Spiritual Centar – centar duhovne medicine arapskom metodom u Zagrebu

Upoznajte nekog sasvim posebnog – Fahrudina ef. Hilića, doktora duhovne medicine i vlasnika Spiritual Centra u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu. Čovjeka koji je, nakon što je sedam godina radio kao vjerski službenik u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini (imam/hodža), odlučio doseliti u Zagreb za koji kaže da mu je tu oduvijek sve išlo od ruke, otvoriti alternativni centar arapske duhovne medicine i nastaviti pomagati svim ljudima koji zatraže njegovu pomoć što smatra svojom misijom.

Kako biste nam predstavili svoj Spiritual Centar?
- Ordinacija duhovne medicine Spiritual nastala je kao plod mog dugogodišnjeg rada kao i ostvarenih rezultata na polju duhovne medicine. To je prva ordinacija za duhovnu medicinu u Regiji i zbog toga sam sretan jer to će vjerojatno ostati negdje zabilježeno. Osim toga, bit će to sigurno model i ostalima kako pristupiti ovom području jer ja sam imao tu sreću, ali i čast, da su mi u savjetovanju na raspolaganju cijelo vrijeme bile dr. Nada Besednik i mr. sc. Milija Lukšić Baldić i onda je sve to skupa išlo lakše. Ujedno ovako javno koristim priliku da im se zahvalim. Najkraće bi mogao predstaviti Spiritual Centar kao - mjesto za brigu o duši i iscjeljenju duše.

Fahrudin-ef.-HilicA sebe kao doktora duhovne medicine?
- Kao osobu koja je postigla najviši stupanj u oblasti duhovne medicine. Prateći moj rad duže vrijeme predsjednik krovne strukovne organizacije sa svojim savjetnicima dodijelio mi je stručno priznanje doktor duhovne medicine gdje se jasno navodi: - The professional acknowledgment of "Doctor of Spiritual Medicine" or abbreviated "DR. S. M." is the name of the award which CRONES assigns to individuals who have discovered a new method of product of spiritual medicine or contributed with their research to the understanding of certain theories in that area. In this case it is the contribution in the field of islamic spiritual medicine. Sretan sam zbog toga i kad god se sjetim diplome, nasmiješim se. Ali morate znati i da se moji pacijenti smiješe sa mnom... Meni je to divan osjećaj!

Koje alternativne metode ili tehnike koristite u svom radu?
- Radim isključivo arapskom metodom duhovne medicine, vjerski utemeljenom. Duhovna medicina je napredovala zadnjih godina pa se koriste čak i razni elektro uređaji od kojih koristim četiri kao glavna.

Na koji način dijagnosticirate problem?
- Na osnovi onoga što se dotičnom događa. Ako je to npr. neprestana ili učestala glavobolja, a medicinski nalazi su uredni - znam na osnovi čega nastaje i zašto je stalna. Tada primijenjujem metodu koja sanira tu bol. Isto je i s ostalim tegobama poput gušenja, nesanice odnosno noćnih mora, iznenadnog zaboravljanja stvari i slično.

Koja Vam je osnovna nit vodilja u poslu?
- Pomoći čovjeku bez obzira na vjersku, nacionalnu, ideološku, klasnu ili rasnu pripadnost. Postoje naše obveze prema Bogu, ali i prema ljudima. Između ostalog, to je također jedna od naših potvrda vjerovanja u Boga - pružiti ruku spasa svakom čovjeku. Ja se osjećam lijepo i ispunjeno kada nakon završene seanse vidim sreću u očima napaćenoga.

S kojim Vam problemima ljudi najviše dolaze?
- Uzrok dolaska najviše su obiteljski odnosi kao i emocionalni konflikti jačeg intenziteta i učestalosti. Tu su i međudruštveni odnosi na širem planu.

U rješavanju kojih problema ili tegoba ste najuspješniji?
- Osim rješavanja ovih problema koje sam naveo u prethodnom pitanju, puno uspjeha imam kod rješavanja strahova, depresije, psihičkih tegoba, iscrpljenosti, glavobolju sam isto već spomenuo, epileptičkih napadaja i impotencije kod mlađih ljudi.

