IGRAONICA ŽIVOTA S MAROM

Počinjemo s novim ciklusom radionica. Tijekom pet uzbudljivih i dinamičnih susreta osvještavat ćemo nekoliko tema. Svi sm orođeni u obitelji, svi tijekom života ulazimo u različiote oblike partnerstva, svi se igramo sa svojom i tuđom moći, hodajući po žici između interesa, kompromisa, tuđih i svojih želja i potreba.

I na kraju, svi ostvarujemo prvo roditeljstvo ili neki oblik surogata, nekome zamjenjujjemo majku ili oca ili to netko čini za nas u nekom trenutku. Sve su te uloge prisutne u našoj svakodnevici, a koliko smo u njima vješti? Upute koje smo dobili i uzori kojima smo svjedočili, najčešće nisu bili veličanstveni :(. No, postoje neki arhetipski oblici, modeli, bazična razumijevanja, temelj, upute za upotrebu, pomoću kojih imamo šansu! Imamo mogućnost i kvalitetno i radosno živjeti sav ta osjetljiva područja našeg života i život pretvoriti u veličanstvenu igru! Tko je spreman?

Tema prvog susreta: TATA, MAMA I JA

IGRAONICA ŽIVOTA S MAROM
1. Tata, mama i ja – razumijevanje odnosa u primarnoj obitelji i zacjeljivanje zaostataka
„Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na Zemlji“ – prva zapovijed, došla od onih koji znaju što je potrebno kako bismo mogli živjeti dobar i dugi život. Što znači ta zapovijed? Kako poštovati roditelja koji nas je oštetio ili ranio? Kako poštovati oba roditelja u slučaju da nas je jedan podržavao a drugi iznevjerio?
2. i 3. Partnerstvo – najizazovnija tema današnjice; zašto nam nitko ne kaže koliko je to jednostavno, bazična pravila za osviješten odnos
„Ljubav ne daje ništa osim sebe i ne uzima ništa osim sebe.“ Halil Džubran
Što je partnerstvo? Zašto je u partnerstvu važniji polaritet od harmonije? Partnerstva koja nisu partnerstva već njihove imitacije. Mudrost prerastanja iz zaljubljenosti u ljubav. Zašto je vještina razgovora važnija od seksualne privlačnosti. Kulturološka i stečena uvjerenja koja čine nemogućim uspješno partnerstvo. Polaritet različitosti. Neophodnost konstruktivnog konflikta. Ranjivost kao podloga za razvoj veze. Kako 2+2 u partnerstvu može biti 0, a kako 6, 8 ili daleko više? Razlika između kompromisa i sinergije.
4. Osobna čast i konstruktivno korištenje osobne moći; kako funkcionirati u izazovnoj okolini i ostati svoj
„Danas više no ikad sudbina čovječanstva ovisi o tome kakve je moralne snage sposobno stvoriti.“ Albert Einstein
„Obrana je prvi stupanj rata.“ Byron Katie – Što je osobna čast? Kako ju prepoznati kod sebe i kod drugih? Kako se ne odreći sebe a pritom ne raniti drugu stranu? Razlika između osobne i plemenske časti. Čast vs manipulacija. Kako znamo da smo dali svoju moć? Koji su preduvjeti da to ne ponovimo?
5. Roditeljstvo – najzahtjevnije cjeloživotno radno mjesto za koje ne postoji škola; kako tu nikada dovoljno nagrađenu ulogu pretvoriti u stalni ples i slavlje
„Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele.“ Halil Džubran
Roditelji nikada ne mogu biti dovoljno nagrađeni. Nemoguće je da dijete pojmi veličinu uloge roditelja. Ako se to dogodi onda je već vrlo kasno! (parafraziran Osho)
Kako nedovoljnu nagradu pretvoriti u stalni užitak? Kako izbjeći sigurno razočaranje rezultatom? Može li roditeljska uloga biti kao improvizirani ples, bez pravila i očekivanja? Kako biti ranjiv a ujedno odgovoran? Kako, neovisno o ishodu, ostati u veličanstvenom divljenju i zahvalnosti za svoju ulogu?

HARMICA, IVANA PERKOVCA 19, U prostorima Aromare
27.2.2015. u 17 sati
Facebook događaj