INTENZIV DIREKTNOG ISKUSTVA ISTINE

Osnovno o tečaju
Intenziv direktnog iskustva Istine je trodnevno povlačenje čiji je cilj, kroz posebnu tehniku kasnije objašnjenu, spoznati pravu prirodu realnosti, ljudskog postojanja i apstraktnih pojmova kao što su ljubav, svijest, svjesnost, duh, duša, tijelo, partnerski odnos, empatija...To su neki primjeri, međutim nema ograničenja što se tiče izbora pojma - koji god pojam je nekome zanimljiv, može na njemu raditi. Intenziv je povlačenje koje može biti zanimljivo svakome tko traži Istinu - bilo da želi znati smisao života, postoji li Bog - ali i onome tko kroz duhovni rad nastoji bolje spoznati/upoznati samoga sebe te na taj način postati bolja verzija sebe.

Zbog čega je Intenziv poseban i što ga čini kvalitetnim alatom za rad na sebi?

Čovjek je biće koje prima informacije kroz osjetila. Kad percipiramo svijet oko nas, bez obzira radi li se o fizičkom ili energetskom svijetu, to se odvija pomoću nekog od osjetila: vida, sluha, mirisa, okusa, opipa ili intuicije. Specifična za takav način percepcije jest činjenica da postoji subjekt (onaj koji percipira), objekt (ono što se pokušava percipirati) te sam proces percepcije. Na intenzivu direktnog iskustva istine nadilazimo subjekt, objekt i proces te otkrivamo suštinu postojanja svega što postoji oko nas i u nama.

Zašto je Intenziv "potreban"?

Iako je pojavni svijet oko nas na prvi pogled veoma stvaran i krut, on nije precizan odraz realnosti. Pojavni svijet je svijet polariteta tj. dualnosti - razdiobe na dobro i loše, crno i bijelo, ali i otuđenosti čovjeka od samoga sebe, jer svoju pravu i izvornu prirodu čovjek percipira kao nešto nedokučivo i odvojeno od sebe. S obzirom na to, svijet nam ne otkriva suštinu svog postojanja sam po sebi bez ulaganja svjesnog napora za prodiranje iza njegove iluzije koju prividna podjela na polaritete održava. Zbog postojanja polariteta, čovjek prije ili kasnije dolazi do nezadovoljstva u svojim traganjima za izvornim tj. konačnim istinama - o sebi, smislu života, drugim ljudima, Istini, Bogu ili bilo kojem drugom objektu traganja, a to se događa zato što je shvaćanje da je neki od navedenih pojmova „ovo“ ili „ono“, proizašlo iz ideje koja ne mora nužno biti pogrešna, ali zbog svoje neutemeljenosti u svijesti osobe koja ju ima - drugim riječima, ostajući u domeni uma i misli, bez da se kroz spoznaju traženi pojam "integrira" u svijest tragatelja Istine na daleko dubljoj razini od obične intelektualizacije, ona ostaje samo prolazna misao u vječnoj i nepobitnoj Istini. To se može usporediti s učenjem kroz slušanje drugih, vlastito teoretiziranje ili čitanje knjiga s jedne strane, te kroz praktičan rad s druge strane.

Tek kada ste vidjeli da ono što Vam je rečeno (ili do čega ste razmišljanjem sami došli) o određenoj temi zaista funkcionira (doživjeli ste iskustveno, a ne samo intelektualno), možete reći sa sigurnošću da je priroda određene pojave onakva kakvom ste ju smatrali - možda i niste, ali sada znate koja je prava Istina, te ste vidjeli da su svi Vaši mentalni koncepti na kraju nebitni, jer je realnost takva kakva jest, neovisno o Vašim razmišljanjima kakva bi ona mogla ili trebala biti. Istina kao takva je van polariteta, čista i krajnje jednostavna i spremna je otkriti se iskrenom tragatelju, koji će uložiti svjesni napor da do nje dođe. Zato je svako traganje za bilo kojim svjetovnim ili duhovnim pojmom nužno započeti i završiti u spoznaji tog pojma, da bi se izbjegle zamke u koje upadamo zbog dualne prirode pojavnog svijeta.


