Put ka korjenitom prihvaćanju sebe i samilosti prema sebi

MINDFULNESS
S druge strane usredotočene svjesnosti: Put ka korjenitom prihvaćanju sebe i samilosti prema sebi
s dr.  Ann-Marie Golden, 18.09. – 23.09. 2016., Fužinarska kuća

Petodnevno povlačenje iz svakodnevice tijekom kojeg ćete naučiti tehniku usredotočene svjesnosti (eng. mindfulness). Učit ćemo i istraživati samilost prema samima sebi, ljubaznost kroz ljubav i korjenito prihvaćanje. Naučit ćemo kako smanjiti stres i nelagodu te povećati i proširiti kvalitetu života i boljitka općenito primjenom brojnih alata i resursa koja ova tehnika nudi. Korjenito prihvaćanje znači svjesno reći „da" svakom pojedinom trenutku, bez obzira sviđa li nam se on ili ne.

Korjenito prihvaćanje se može opisati kao proces učenja kako postati najbolji prijatelj samome sebi uprkos zahtjevnim životnim izazovima i suočavanjem sa stvarima za koje bismo željeli da nestanu. Zapravo se radi o tome da postanemo ljubazniji prema samima sebi, da se „sprijateljimo" s našim unutarnjim iskustvima i osjetimo veću bliskost, unutarnju lakoću i mir sa samima sobom i onima koji nas okružuju. Carl Rogers je rekao: "Zanimljiv je paradoks da kada prihvatim sebe upravo takvog kakav jesam, tada se mogu i promijeniti". Definicija korjenitog prihvaćanja Marshe Linehan je sljedeća: „Prihvatiti nešto i procijeniti nešto dobrim su dvije različite stvari".

„KORJENITO PRIHVAĆANJE OTAPA ONO ŠTO NAS DRŽI ZAROBLJENIMA U IDEJI NAS KAO MALOG SEBSTVA I NA TAJ NAČIN NAS OSLOBAĐA I OMOGUĆUJE DA ŽIVIMO IZ PULSIRAJUĆE PUNOĆE NAŠEG BITKA."
     - Tara Brach

To je vježba nebježanja od strahova i suočavanja s njima. Bolje je promotriti ih, zastati i potom ih prihvatiti kao dio nas samih. Stvari kojih vas je strah vas neće uništiti – no vi ih doživljavate takvima i bavite se njima kao da hoće, kao da one imaju tu moć. Strahove treba držati na udaljenosti i doživiti ih kao ono što oni jesu – vanjsko iskustvo.

Zamislite da ste prisutni ovdje i sada dok se istovremeno suočavate s nekim od najdubljih izazova i tranzicija u životu, no bez uobičajenih nuspojava poput anksioznosti. Što ako možete proći kroz njih, kao da prođete kroz koprenu od zraka? Što ako možete sagledati vaše izazove i strahove sa drugačije točke gledišta ili čak vidjeti određene prednosti cijele situacije? Možete li ih usvojiti i osjetiti korjenito prihvaćanje stvari koje ne razumijete ili koje ne želite da budu dio vašeg života?

Ovo je samo mali opis, savjet, dio onoga što korjenito prihvaćanje može učiniti u vašem životu i za vaš život. Vježbanje samilosti prema samima sebi znači vježbanje korjenitog prihvaćanja.  Samilost prema sebi jest ohrabrenje. Samilost prema sebi znači zagrliti se čvrsto u ljubavi. Samilost prema sebi nam omogućuje da u potpunosti iskusimo i prodremo do najvećih dubina  naših sposobnosti.

Što se događa kada ne vježbate samilost prema sebi? Događaju se: visoka očekivanja prema nama samima i prema drugima (perfekcionizam); osjećaj da uvijek moramo biti čvrsti i jaki; osjećaj da se drugi ne mogu (po)brinuti za nas; nemogućnost da napravimo pogrešku, zakažemo ili da nas okolina odbaci; poteškoće u prihvaćanju ljubavi i samilosti od strane drugih i neprekidno tjeranje sebe bez zaustavljanja.

Tijekom ovog jedinstvenog povlačenja u usredotočenu svjesnost, imat ćete priliku raditi na vašoj osobnoj i jedinstvenoj priči (um, tijelo i duh) na način da ćete smanjiti tempo, biti u miru i ponovno doći u kontakt sa samima sobom. Ova kombinacija koja uključuje boravak u prirodi, samoću, usredotočenu svjesnost, samilost, osobne priče sudionika, vježbe istraživanja samosvijesti, poeziju, glazbu, pokret i raspravu u skupini potiče nas na ponovno otkrivanje moći koje leže unutar nas; na prepoznavanje naše osobne autentičnosti, kao i harmonije sa životom i svime onime i onima oko nas.

gorski-kotar

Proces i metode učenja tijekom povlačenja su:

♦ Informacije, dokazi i iskustva korištenja tehnike usredotočene svjesnosti, samilosti prema samima sebi i korjenitog prihvaćanja
♦ Boravak u prirodi, tišini, stanke i otkrivanje samih sebe
♦ Niz meditacija čiji je fokus na tehnici usredotočene svjesnosti, ljubaznosti kroz ljubav i korjenitom prihvaćanju
♦ Brojne vježbe za otkrivanje samih sebe
♦ Rasprave u skupini i izvještavanje
♦ Spektar kreativnih metoda otpuštanje (putem poezije, terapije umjetnošću, radu na unutarnjem djetetu)
♦ Cjelovito/integrativno usredotočeno i svjesno tjelesno vježbanje

Ovo povlačenje/retreat ima za cilj „vratiti vas kući" u smislu da vas vrati u vaše tijelo budući da se tijelo može sagledati kao prolaz naših životnih iskustava. U tome će nam pomoći brojne vježbe koje su usredotočene na usredotočenu svjesnost, samilost i prihvaćanje, kao i vježbe razvijanja suosjećanja, njegovanja naše sposobnosti da prihvaćamo ljubaznost, ali i bolna ili intenzivna iskustava koja izviru iz nas.

Poklonite si ovu mogućnost da krenete na putovanje ka usredotočenom i svjesnom življenju i otkrivanju onoga što leži iza usredotočene svjesnosti. Utrite si vaš vlastiti put ka Korjenitom Prihvaćanju!

„KORJENITO PRIHVAĆANJE OTVARA VRATA NAŠEG KAVEZA I POZIVA NAS DA SE SLOBODNO KREĆEMO U NAŠEM SVIJETU".
        -Tara Brach

Dnevni program povlačenja
(podložan promjeni):

Tijekom nekih dana neke aktivnosti će se obavljati u tišini.

5:00 – 5:30 buđenje
6:00 usredotočeno i svjesno kretanje
7:00 jutarnja meditacija
8:00 – 9:00 doručak
9:30 – 12:30 rad na unutarnjem djetetu, meditacija i usvajanje bitnih metoda
13:00 – 14:00 ručak
14:00 – 15:00 slobodno vrijeme
15:00 – 17:00 usredotočena i svjesna kreativnost, meditacija i usvajanje bitnih metoda
17:00 – 17:30 pauza
17:30 – 18:30 meditacija
18:30 – 19:30 večera
20:00 – 21:00 pitanja i odgovori
21:00 – 22:00 odlazak na spavanje

MOLIMO VAŠE PRIJAVE NA DONJU PRIJAVNICU...

Životopis:
ann-marieDr. Ann-Marie Golden, B.Sc., M.Sc., C.Psychol., C.Sci., AFBPsS, EuroPsy

Ann-Marie podučava tehniku usredotočene svjesnosti i samislost prema samome sebi više od 15 godina (ona je i ovjereni učitelj za podučavanje usredotočene svjesnosti u školama). Veći dio svog života provela je živeći i radeći u Velikoj Britaniji (Londonu, Cambridgeu), a trenutno živi i radi u Liverpoolu. 3 godine je živjela i u Torontu gdje je i radila kao psiholog/terapeut u klinici The Mindfulness Clinic i Fleming Vigna Balmer u Mississaugu i Bramptonu. 11 godina je provela radeći za centar za neuroznanost Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit (MRC-CBSU) u Cambridgeu (Velika Britanija) i upravljala Centrom za Afektivne Poremećaje C2:AD), također u Cambridgeu.

