Novi edukativni sadržaji o očuvanju bioraznolikosti za škole diljem RH

Udruga Biovrt završava projekt „Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” u sklopu kojeg smo uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u  OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec proveli brojne edukativne aktivnosti i postavili sadržaj u školska dvorišta kojima pomažemo očuvanju bioraznolikosti.

 

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 114 učenika obje škole, a na 10 vrtlarskih radionica i 4 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održali smo i 4 volonterske akcije na kojima je sudjelovalo preko 120 volontera te ostvareno preko 200 volonterskih sati. U obje škole postavili smo nove kućice za ptice, ježeve i šišmiše, pojilice i hranilice za ptice.
Uveli smo učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenike smo educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti u arboretumu Opeka u Vinici te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor. Održali smo međusobne posjete škola, gdje su razmijenili znanja i dobre prakse koje rade na očuvanju prirode i bioraznolikosti.

Organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

NOVI EDUKATIVNI ALATI ZA ŠKOLE DILJEM RH:
Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu puzzle igru „Upoznajmo pomagače u vrtu“ gdje će učenici uz igru naučiti više o korisnim organizmima oko nas. Silvija Kolar-Fodor napisala je i edukativnu brošuru „Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja“. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire, a udruga Biovrt će uskoro imati nagradni natječaj za škole diljem RH kojima ćemo poklanjati ove edukativne alate.

Napravili smo i dva edukativna videa. Prvi smo napravili u suradnji s javnom ustanovom Međimurska priroda: „Kako postaviti kućice za ptice, ježeve i šišmiše“ koji možete pogledati na Youtube kanalu udruge na poveznici:

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu!  Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu! Više o održanim aktivnostima projekta čitajte na:
https://www.biovrt.com/novi-edukativni-sadrzaji-o-ocuvanju-bioraznolikosti-u-os-vratisinec-i-os-gornji-mihaljevec/

Projekt “Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” traje od 13.10.2022.-31.08.2023. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