Nauči ili usavrši sviranje Djembe i Dun dun bubnjeva!

CENTAR ZA KULTURU I FILM AUGUSTA CESARCA VAS POZIVA NA 
NOVI TROMJESEČNI CIKLUS RADIONICA ZAPADNOAFRIČKIH RITMOVA
Nauči ili usavrši sviranje Djembe ili Dun Dun bubnjeva!
Radionica će se održavati u prostorijama O.Š. Pavleka Miškine (Sveti Duh 24) 


TERMINI RADIONICA:
1. STUPANJ (voditelj K.K.) – PONEDJELJKOM 30.09. – 09.12. od 19.30 – 21.00
2. STUPANJ (voditelj N.K.) – UTORKOM 01.10. – 10.12. od 19.30 – 21.00
3. STUPANJ (voditelj I.B.C.) – ČETVRTKOM 03.10. – 12.12. od 19.30 – 21.00
Radionica je namijenjena početnim i iskusnijim sviračima. Za sve radionice poželjno je imati svoj djembe, ali nije nužno. Postoji određen broj bubnjeva za posudbu.
Cijena radionice je 750 kn (650 kn za studente, nezaposlene i umirovljenike)
plativo u 2 rate
Prijave na:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Pitanja i dodatne informacije na kontakt tel. 
Kruno 091 539 2778
Nenad 095 9147 545
www.centarcesarec.hr
O RADIONICI
 Radionica zapadnoafričkih ritmova održava se u Zagrebu punih devet godina zaredom i jedinstvena je prilika za susret s afričkom glazbom koja je temeljena na ritmu. Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj muzici (prvenstveno se odnosi na zapadnu Afriku – kulturni krug bivšeg Mandeng carstva) temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvara vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda.
 Od 2008. godine kada je navedena radionica pokrenuta pod vodstvom Nenada Kovačića, ujedno i jednog od najznačajnijih udaraljkaša ovih krajeva, radionicu je pohađalo više stotina ljudi. Podučavanje zainteresiranih u Zagrebu bio je logičan nastavak nakon putovanja u Afriku. Tako smo nastavili širiti znanje koje smo stekli, na isti način na koji to rade afrički učitelji, a temelji se na metodi ponavljanja po sluhu. Kompleksnost ritmova uspješno se svladava raščlanjivanjem svake dionice na manje dijelove te potom objedinjavanje istih u cjelinu. Da bi polaznici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojimo ih naučiti ne samo dionice djembe bubnja, nego i ritmičke fraze svakog od tri Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer melodija koju oni tvore srce je svakog zapadnoafričkog ritma.

 Radionicu zapadnoafričkih ritmova smo u posljednje dvije godine uspjeli podići na novu razinu. Konačno u našem timu imamo pravog djembe majstora, porijeklom iz Senegala. Njegovo ime je Ismail Balde Commi a dolazi iz muzičke obitelji u kojoj još kao dječak počinje svirati djembe. Commijevo podučavanje ritmova pravo je osvježenje i izazov za sve buduće i stare polaznike radionica, budući da su afrička muzika i ritmovi dio njegovog kulturnog nasljeđa, a ne postoji nijedan autentičniji učitelj afričke glazbe na ovim prostorima.

Budući da svatko ima ritam u sebi a njegovo otkrivanje ili usavršavanje je vrlo izazovno i zabavno istovremeno, pozivamo Vas na odličan provod u novom ciklusu zapadnoafričkih ritmova.
  

--
Sanja Prnjak
Stručni suradnik za kulturne programe
m: +385 91 7353165
Centar za kulturu i film Augusta Cesarca   / Center for Culture and Film August Cesarec
Ilica 227, 10000 Zagreb, Croatia
https://www.centarcesarec.hr/
www.kinokinoteka.hr
www.ljepotu.hr