Najava 4. Europskog dana održivih zajednica

Načini na koje lokalne zajednice mogu odgovoriti na Covid-19 te podržavati održivost i klimatsku akciju 

Najava 4. Europskog dana održivih zajednica

Bogata europska mreža građanskih pokreta i organizacija je najavila 4. Europski dan održivih zajednica 2020., s posebnim pozivom građanima i zajednicama koje predvode nošenje s pandemijom Covid-19 na lokalnoj razini.

Eamon O'Hara, izvršni direktor ECOLISE, organizacije koja je glavni organizator tog Dana, poručio je: "Pandemija koronavirusa zorno je pokazala ključni značaj zajednice u kriznim vremenima - u opskrbi hranom i drugim temeljnim uslugama, u skrbi za najranjivije, i u održavanju društvene kohezije u situaciji svjetske krize."

Otpornost zajednica ključni je dio odgovora na pandemiju Covid-19, ne samo radi zadovoljenja najnužnijih potreba zajednice, nego i zbog dugoročnijeg izazova oporavka našeg društva i ekonomije na način koji uzima u obzir i sve dublju klimatsku i ekološku krizu.

"Četvrto izdanje Europskog dana održivih zajednica održat će se 19. rujna te će biti prilika da odamo priznanje tisućama lokalnih inicijativa diljem Europe koje oblikuju našu budućnost, sudjelujući u stvaranju sigurnijih, zdravijih, održivijih i pravednijih životnih sredina", rekao je Eamon.

"Ove godine želimo snažno podržati događanja koja će pokazati kako možemo dugoročno odgovoriti na krizu Covid-19, a da pritom podržavamo održivost i ublažimo učinke klimatske krize. Pandemija podcrtava važnost decentraliziranog donošenja odluka i rasprostranjenog lokalnog pružanja dobara i usluga. U mnogim su područjima te sposobnosti izgubljene ili ozbiljno narušene te ih treba nanovo izgraditi."

"Kao što smo dokumentirali u našem 'Izvješću o stanju akcija lokalnih zajednica u području klimatskih promjena i održivosti', istraživanja pokazuju da su inicijative na razini lokalne zajednice iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i oživljavanju lokalne ekonomije."

Od prvog Europskog dana održivih zajednica 2017., kada su se događanja održala u 15 država, brojnost je značajno narasla te je 2019. uključivala više stotina događanja u 27 država. Ove godine pozivamo zajednice i organizacije da organiziraju mala fizička ili internetska događanja između 12. i 26. rujna.

Pozivamo sudionike da prijave svoje događanje na EDSC stranici, koja je sada dostupna na osam jezika: hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, portugalskom, slovenskom i španjolskom.

Kako bi obilježila EDSC2020, ECOLISE će pokrenuti europski akcijski program Zajednice za budućnost (Communities for Future). CfF ima cilj nadahnuti i osnažiti lokalne zajednice diljem Europe da odgovore na klimatsku i ekološku krizu.

Web stranica: https://events.communitiesforfuture.org/hr/
Facebook stranica: https://web.facebook.com/day.of.sustainable.communities/?_rdc=1&_rdr
Facebook event: https://web.facebook.com/events/122641309103215/

 

--
ZELENE IDEJE STALNO SE ROJE!! 
UDRUGA VESTIGIUM Vrbani, Rudeška 142 s dvorišne strane 
http://udrugavestigium.wix.com/vestigium 
https://www.facebook.com/udrugavestigium