Festival Tradicije - Ivanjske Noći, Plaščanska Dolina

Dragi ljubitelji prirode, staro-slavenskog znanja i iskrene povezanosti sa zemljinim ciklusima, pozivamo Vas da s nama obilježite i proslavite skoro pa zaboravljen dan kada se slavi ljetni solsticij, kada se pale krijesovi, i kada se slavi boginja vode - Kupalo, božanstvo uroda , obilja i veselja.

Susret će se odviti na prostoru Plaščanske doline , točnije na imanju zaseoka Kesići, Latin ( Kuća za odmor Sara ), od 20.06.2019 - 23.06.2019.
Obzirom da se na području Plaščanske doline nalaze brojni izvori pitke vode, čak 60 izvora. Mi ćemo posjetiti Jezero Sinjac i Vrelo Dretulje ♥

U slavenskoj mitologiji, Kupalo je povezana sa slavljenjem ljetnih solsticija.
U narodu su izrađivali i lutku (nazivanu Kupalo) od slame ili drveta, odjevenu u žensku odjeću koja je u svečanoj povorci donošena do rijeke i bacana u vodu ili u vatru. U tom običaju važnu ulogu ima kupanje, skakanje preko krijesa, pletenje ivanjskog cvijeća i bacanje cvijeća u vodu. Vjerovalo se da je ovo jedina noć u godini u kojoj paprat cvijeta i da taj cvijet ima magičnu moć. On tada može uništiti negativne energije, podariti uspjeh ili veliko bogatstvo.

Ove ćemo se godine podsjetiti vlastitih korijena , te ćemo prikladnim slavljem pozdraviti prirodu, Sunce, biljke , vatru i vodu!

Pridružite nam se u izradi cvijetnih vIjenaca, darivanju biljaka vodi, te preskakivanju preko krijesa u znak pročišćenja.
Lijepo je prisjetiti se tradicionalnih običaja kojeg su naše pretkinje svake godine obilježavale.

U sklopu događanja, omogućiti ćemo :
1. Edukaciju o 4 vrste zdravih, livadnih biljaka koja rastu na području Plaščanske doline
2. Kreativne radionice za djecu u prirodi
3. Sajam rukotvorina, lokalnih proizvoda i sirovih slastica
4. Slavenske Bereginie - gimnastička praksa za žene
5. Radionice za odrasle i trekking u prirodu

*** ČAROBNO IZNENAĐENJE KOJE ĆETE MOĆI DOŽIVJETI UKOLIKO SE ODLUČITE DOĆI. ***

Rezervacije i prijave na event su obavezne ,kao i uplata depozita pola participativnog iznosa čime osiguravate svoje mjesto, šaljite ih putem e-maila :
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te primite ostale informacije i detalje vezane za vašu participaciju , smještaj te odabranu radionicu unutar događanja.

Na imanju imamo prostor za ugostiti 35 osoba, kuća za odmor za 8 osoba, appartman za 5 osoba, te dvokrevetne sobe.
Mogućnost kampiranja također postoji.
Participacija za odrasle iznosi 880,00kn
Participacija za djecu iznosi 500,00 kn

Participativni iznos uključuje smještaj na imanju, hranu i navedene sadržaje.

Razmjene ili donacije sjemena povrtnica, bobičastog voća, cvijeća ili aromatičnih biljaka su dobro došli :)

Festival Tradicije u Plaščanskoj dolini autorsko je djelo Isidore Ralić :
Isidora Ralić ( rođ.Popović) - rođena u obitelji umjetnika, svoj kreativni duh usmjerava na rad sa djecom I ženama, prenoseći zanate poput izrade nakita, prirodne kozmetike, rada sa biljkama I tradicionalnim znanjima I vještinama liječenja .

Sedmogodišnje iskustvo u radu na području lokalnih zajednica, te samoodrživih zajednica koje se u Hrvatskoj sve više razvijaju te privlače volontere iz cijeloga svijeta profinjuje u rad koristan za zajednicu koju i promovira I prezentira globalno, u organizaciji gdje dobiva mjesto liderice za Hrvatsku i regiju u vođenju Krugova za mlade I odrasle, a sve u svrhu poticanja djelovanja pojedinaca za boljitak društva i osobnog razvoja.

Lokalnu zajednicu obogaćuje djelovanjem u Udruzi Slobodna škola i organizacijom Local Marketa na festivalu MoDem!
Kao glasnogovornica i izvršiteljica aktivnosti u udruzi Slobodna škola, na kreativnim radionicama I u školi u prirodi u ugodnom društvu djece I roditelja zajedničkim snagama izrađuje raznovrsne rukotvorine te provodi edukaciju o biljkama naših prostora.

Neki od njenih autorskih djela, inovativni su modeli koji se još uvijek profinjuju i oblikuju nebi li jednog dana zablistali kao novi društveno prihvaćeni modeli, implementirani u život same zajednice.
* Krugovi kreativne razmjene, Hrvatska *
* Iz divljine *
* Festival Tradicije *

20.6.2019. u 09:00 – 23.6.2019. u 21:00
Plaški-Lika Vrelo Dretulje, 47304 Plaški

https://www.facebook.com/events/324451304925433/