Lekcija koju treba ponavljati - Predavanje o bankrotu

ŠTO JE BANKROT? 

Helga je vlasnica bara...

Svjesna je da su njezini gosti uglavnom nezaposleni alkoholičari od kojih njen bar ne može opstati. Da riješi taj problem, skovala je novi marketinški plan, a koji dozvoljava njenim gostima da piju "na kredu" (kredit: piješ sada - plaćaš kasnije). Helga bilježi dugove svojih stranaka, dakle, praktički im odobrava kredite za piće. 

To se pročuje uokolo i rezultat je jasan - stranke navale u Helgin bar. Vrlo brzo njezin bar ima najveći promet u gradu. Budući da mogu piti s odgodom plaćanja, nitko od gostiju se previše ne sekira zbog toga što Helga povremeno digne cijene vina i piva - pića koja se najviše prodaju. Kao dodatna posljedica toga, dolazi do ogromnog povećanja brutto prihoda.

Mladi i dinamični podpredsjednik lokalne banke prepozna ogroman budući potencijal tih dugova i povećava Helgi kreditni limit u svojoj banci. Pri tome ne vidi nikakav problem, jer su garancija - neplaćeni dugovi nezaposlenih alkoholičara.

Sve to zamijete i eksperti za burzovno poslovanje u centrali banke i dosjete se načinu da dođu do enormnih bonusa. Dugove alkoholičara pretvore u ALKO-OBVEZNICE! Tim vrijednosnim papirima se onda trguje na burzi.

Naivni investitori ustvari ne razumiju da su "preporučene" obveznice koje su kupili - ustvari dugovi nezaposlenih alkoholičara! Cijena obveznica stalno raste i ubrzo one postaju vrijednosni papiri s najvećim prometom na burzi...

Jednog dana (iako cijene obveznica i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je došlo vrijeme za naplatu Helginog limita, koji je ona dobila na osnovu odgođenih plaćanja za sva popijena pića. O tome obavijesti Helgu, a ona zatraži naplatu od svojih gostiju.

Obzirom da su oni samo nezaposleni alkoholičari, naravno da ne mogu platiti. Pošto Helga ne može ispuniti svoje obveze, ona najavi bankrot. Bar se zatvara, a njezinih 11 zaposlenika ostaje bez posla.

Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%. Srušena vrijednost obveznica je temeljito načela likvidnost banke: banka više ne može odobravati nove kredite, pa je zamrznuta i njezina ekonomska aktivnost.

Pošto su dobavljači isto tako Helgi odobravali odgodu plaćanja i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, moraju sada otpisati sav njezin dug, a uz to imaju i 90%-tni gubitak zbog pada vrijednosti obveznica... Njezin dobavljač vina objavljuje bankrot i zatvara obiteljsko poduzeće, koje je uspješno poslovalo pune tri generacije; njezinog dobavljača piva preuzima konkurentska firma, koja odmah zatvara lokalnu pivovaru i otpušta svih 150 radnika.

Na sreću (!), banka, brokerska firma i njihovi direktori spašeni su multi-milijunskom infuzijom iz državnog proračuna! Sredstva, koja su bila potrebna za tu dokapitalizaciju, dobivena su iz nekoliko novouvedenih poreza, koji padaju na leđa zaposlenih iz srednje klase, koji uglavnom ne piju alkohol i nikada ni izbliza nisu vidjeli Helgin bar.

Shvaćamo li sad !?!?!?