ZVUČNE VILJUŠKE - LJEKOVITE FREKVENCIJE

ZVUČNE VILJUŠKE - LJEKOVITE FREKVENCIJE

„Svi zvukovi proizvedeni prirodnim akustičnim instrumentima imaju početak, sredinu i kraj-upravo kao i sam život. Zvuk ima oblik vala nalik na valove mora koji udaraju o obalu. Naše energetsko polje prepoznaje te prirodne zvukove i otvara se kako bi primilo njihovu poruku. Zvučne viljuške odašilju frekvencije koje rezoniraju sa energetskim poljem i ulaze u fizičko tijelo." Fabien Maman (izumitelj zvučnih viljuški)

Na tržištu se u posljednje vrijeme može susresti sve veći izbor zvučnih viljuški. Birane frekvencije dolaze nam kroz ovaj zvukoterapeutski alat koji je vrlo jednostavan za korištenje.
Zvučne viljuške su se razvile od glazbene viljuške sa kojom se ugađaju akustični instrumenti. Glazbena viljuška je akustični rezonator u formi viljuške sa dvije izdužene elastične metalne drške. Ima oblik slova U i izrađena je od aluminija . Rezonira na specifičnoj tonskoj visini od 440Hz, kada se aktivira udarcem o čvrstu površinu.
Na istom principu rade i zvučne viljuške. Ovisno o dužini viljuške dobivamo određenu intonaciju, a nakon osnovnog tona uslijediti će i alikvotni tonovi. Zvučne viljuške se proizvode u dvije različite varijante, od aluminija i od cinka. Njihovo tonsko odstupanje je minimalno i može se kretati do plus,minus 0.25%. (To odstupanje je uvjetovano različitim klimatskim uvjetima.)
Kao i drugi instrumenti koji su uključeni u zvukoterapiju, zvučne viljuške upotrebljavamo pojedinačno ili dvije do tri zajedno u kombinaciji. Za razliku od mnogih zvukoterapeutskih instrumenata, viljuške imaju egzaktnu frekvenciju.
zvucne-viljuske-2Njihova upotreba je jednostavna, dovoljno je da ozvučimo viljušku udarcem o dlan ili gumeni aktivator kako bi zavibrirala. Možemo ih držati pored ušiju, prislanjati na određene točke na tijelu ili kružiti po energetskom polju dok ne utihnu.
Svi djelovi tijela rezoniraju sa viljuškama, a posebno ih je dobro stavljati na akupunkturne točke kao i na koštani sustav.
Zvučne viljuške su se pokazale odlične kod balansiranja nervnog sistema i eteričnog polja, brzo induciraju relaksaciju, zacjeljuju rane, reduciraju stres i podižu nivo energije.
Osim što trenutno podižu biokemiju fizičkog tijela i mišićni tonus, nervni sistem i organi se usklađuju sa svojom optimalnom frekvencijom .
Kao da ugodite klavir- tijelo i čitavo vaše biće u kratkom vremenu postižu optimalni balans.

Postoje dvije osnovne vrste viljuški koje se razlikuju prema njihovoj težini,obliku i funkciji: OBIČNE I VIBRACIJSKE

-Vibracijske viljuške na vrhu imaju utege čija težina proizvodi veću vibraciju te zvuk i titranje traju duže. Zbog toga su idealne za rad na fizičkom tijelu gdje ih koristimo tako da se postavljaju na koštani sustav, akupunkturne točke ili bolna mjesta. Odlične su za korištenje u cilju smanjenja akutnih bolnih stanja, smanjenje upala i za opuštanje.
-Obične viljuške se prvenstveno koriste za rad na suptilnom energetskom tijelu kako bi se postigao mentalni i emocionalni balans. Njihov zvuk traje nešto kraće, jasniji je i ima kristalan sjaj. Obične viljuške su po obliku duže i laganije od vibracijskih. Odlične su za uravnoteženje energetskog polja i poboljšanje zdravlja te pomažu stvaranju unutrašnje harmonije i cjelovitosti.

