PlanetCare-ovo rješenje za mikroplastiku

PlanetCare-ovo rješenje za mikroplastiku: Čišćenje oceana jedan po jedan ciklus pranja rublja
Zamislite, da svaki tjedan bacite plastičnu vrećicu u ocean—jednostavnim pranjem rublja. Šokantno, zar ne? Ali stvarnost je, da svaki put, kada perete svoju odjeću, posebno onu od sintetičkih ili miješanih vlakana, radite upravo to. Dobro došli u svijet onečišćenja mikrovlaknima, problem koji je toliko diskretan, da ga većina nas Ne vidi.

Shvaćanje koje otvara oči
„Godine 2017. posjetila sam putujuću izložbu fotografija o morskom otpadu“, prisjeća se Mojca, osnivačica PlanetCarea. " Tada sam prvi put shvatila, da pridonosim problemima oceana s plastikom samim pranjem odjeće. Nisam to mogla prihvatiti. Pa sam postala odlučna promijeniti industriju perilica rublja. Ako automobili imaju uređaje za zaustavljanje onečišćenja, zašto ne bi i perilice rublja?"

Kao majka u kućanstvu s troje djece i dva kućna ljubimca, Mojca je često koristila svoju perilicu rublja. Otkriće ju je duboko pogodilo. "Počela sam shvaćati, kakav ćemo planet ostaviti našim budućim generacijama. Zagađen, nezdrav, otrovan okoliš."

Mikrovlakna 101
Da bismo razumjeli problem o kojem se radi, prvo razčistimo, što su uopšte mikrovlakna. To su u biti mikroskopske niti - mnogo tanje od ljudske kose - od plastike koje čine sintetičke tkanine poput poliestera i najlona. Takvi materijali ušli su se u naše živote u obliku tepiha, hlača za jogu, jakni, pa čak i pokrivača.

Činjenica je, da perilice rublja nisu namjerne, ali su plodne zagađivačice mikroplastikom. Sa svakim pranjem, od 640 000 do 1,5 milijuna mikrovlakana otpusti se u naše vodene sustave. To pridonosi 35% plastičnog onečišćenja oceana u cijelom svijetu (što je više od 14 milijuna tona plastike)!

Zašto bi vas bilo briga?
Nedavne pretrage pokazuju, da su mikrovlakna više od samog zagađivača okoliša. Mogu apsorbirati štetne kemikalije, izazvati pustoš u probavnom sustavu morskog života, a potencijalno čak i prenositi bakterije, koje uzrokuju bolesti. Također se pojavljuju u našoj hrani, vodi i piču. Pretrage su alarmantne; navodi se da konzumiramo ekvivalent od 5g plastike svaki tjedan—kao da bi pojeli svoju kreditnu karticu.
„Znamo da ta mikrovlakna ulaze u prehranbeni lanac i konačno završavaju na našim tanjurima“, upozorava Mojca. "Ovo nije samo alarmantno, već također ukazuje na ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje."

Budite dio rješenja uz PlanetCare
Mojca je osnovala PlanetCare s jasnom misijom: postati dio rješenja. A možete i vi. PlanetCare je dizajnirao filtar, koji se može pričvrstiti na bilo koju perilicu rublja, hvatajući do 90% mikrovlakana iz otpadne vode prije nego što uđu u vodene sustave. Filteri su neovisno testirani i dobili su nagradu za najbolju inovaciju na tom području od strane Švedske agencije za okoliš i to dvije godine zaredom!
Tvrtka je prešla dug put od 2017., a danas više od 7000 ljudi prepoznaje problem onečišćenja od mikrovlakana.

„Želim podijeliti ono što smo naučili, jer kad jednom znate, ne možete više zanemariti“, strastveno tvrdi Mojca. "I prije ili kasnije, promijenit čete svoje ponašanje, malim koracima ili većim, i voila, svijet će time postati boljei."

Poziv na akciju: Podržite PlanetCare Kickstarter kampanju
PlanetCare trenutno vodi Kickstarter kampanju za svoj novi inovativni filter. Podržavajući kampanju, ne samo da dobivate vlastiti filter od mikrovlakana, već također postajete sastavni dio pokreta, koji ima za cilj ozdraviti naš planet.

Nije li vrijeme da prestanemo zatvarati oči pred svijetom ispod valova? Podržite PlanetCare-ov Kickstarter već danas i učinimo, da naši oceani malo lakše dišu.

Ne čekajte promjenu. Budite promjena.

Podržite sada PlanetCare Kickstarter kampanju.

Saznajte više o PlanetCare revolucionarnim filterima od mikrovlakana.

planet care m

PLANET CARE


                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