/
Web https://www.franolic-oud.com/
Instagram https://www.instagram.com/drazenfranolicoud/

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦

♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam