Zimski suncostaj - drugačija priča o odlukama

Dvodnevna psihodramska radionica

Stoljećima je razdoblje zimskog suncostaja bilo vrijeme mirovanja i refleskije na proteklu godinu. Suncostaj ili solsticij predstavlja prirodno vrijeme kada Zemlja napravi jedan krug oko Sunca. Nazvan je suncostaj jer u to vrijeme kao da Sunce prividno stane te se nakon tri dana počne gibati u suprotnom smjeru.

To je razdoblje kada su noći najduže, kada priroda ima svoje vrijeme mirovanja, a manjak svijetla i aktivnosti kod ljudi prirodno otvara prostor introspekciji, razmišljanjima o protekloj godini te nadanjima, fantazijama i planovima za godinu koja nadolazi. Nedostatak sunčeve topline nadomješta se toplinom ljudskih odnosa i obiteljskog ognjišta.

Danas je zimsko razdoblje s Božićem i Novom godinom aktivnije nego ikada u ljudskoj povijesti te se zbog svoje užurbanosti i komercijalizacije sve češće opisuje kao izrazito stresno razdoblje. Početak nove godine koji se ubrzano približava psihološki je najbolje vrijeme za početak promjena, postavljanje i ostvarivanje ciljeva. Odluke se često zaborave ili odbace jer su nerealne i donesene na brzinu, bez pomnijeg poniranja u sebe, ili se ciljevi ne ostvare jer nas na putu ostvarivanja ciljeva sprečavaju nezavršene situacije iz prošlosti.

Cilj ove radionice je stvoriti prirodne uvjete zimskog suncostaja i "otvoriti vrijeme" za istraživanje, propitkivanje i refleksiju o godini na izmaku u sigurnoj, toploj i podržavajućoj okolini grupe. Koristeći kreativne tehnike sudionici će dobiti mogućnost "pogleda izvana" na proteklu godinu, određeno životno razdoblje, odnos ili događaj, te se prema svojoj potrebi vratiti tada, u to vrijeme, i učiniti nešto novo, izmjeniti postojeće ili završiti nezavršeno. Na taj način, sudionici će moći stvoriti plodno tlo za stvaranje zdravih i konstruktivnih novogodišnjih odluka.

Datum: 10. i 11.12.2016.
Subota od 10:00 do 18:00, nedjelja od 10:00 do 16:00 (predviđene su pauze za ručak)

Broj mjesta je ograničen, prijave se primaju do 07.12.2016.

Mjesto: Memento Centar, Trg žrtava fašizma 3, kat 3., Zagreb

Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Cijena radionice iznosi 750 kn.

Kako bi potvrdili svoje mjesto na radionici, molimo vas da se prijavite na donju prijavnicu

Nakon vaše prijave dobit ćete mail potvrde s podacima za uplatu.

Ova dvodnevna radionica namjenjena je osobama:

♦ koje žele novo iskustvo rada na sebi na kreativan i spontan način; osobama koje su zainteresirane za osobni rast i razvoj, unošenje promjena u vlastiti život, bilo iz osobnih ili profesionalnih razloga;
♦ koje su zainteresirane za psihodramu i htjele bi se upoznati s psihodramskim načinom rada, bez obzira na dob, spol, zanimanje ili stručnu spremu;
♦ budućim psihodramskim edukantima kao uvjet za uključivanje u edukaciju. Ulazak u edukaciju nije uvjet za pristupanje ovoj radionici. Radionica je otvorena za sve bez obzira na dob, spol, zanimanje ili stručnu spremu.

Voditelji:

Ivana Jurić
Ivana je dječji i klinički psiholog, voditeljica i trenerica psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP), te završenim edukacijama iz dječje integrativne psihoterapije i transgeneracijske psihoterapije. Ona je iskusna individualna i grupna psihoterapeutkinja, voditeljica edukacijskih radionica za roditelje i odgojitelje (učitelje). Uključena je u rad s odraslim osobama, adolescentima i djecom. Predsjednica je i jedna od osnivača Centra za psihodramu (stručne udruge osnovane s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja psihodrame kao psihoterapijske i edukativne metode u Republici Hrvatskoj). U privatnom životu je supruga i majka troje djece, a u slobodno vrijeme se izražava kroz fotografiju, biciklizam i ples.

Vedran Korušić
Psihodramski psihoterapeut i dječji integrativni psihoterapeut s Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP), asistent trener Centra za psihodramu. Završio je petogodišnju trajnu stručnu edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu i četverogodišnju edukaciju za integrativnog dječjeg psihoterapeuta pri Udruženju za dečiju integrativnu psihoterapiju. Certificirani je play terapeut. Jedan od osnivača Centra za psihodramu i član Udruge za integrativnu dječju psihoterapiju – UPSI. Osnivač i jedan od urednika psihoterapijskog časopisa – "Double" – časopis za psihodramu, sociodramu i sociometriju.