Potaknite djecu na stvaranje i kreativno izražavanje

{VAŽNO} Dragi prijatelji, ponovo odgađamo Eko Limach Fest Zagreb radi uvjeta na koje ne možemo utjecati - ovaj vikend je definitivno pogoršanje vremena. Novi termin je 19.6., a prema svim prognozama i izvješćima bit će pravi topao ljetni dan. Zabilježite u svoje kalendare! ;)

Mama Maša kroz igru potiče kćer Elzu na kreativno izražavanje, a voljela bi da se i ostali roditelji uključe u stvaranje za zajednicu i slijede njezin primjer na Eko Limach Festu koji slavi kreativnost i radoznalost

Najsretnija je kada vidi gotov, pečen i glaziran proizvod koji je sama napravila. Izradile smo set za jelo koji Elza svakodnevno koristi i jako je ponosna na to - kaže mama Maša (47) iz Zagreba koja se bavi oblikovanjem predmeta od keramike, oživljavanjem starih predmeta dajući im novu svrhu te idejnim rješenjima uređenja interijera. Njezina kći Elza (6) često se voli uključiti u njezin rad.

masa-i-elza Modeliranje ju zanima od kada je prvi puta u ruke primila plastelin. Kuća zna biti u kaosu zbog njenih kreativnih uradaka, od raznih figurica do lizalica, sladoleda, pizza i slične modelirane hrane za lutke. Logičan slijed je bio da primi u ruke i glinu jer nema šanse da ja nešto radim, a da se ona ne uključi. Dam joj komad gline da radi što hoće. Ipak, najviše od svega voli crtati i slikati vodenim i akrilnim bojama. Nije bitno po čemu, u obzir dolazi papir, zid, drvene daščice, a u zadnje vrijeme i vlastito lice. Zbog toga sam joj morala kupiti boje namijenjene za crtanje po licu jer bi inače uzela moju šminku - tvrdi ponosna majka te dodaje da je Elza veselo i znatiželjno dijete koje se prvenstveno želi igrati.

- Pomogla mi je raditi veliku lampu od gline na način da smo ju oblagale malim pravokutnim pločicama i moram priznati da ima dosta strpljenja - dodaje Maša koja kćerinu kreativnost potiče na način da ju jednostavno pusti da se igra kada i kako želi. Tvrdi i da joj nikada ništa ne naređuje, nego naprotiv, kada se primi posla, Elza ju pita može li i ona sudjelovati.

- Mislim da je jako bitno da roditelj provodi dosta vremena s djetetom u istoj prostoriji. Kod nas je igrom slučaja njena igraonica u dnevnom boravku što je zapravo odlično. Ne moram se ja nužno igrati s njom jer iskreno, ne volim se igrati lutkama, ali je bitno da razgovaramo i razvijamo povjerenje - kaže Maša koja smatra da je svako dijete kreativno u određenom području, bilo da se radi o likovnom izražavanju, plesu, glazbi, animaciji, sportu, odnosu prema ljudima i životinjama. Svako dijete ima interes za nešto, samo roditelji i okolina trebaju prepoznati taj interes i dalje ga poticati, bez prisile.

elf kreativnost

- Razvoj motorike, jezičnog izražavanja, uočavanja detalja, osjećaja za estetiku i dizajn, može samo pomoći djeci u formiranju ličnosti - tvrdi Maša koja uskoro otvara galeriju te će u sklopu jesenskog izdanja Eko Limach Festa održati kreativnu radionicu modeliranja.

- Radionica je logičan nastavak mog rada. Ono što radiš svaki dan kod kuće, jednostavno preneseš na zajednicu. Ljudi ne smiju biti sebični u svom znanju. Treba ga prenositi dalje, naročito djeci - zaključuje Maša koja drugim roditeljima poručuje da što više razgovaraju sa svojom djecom, uvažavaju njihove interese i slušaju što im djeca govore. Ako ih od najranije dobi usmjere na prave vrijednosti i ono što ih zanima zasigurno će odrasti u sretnu osobu.

Kreativnost ne poznaje granice i jednoga dana uistinu možeš ovaj svijet učiniti boljim mjestom


Eko Limach Fest (ELF)
je pokrenut upravo za djecu poput Elze i sve one kojima je potrebno dati prostora za kreativno izražavanje i istraživanje. Eko limachi će zajedno sa svojim roditeljima interaktivno sudjelovati u programu, učiti o održivom razvoju, važnosti očuvanja prirode i okoliša, zdravog života, kao i zdravih prehrambenih i sportskih navika. Jedan cijeli ELF dan pun učenja kroz igru i zabavu omogućen je djeci kako bi im pokazao da kreativnost ne poznaje granice i kako jednoga dana uistinu mogu ovaj svijet učiniti boljim mjestom. ELF želi potaknuti i roditelje da što više vremena provedu sa djecom na otvorenom te daje ideje kako provesti zajedničko vrijeme na odgovoran i održiv način. Na ELF-u je svakom djetetu posvećena posebna pažnja, a njegov stvaralački apetit i radoznalost su na prvom mjestu.

 

elza rad resized

Eko Limach Fest je prvi pravi dječji eko festival na otvorenom namijenjen djeci od 3 do 12 godina

Proljetno izdanje ELF-a održat će se 05.06.2016, od 10-19 sati u Zagrebu, u Parku Maksimir te 22.05.2016, od 10-18 sati u Kastvu uz velikodušnu podršku Grada Kastva, prijatelja djece i ekologije! Program se sastoji od brojnih kreativnih radionica edukativnog karaktera, zabavnog program uz nastupe kulturno-umjetničkih društava i dječjih zborova te raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. ELF je platforma je za inspiraciju i edukaciju novih naraštaja koji su nositelji održivog razvoja svoje zajednice. Ulaz je za sve posjetitelje u potpunosti slobodan!

ELF MOTO: Oblikuj svoj svijet! #ELF2016

Svako dijete bi trebalo biti svjesno da svojim odlukama i akcijama može oblikovati svoju zajednicu, a time i svijet. Njegujući kreativnost utječemo na apstraktan način razmišljanja te postajemo sposobni zadatak i situaciju sagledati iz šire perspektive i stvoriti rješenje koje nadilazi stare paradigme i tvori nove vrijednosti. Kreativni genij se nalazi u svakom djetetu. Ako dovoljno rano usmjerimo njegovu pažnju na vrijednosti i značaj održivog načina života, zdravlja i zajedništva, sudjelujemo u stvaranju generacija koje propitkuju postojeća saznanja, istražuju, šire vlastite horizonte i stvaraju preduvjete za napredak i dobrobit čitavog društva.

Sve novosti o programu, izvođačima i radionicama pratite putem ELF-ove Facebook stranice.