~Before I sought enlightenment, the mountains were mountains and the rivers were rivers. While I sought enlightenment, the mountains were not mountains and the rivers were not rivers. After I attained enlightenment, the mountains were mountains and the rivers were rivers.~ Zen poslovica

O tehnici intenziva

Dosad smo u tekstu objasnili osnovu drevnog učenja istoka pod nazivom „Zen“. Zen naglašava ulogu sjedeće meditacije (zazen) u postizanju spoznaje, odnosno direktnog iskustva istine. Poznate su priče Zen učenja i majstora gdje se tragatelju postavlja pitanje koje naočigled nema odgovora ili smisla samo po sebi, no odgovor na pitanje je moguće dostići nakon boravka u stanju praznine iz koje se odgovor na pitanje nametne sam po sebi. Tako su Zen učenici dobili pitanje od svog učitelja, te provodili sate i dane meditirajući u kutu sobe s ciljem direktne, tj. neposredne spoznaje objekta u postavljenom pitanju, odnosno spoznaje koja ne proizlazi iz teoretiziranja i razmišljanja, već stapanja s dotičnim pojmom. Potom kada bi došli do onoga što su smatrali da je Istina, iskomunicirali bi svoje iskustvo svom prosvijetljenom učitelju koji bi potvrdio (rjeđe) ili opovrgnuo (češće) doseg njihove svijesti u navedenom pitanju i to najčešće uz udarac nekim predmetom ili batinama neke vrste. Nakon toga, učenik je ponovo nastavljao meditirati na objekt s ciljem spoznaje, odnosno direktnog iskustva.

Nadovezujući se na ovaj neobičan, ali krajnje učinkovit pristup Zen majstora, godine 1968. Amerikanac Charles Berner primijetio je da osobe koje su najviše identificirane sa slikom o samom sebi, egom ili osobnošću ne postižu veliki napredak u osobnoj terapiji. U proljeće 1968. Berneru je „sinula“ ideja da napravi kombinaciju tehnika meditacije i strukture tečajeva osobnog razvoja s ciljem spoznaje istine tj. izlaska iz iluzije percepcije sebe, drugih i svijeta oko nas te postizanje unutarnje i vanjske transformacije. Tako je s vremenom tehnika rafinirana i dobila je strukturu kako izgleda i danas; tehnike meditacije na objekt i ulaska u stanje praznine spojene su s komunikacijom mentalno emotivnih sadržaja pasivnom partneru unutar dijade. Aktivni partner unutar dijade tj. osoba koja radeći tehniku intenziva ulazi u stanje jednosti s odabranim objektom s ciljem njegove spoznaje komunicira svom pasivom partneru sadržaje svijesti koji se javljaju kao rezultat nastojanja ostvarivanja direktnog iskustva. Pasivni partner svojom pažnjom energetski podupire aktivnog partnera u njegovom nastojanju da ostvari direktno iskustvo te se ciklus nakon određenog vremena mijenja, aktivni partner postaje pasivan, a pasivni aktivan. Taj pristup pokazao je da je zbog efekta komunikacije sadržaja svijesti bitno lakše ući u stanje praznine te ostvariti kvalitetan preduvjet da se direktno iskustvo odnosno spoznaja dogodi u relativno kratkom vremenu tijekom trajanja intenziva.

Kako intenziv izgleda?

Struktura intenziva je kako i sam naziv govori – intenzivna. Intenziv se odvija na eko imanju u blizini Zagreba i počinje u petak navečer te traje do nedjelje popodne. Satnica je naporna i precizno definirana s ciljem ostvarivanja maksimalne moguće pomoći za lakše dostizanje direktnog iskustva. Ustajanje na intenzivu je u 7 sati ujutro, a dan u subotu završava u 22 sata. Razgovor bilo kakve vrste osim unutar dijade tijekom rađenja tehnike je zabranjen, a dnevne obroke pripremaju djelatnici imanja. Time se osigurava minimalni gubitak energije koja se govorom najvećim dijelom troši i preusmjerava ka širenju svijesti. U tom najintenzivnijem periodu, sudionici imaju dovoljan broj prilika da ako svjesno i s voljom rade tehniku ostvare ne samo jedno, već i više spoznaja. 