U Velikoj Britaniji je stekla naobrazbu i titule Chartered Health Psychologist (BPS), Registered Practitioner Psychologist (HCPC), Cognitive Scientist i član je udruženja Associate Fellow of British Psychological Society. Ima više od 15 godina iskustva u kliničkom i istraživačkom radu. Njeno istraživanje je usredotočeno na traumu, depresiju, anksioznost i zahtjevan bolni i općenit transdijagnostički pristup afektivnim poremećajima. Objavila je 13 novinarskih članaka, i dva poglavlja u knjizi, organizirala brojne radionice, seminare i povlačenja tijekom proteklih 15 godina. Radila je sa tisućama ljudi kojima je pomogla da se suoče i upravljaju stresnim čimbenicima svoga života, brojim ozbiljnim zdravstvenim i psihološkim problemima, bilo da se radilo o akutnim ili kroničnim problemima. Njeni je klijenti doživljavaju poput mosta koji im pomaže da se ponovno povežu sa samima sobom, odnosno sa njima kao takvima i s onim što žele biti. Ona je znanstveni praktičar, što znači da je njen rad utemeljen na dokazima. Ona se u svom radu, podučavanju i povlačenjima često osvrće na znanstvene dokaze i činjenice.

2009. godine sudjelovala je u osnivanju centra Mindfulness Centre u Cambridgeu (CMC), a nedavno je sudjelovala u osnivanju centra Liverpool Initiative of Self-Awareness (LISA) koji promiču usredotočenu svjesnost. Došla je u dodir sa tehnikom vježbanja usredotočene svjesnosti radeći zajedno s Markom Williamsom i Johnom Teasdaleom (obojica su sudjelovala u  postavljanju temelja Kognitivne terapije temeljene na Mindfulnessu - Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT). Kasnije je radila i s Jon Kabat-Zinnom  i Zindel Segalom. U vremenu kada je počelo rasti njeno zanimanje za usredotočenu svjesnost ujedno se je morala suočiti i sa vlastitom bolešću (rakom). Uvjerena je da su tehnike usredotočene svjesnosti i samilosti prema samoj sebi i korjenito prihvaćanje odigrale važnu ulogu u njenom iscjeljenju od raka. Velik utjecaj na njen rad su izvršili učitelji poput Christine Feldman, Rob Burbea, Stephena i Martine Batchelor, Jack Kornfielda, Tare Brach, Pema Chodron i Normana Fischera.

Anne-Marie vjeruje da svatko ima mogućnost otkriti svoj jedinstveni način uporabe samosvijesti korištenjem različitih osjećaja putem pripovjednog pisanja i razmišljanja, rada na unutarnjem djetetu putem umjetnosti, usredotočenih i svjesnih pokreta i korištenjem daha koji nas usidruje, budući da je dah uvijek prisutan! Njen omiljeni citat koji najbolje opisuje njeno viđenje jest onaj od Tare Brach: "U svakom trenutku, bez obzira koliko se osjećali izgubljeno, možemo se skloniti u prisustvo ljubavi. Sve što nam je potrebno je stanka, dah i otvoriti se iskustvu životnosti unutar nas. U toj budnoj otvorenosti, dolazimo kući ka miru i slobodi naših vlastitih prirodnih resursa".

lisa-logo-m

ann logo
Kontakt:
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Skype: dr.am.golden
Mjesto održavanja je Fuzinarska kuća
Prijave se primaju do 15.9.2106.
Cijena od 3300 kn je do 5.9. 2016. nakon tog datuma cijena je 3900 kn.
Mobitel: +44 7834 170507‬
Twitter: @DrGoldenMindful