Dva su osnovna načina korištenja:
*Stavljaju se pokraj oba uha da bi donijele veći sklad između mozga i nervnog sistema.
Kada dvije viljuške vibriraju zajedno uz korištenje određenog intervala, usklađuju lijevu i desnu moždanu polutku, smanjuju moždanu aktivnost do alfa-theta zone i pridonose opuštanju.
* Stavljaju se iznad suptilnog energetskog tijela i čakri kako bi otvorile, harmonizirale i uskladile energetske centre povezane sa endokrinim žlijezdama i nervnim ganglijima uz kralježnicu. Viljuške pomažu postići link i kordinaciju između energetskih centara što potpomaže vitalnost fizičkog tijela, potiče emocionalnu stabilnost i razvija um.
Za efektivan rad sa viljuškama na ovakav način, važno je imati osnovno razumijevanje muzičkih intervala i njihovog utjecaja.

Zvučne viljuške se koriste za:

* induciranje relaksacije
* poboljšanje fizičkog zdravlja
* povećanje energije
* smanjenje upalnih procesa
* otpuštanje stresa
* smirenje prenadraženih emocionalnih stanja
* jasnoću uma i bolje funkcioniranje mozga
* uravnoteženje nervnog sistema
* mentalnu koncentraciju i bistrinu
* razvijanje slušnih mogućnosti
* poboljšanje efekata kod masaže, akupresure i meditacije
* integraciju lijeve i desne moždane polutke
* energiziranje prostora i vode
* aktiviranje i čišćenje kristala

Tko koristi zvučne viljuške?
-Maseri
-Akupunkturisti
-Joga praktičari
-Kiropraktičari
-Zvukoterapeuti
-Iscjelitelji
-Kristaloterapeuti
-Reiki terapeuti
-Bioterapeuti

Vrste viljuški-setovi:
Solfeggio Harminijski spektar
Čakra Meridian set
Anđeoske
Otto-osteopatski set
Fibonacci
Kabbalah drvo života
Organi
Minerali
Sharps
Planetarni set
Set za redukciju celulita i masnog tkiva
C&G viljuške za cijelo tijelo
D&A viljuške za cijelo tijelo

Pojedinačne viljuške:
OM
Ozon
Viljuška za cirkulaciju
Viljuška za energiziranje
Viljuška za opuštanje živčanog sustava
Viljuška ljubav-reparacija DNK

Viljuške daju novu dimenziju kada se koriste u gore navedenim terapijama.Veliki izbor, raznolikost i efikasnost zvučnih viljuški pogoduje iscjeljenju, transformaciji i širenju svijesti.
Ovi zvukoterapeutski alati vrlo su praktični stoga što proizvode nježan i neinvazivan zvuk. To ih čini idealnim instrumentima za mjesta kao što su klinike gdje glasni zvukovi nisu dobrodošli. Pošto su lagane i ne zauzimaju puno prostora idealne su za transport i kućne posjete. S njima možemo uspješno pomoći sebi, članovima naše obitelji i našim bližnjima.

PHONOS Udruga ljubitelja zvuka
www.phonos.hr
091 9713 156
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ivana Novačić
Akademski muzičar/solo-pjevačica i prof.glazbene kulture.
Diplomirani je zvukoterapeut D.ST. Educirala se na Institutu za zvukoterapiju u Engleskoj.
Radi sa tibetanskim zdjelama, kristalnim zdjelama, gongom, indijanskim bubnjem, zvučnim viljuškama i glasom.
Organizira predavanja, radionice i edukativne seminare o zvukoterapiji te radi individualne i grupne zvučne kupke. Podučava pjevanje i terapijski rad sa glasom. Aktivna je kao pjevačica i kao izvođač na zvučnim performansima.
Član je „Hrvatskog društva glazbenih umjetnika","Hrvatskog društva orkestralnih i komornih umjetnika" i „Brittish Complementary Medicine Assotiation".

Edukacija za rad sa zvučnim viljuškama.
Nabava viljuški i savjetovanje.

„MEDICINE OF THE FUTURE IS SOUND" E. Cayce