Već u samom razgovoru širite oko sebe nevjerojatno snažnu energiju, pretpostavljam da su Vam to već puno puta rekli?
- Da, to mi često govore. Maloprije ste mi i Vi rekli da kada ste pročitali moje prezime Vam je prvo palo na pamet Healing by Hilić, možda sam predodređen za ovaj životni put. Mislim da je to prvenstveno stvar odgoja kojeg su već odavno pametni definirali kao proces formiranja ličnosti sa svim njenim intelektualnim, fizičkim, moralnim, estetskim i radnim kvalitetama. Onaj osnovni odgoj nosimo od kuće, iako sam ja već s 15 godina otišao u teološku školu te tamo proveo pet godina u vojnom režimu. Otac i brat također su prošli taj način života i prenijeli to na mene još kao dječaka. Smatram da su to osnove za karakternost, ozbiljnost, smjernost, neustrašivost, ali i šarm i da to sve zajedno daje jednu kompletnu i jasnu sliku osobe.

Je li točno da ste najmlađi islamski egzorcist u Europi i kada ste to postali?
- Egzorcizam sam izučio i počeo raditi već s 23 godine. Danas mi je 30 godina i još se nije pojavio mlađi. Strukovna organizacija imala je nedavno istraživanje gdje je utvrđeno da sam i dalje najmlađi.

Onima koji ne vjeruju u nadnaravne sile - kako biste objasnili što je to egzorcizam?
- Teško je to objasniti onima koji ne vjeruju u Boga jer jedan od uvjeta vjerovanja je vjerovanje u nevidljivi svijet koji se u islamskoj literaturi zove gajb. Egzorcizam se prakticira od davnih vremena i poznat je od šamanizma, hinduizma, judaizma, kršćanstva... Dati su primjeri i u svetim knjigama navedenih religija. Tako da samo moramo vjerovati i više čitati.

Kako ste odabrali baš Zagreb za živjeti u njemu?
- Žena me dovela k sebi. Šalim se, ali činjenica je da sam je ovdje upoznao kad mi je bilo 19 godina. Jedno smo vrijeme bili u Bosni, ali smo doselili u Zagreb jer to sam uvijek želio. Tu sam dobio i sina Emana što mi je ujedno i najljepši događaj u životu. Osim toga, navikao sam se na kulturu, mentalitet i život u metropoli još od mladih dana. Tu mi je oduvijek sve išlo od ruke i tu sam sretan, zadovoljan i zaista sve ono što ja osjećam bih poželio svim ljudima. Danas tu imam mnogo prijatelja raznih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Sve to čovjeku čini život boljim i ljepšim.

Što najviše volite u Zagrebu?
- Općepoznato je da je Zagreb lijep grad, s masom ljudi, blizu puno toga, tako da za koji sat putovanja možemo piti kahvu, kafu ili kavu. Najviše volim Gornji Grad, zatim otići do Manduševca, Tkalčićeve, Medvedgrada, Zrinjevca... Uglavnom, sve to volim jer je baš nekako najidealnije za mene.

Traženi ste, puno putujete, gdje najčešće?
- Često sam u prošloj godini letio u Zürich, ali sada manje s obzirom na obveze u Zagrebu i Dubrovniku. Uglavnom, često sam i u Splitu i Beču, a s vremena na vrijeme i u Pragu i Milanu.

Što bi svakako još trebalo znati o Spiritual centru i Vama, a nismo Vas pitali?
- Ono što mogu reći, a što će mnogima biti žao, vjerojatno ću u četrdesetoj godini života završiti karijeru i predati je u ruke onome koji bude najbolji i kojem ću moći dati svoje povjerenje. Centar će egzistirati i tada, ali bez mene. Smatram da će to biti sasvim dovoljno od mene i da će mi tada trebati punjenje i život uz obitelj jer sad sam premalo s njima, gotovo sam stalno u ordinaciji ili na putu.

spiritual cenatar logo
Spiritual Centar – www.spiritual-centar.hr

Zagreb, Horvaćanska 31a, +385 1 7799177