Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovo prepoznalo vrijednost Žmergovog okolišnog projekta za učenike

Žmergo i učenici osnovnih i srednjih škola diljem Primorsko-goranske županije
ne okolišaju već “sade ideje za budućnost”

Opatija, 16. siječnja 2023. - Nakon velikog uspjeha u prošlogodišnjoj provedbi projekta pod nazivom Ne okolišaj! – održivi razvoj u praksi, koji je Žmergo proveo u suradnji s 5 osnovnih škola prošle godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je značaj Žmergove dobre prakse rada sa školama u području održivosti. Odobrivši bespovratna sredstava u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023., Ministarstvo će financirati nastavak provedbe aktivnosti kroz koje Žmergo učenike ohrabruje da „ne okolišaju” već da vlastitim inovativnim idejama pokažu brigu za okoliš.

Obogaćeni projekt Ne okolišaj, posadi ideju za budućnost! nastavak je vrlo uspješnog projekta koji Žmergo provodi u partnerstvu s osnovnim i srednjim škola s područja 3 jedinice lokalne samouprave Primorsko-goranske županije te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo. Osim učenika opatijske Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov, projektu će se pridružiti i oni iz OŠ Brod Moravice te Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir s Krka s inovativnim održivim školskim učeničkim inicijativama.


Popularnim okolišnim radionicama vezanima uz nepravilno zbrinjavanje otpada, problematike digitalnog otpada kao i pitanja održivih prehrambenih navika, akcijama čišćenja s učenicima i nagradnom natjecanju za učenike u kreativnom potencijalu otpada, pridodane su aktivnosti pokretanja i realizacije inovativnih održivih školskih projekata kojima će se iskustvenim učenjem kod učenika, njihovih obitelji, ali i odgojno – obrazovnih djelatnika povećati razina svijesti i vještina za promjenu svakodnevnih navika i usvajanje održivih životnih stilova.
Projekt će zaokružiti jednodnevna konferencija za predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova koji će sudionike inspirirati inovativnim primjerima dobre prakse u održivim, solidarnim projektima koji promoviraju koncept 5R te dobrobiti organskih školskih vrtova. Na konferenciji će se promovirati i diseminirati Vodič za organske školske vrtove te dati odgovor na pitanje smiju li učenici konzumirati plodove svojeg školskog vrta.

Osnaživanjem učenika za osmišljavanje rješenja za globalne okolišne izazove aktivno ih uključujemo u očuvanje okoliša u vlastitoj zajednici, ali i šire te opremamo kompetencijama za suočavanje s istima u budućnosti.
Pratite nas i ne propustite uključiti se u aktivnosti!

Web stranica projektaUpišite se ovdje na naš newsletter listu: