Oslobodite svoj glas u Šibeniku i Splitu

Oslobodite svoj glas u Šibeniku i Splitu

Kažu da je glazba jezik duše, način na koji izražavamo ono što doista jesmo. „Da nisam fizičar, bio bih glazbenik. Svoje snove sanjam budan u glazbi. Većina moje životne radosti dolazi kroz glazbu. Svoj život ostvarujem kroz glazbu" riječi su velikog znanstvenika Alberta Einsteina. Ipak, ovaj tekst nije o poznatom fizičaru i nobelovcu, niti o njegovoj ljubavi prema notama, ali jest o nama kao bićima glazbe i o našim tijelima koja poput instrumenata proizvode zvukove. S glazbom smo toliko čvrsto povezani da se od nje ne možemo odvojiti čak ni kad bismo htjeli. Ona odzvanja cijelim našim bićem još prije rođenja pa sve do smrti. I u govoru se kriju elementi glazbe te on na svoj način predstavlja pjevanje iako o tome nikada ne razmišljamo. Upravo zato nitko ne može za sebe reći da nema sluha ako istovremeno može normalno govoriti.

No, jeste li se ipak u životu naslušali kritika da nemate glasa, sluha, da falšate, nisu vas primali u zborove te jesu li vam općenito, na nježan ili grub način davali do znanja da bi bilo najbolje kad ne biste ni pokušavali pjevati? A vi biste osjetili grč na svakom okupljanju na kojem se pjevalo iz sveg glasa – željeli ste se pridružiti radosti i slavlju, pustiti pjesmu iz srca, no niste se htjeli sramotiti... I tako ste šutjeli ili šutite godinama, dok vaš glas,skriven negdje u dubini duše, čeka - čeka nešto ili nekoga da ga izvuče na površinu te da zazvuči u svojoj punini.

- Glas je odraz onoga što jesmo. Otkrivajući svoj glas, mi zapravo otkrivamo sebe – kaže prof. Baldo Mikulić, jedini hrvatski licencirani učitelj i terapeut pjevanjem po metodi "Škole za otkrivanje glasa" iz Zagreba, a koji već 10 godina održava seminare pjevanja u Lijepoj našoj i Europi. Začetnica spomenute škole je švedska sopranistica Valborg Werbeck -Svärdström (1879. – 1972.) koja je razvila vlastitu metodu pjevanja nakon što je izgubila svoj prekrasan glas zbog pogrešne tehnike pjevanja, a koja je u konačnici dovela i do paralize glasnica. No, zahvaljujući vježbama ubrzo se vratila pod svjetla pozornice, a nekoliko godina kasnije utemeljila je "Školu za otkrivanje glasa" u kojoj je podučavala novu metodu pjevanja. Na tom putu pridružio joj se i utemeljitelj antropozofije, dr. Rudolf Steiner, kojemu je misterij glazbe bio dobro poznat te su dugi niz godina uspješno surađivali. S vremenom se razvila i terapijska primjena ove metode u čemu je sudjelovalo više liječnika.

- U „Školi za otkrivanje glasa" pjevanje se ne promatra kao rezultat pojedinih organa ili dijelova tijela, već kao izraz cjelokupnog čovjekova bića. Glas, međutim, može biti "zatočen" zbog fizioloških i drugih prepreka. Kod ove metode pjevanja takve se prepreke nastoje otkloniti da bi se ono sto je nazočno u svakom čovjeku otkrilo.
Prema tome, ljudski glas ne treba trenirati, odnosno školovati. Ono na što glas čeka jest oslobođenje, odstranjivanje prepreka koje ne dopuštaju da glas zazvuči u svojoj punini. Stoga, umjesto o školovanju glasa, trebamo govoriti o njegovu oslobađanju ili, još točnije, o otkrivanju glasa – objasnio je prof. Mikulić.

Upustite li se i vi u ovu pustolovinu, pitanje je samo vremena kad ćete shvatiti da zapravo niste naučili ništa novo, već da napokon koristite i razvijate ono što ste oduvijek imali, da ugađate svoj "instrument" te da se vraćate korak po korak bliže sebi. Dakle, želite li se i sami uvjeriti u blagodati pjevanja te zaroniti u dubine svog bića, a odgovara vam održavanje seminara u Dalmaciji, uskoro vam se pruža prilika u dva grada - Šibeniku i Splitu.
Riječ je o trodnevnim vikend-seminarima pjevanja koji će se održavati u sljedećim terminima: u Šibeniku od 31.10. do 2.11., a potom u Splitu od 7. do 9.11. 2014.

Sve što je potrebno jest poslati upit putem ovog obrasca dolje, prijaviti se i doći otvorenog srca – užitak pjesme neće izostati.

Tko je prof. Baldo Mikulić ?

Škola za otkrivanje glasa?