Uobičajeno je da polaznici koji su prvi put na intenzivu tragaju za odgovorom na pet temeljnih pitanja: Tko sam Ja (izvorni identitet), što sam Ja (izvorna kvaliteta), što je život, što je drugo ljudsko biće i što je Bog. Nakon toga, tragatelj može odabrati bilo koji objekt koji želi, s ciljem da ga doživi bez procesa i poslije intenziva praktično primjeni u svom životu. Utoliko je svrha intenziva dvojaka: 50% posla je dobiti direktno iskustvo tj. spoznaju, a drugih 50% je primijeniti dobivenu spoznaju u svakodnevnom životu, tj. iz nje živjeti. Na ovaj način čovjek može u relativno malo vremena, u jednom trodnevnom povlačenju dobiti direktna iskustva za koja su duhovnim tragateljima trebale godine ili čak životi predane meditacije i posvećenosti putu samospoznaje. 

Ali...?

Nekome bi se moglo s pravom nametnuti pitanje - "Sve je to odlično i zanimljivo, ali što mene zapravo briga koja je moja izvorna kvaliteta ili moj izvorni identitet? Što ću ja s tom spoznajom?"

Odgovor na to pitanje je specifičan za svaki pojam za koji tražimo spoznaju, ali navedimo nekoliko primjera :

Odgovor na pitanje "Tko sam ja?" donosi jasnu i neoborivu sliku sebe kao osobe s manama i vrlinama, iskustvima i znanjima, koja tu osobu u konačnici ne definiraju i nisu izvor njezine vrijednosti i samopouzdanja - potreba za izvlačenjem vanjske vrijednosti zamijenjena je unutarnjom, koja ne blijedi i ne traži identifikaciju s vanjskim svijetom da bi se održala.

Odgovor na pitanje "Što sam ja?" donijet će tragatelju razumijevanje pozicije čovjeka u Kreaciji, njegovu ulogu u stvaranju i upravljanju vlastitim životom te mu pomoći da preuzme odgovornost za sebe, svoje stanje i svoje ponašanje.

Spoznavši život, tragatelj će lako shvatiti smisao života, pitanje koje se vjerojatno svatko na svijetu zapitao. Spoznaja drugog ljudskog bića korisna je u vidu boljeg razumijevanja i poboljšavanja odnosa s drugima, ali i sa samim sobom, jer pomaže u smanjivanju udaljenosti koja prividno postoji između dvoje ljudi.

Bog - vrlo iskrivljen i zloupotrebljavan pojam - spoznajom će biti očišćen od religijskog ili antireligijskog intelektualnog otpada, nakon čega ostaje jasna i nepobitna slika dotičnog pojma te njegov praktični značaj za egzistenciju čovjeka.

S obzirom na sve navedeno, intenziv je tehnika koja iako daje brz rezultat u relativno malo vremena, zahtijeva predanost i posvećenost spoznaji svijeta oko sebe i u konačnici samome sebi. Iako je ova tehnika otvorena svima i nema nikakvih posebnih ograničenja za sudjelovanje na intenzivu (osim težih psihičkih bolesti), potrebno je napomenuti da se određena doza ozbiljnosti i predanosti tijekom tri dana boravka na intenzivu podrazumijeva i očekuje. Intenziv nije tehnika za druženje već za istinski proboj u svijesti s ciljem spoznaje samog sebe na što je moguće dubljoj razini te na što je moguće većem utemeljenju sebe u toj spoznaji. Direktno iskustvo samo po sebi je čudesno i o njemu ne možete previše govoriti, ali ga se može doživjeti i iskomunicirati. Ako je težnja polaznika za spoznajom sebe i svijeta oko sebe iskrena, uz predano prakticiranje tehnike intenziva direktno iskustvo predstavljat će vrhunac proboja svijesti pojedinca, a time će postati kvalitetna podloga za ostvarenje sebe kao cjelovitog bića na bilo kojem području života.

Sve što je potrebno za to je imati hrabrosti i želju za Istinom, te naknadno uživati u punini dobivenih spoznaja, često čudesno opisanih u raznim duhovnim učenjima Istoka.

Autor teksta i voditelj intenziva: Branko Antunović

Datum održavanja intenziva: 19.-21.10.2018. Početak je u petak 19.10. u večernjim satima (18 sati) tako da je tečaj maksimalno prilagođen svima koji imaju osmosatno radno vrijeme u tjednu.

Cijena Intenziva je 1300 kn i uključuje smještaj na imanju, hranu (3 dnevna obroka) i sam Intenziv.

Mjesto održavanja: Eko imanje „Repro eko“, Jastrebarsko

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE. HVALA.

E-mail za dodatne informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Prijave se primaju zaključno s 12.10.2018. Broj sudionika je ograničen.