EFT - psihološka 'akupunktura' za emocije

Baziran na teoriji Alberta Einsteina da je sva materija, pa tako i tijelo - energija, EFT polazi od toga da je poremećaj protoka energije, odnosno energetska blokada u organizmu, podloga za bolesti. Uzrok energetskih blokada i zastoja najčešće su nepoželjna psihološka i emocionalna stanja. Otklonite blokade ovom učinkovitom tehnikom! Učilište terapijskih vještina Galbanum organizira dvodnevni tečaj EFT-a u Zagrebu, 19. i 20. listopada. Naučite tapkanjem pomoći sebi i drugima...

EFT ili tehnika emocionalne slobode (engl. Emotional Freedom Technique), nastala u SAD-u 90-ih godina prošloga stoljeća, kao kombinacija kineske akupresure i psihologije, idealna za vrijeme u kojem živimo. Radi se o svojevrsnoj psihološkoj akupunkturi jer nas iscjeljuje putem istih energetskih meridijana kojima se služi i tradicionalna akupunktura, samo bez iglica.

Meridijani su, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, energetski kanali koji u organe i tjelesne sustave provode životnu energiju ‒ qi, a svaki od njih ima krajnju točku, mjesto na površini tijela na kojem se može pristupiti tom energetskom kanalu. Pomoću akupunkture ili akupresure na toj se točki može uravnotežiti protok energije kroz meridijan ili otkloniti zastoj. Na sličnom principu djeluje i EFT jer tapkanjem stimulira završetke meridijana.

EFT je otkriven slučajno?
Sedamdesetih godina prošloga stoljeća psihoterapeut dr. Roger Callahan radio je s pacijenticom koja je od djetinjstva imala snažnu fobiju od vode. Bojala se vode u svim oblicima, toliko da nije mogla čak ni svoju djecu okupati u kadi.

Psiholog je primijenio sve tehnike psihoterapije koje je poznavao, ali gotovo bez rezultata. Nije više znao što da učini, dok jednog dana nije došao na neobičnu ideju. Pacijentica je izjavila kako joj pomisao na vodu izaziva snažnu bol u trbuhu. Dr. Callahanu, poznavatelju tradicionalne kineske medicine, sinulo je da bi tapkanje na krajnju točku meridijana želuca – tik ispod oka – moglo olakšati bol u trbuhu.

Nakon nekoliko minuta tapkanja točke ispod oka pacijentica više nije osjećala bol. Ubrzo je otkrila da ne osjeća ni tjeskobu kad se približi vodi. Iznenađenje je bilo veliko i za nju i njezina liječnika.
Nakon toga dr. Callahan je počeo detaljnije istraživati kombinaciju psihoterapije i tapkanja različitih dijelova tijela. Razvio je skup različitih nizova tapkanja, ovisno o problemima.

Devedesetih godina prošloga stoljeća Callahanov student Gary Craig pojednostavio je profesorovu tehniku i osmislio redoslijed tapkanja koji je postao osnova tehnike emocionalne slobode. Craig je shvatio da je cilj tapkanjem proći preko krajnjih točaka svih meridijana, neovisno o tome koji nas problem muči.

U čemu najviše pomaže EFT?
Neki praktičari EFT koriste za iscjeljivanje raznih bolesti, no tehnika ipak najbolje rezultate daje u iscjeljivanju emocionalnih problema. Budući da emocionalni stres može smanjiti prirodnu sposobnost našeg tijela da se samo iscjeljuje, to je zapravo osnova svakog iscjeljenja. Čovjek je emocionalno biće i na njega najviše utječu emocije, koje onda izazivaju i fizičke reakcije. EFT smanjuje stres, razrješava traume i događaje koji nam bude loše emocije (nesigurnost, neuspjeh, strah). Uz njegovu pomoć možemo prevladati strahove i fobije, osjećaj srama i krivnje, ljutnje i anksioznosti, promijeniti navike i poboljšati razne segmente života. Osim toga, EFT se može koristiti za ostvarenje željenih ciljeva.

EFT terapijom poslije određenog vremena reakcije na teške situacije postanu mnogo smirenije, problemi se više ne čine nepremostivima, a život postaje lakši.

Danas EFT uvelike primjenjuju psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti kao dopunu kognitivno-bihevioralnoj i drugim terapijama; koristi se u bolnicama, psihološkim ustanovama, centrima za podršku oboljelim od raka, u terapiji ratnih veterana oboljelih od PTSP-a...

Dvodnevni EFT seminar
Seminar će se održati 19.10.2019. - 20.10.2019. (subota i nedjelja) na adresi Jalovečka 1, 10 090 Zagreb Stenjevec. Seminar će trajati od 10:00 - 17:00h.

Cijena: 1500 kn + pdv

Seminar će se održati na engleskom jeziku uz osiguran prijevod.

Učilište terapijskih vještina Galbanum gost je dvodnevnog tečaja EFT-a pod vodstvom britanske stručnjakinje Debrah Goldston, diplomirane pravnice, kliničke hipnoterapeutkinje, učiteljice EFT-a, NLP-a i brojnih drugih tehnika. Tečaj će se održati 19. i 20. listopada, a podijeljen je u dva dijela: 19. listopada održava se početni stupanj EFT-a za samopomoć, a 20. listopada drugi stupanj za praktičara EFT-a. Polaznici tečaja dobit će certifikat britanske škole.

REZERVACIJE
Broj mjesta je ograničen i prijava je obavezna. Registraciju možete napraviti putem sljedećeg linka.

Nakon prijave potrebno je uplatiti 250 kn za rezervaciju mjesta. Informacije kako uplatiti dobiti će te putem e-maila. Za sve ostale informacije slobodno nas kontaktirajte putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Napomena: prijava je kompletna tek nakon uplate akontacije od 250 kn (pdv uračunat u cijenu).

DebraVoditeljica seminara: Debra Goldston

Debra Goldston, poznata iscjeliteljica, vidovnjakinja, voditeljica i učiteljica. Tijekom posljednjih 20 godina Debra je održala mnoštovo seminara iz područja prirodnih tehnika iscjeljivanja. Kvalificirana je za praksu EFT i Emotrance, kao i kvalificirani i vrlo iskusni hipnoterapeut i regresijski terapeut. Debra je NLP praktikant i trener. Danas vodi uspješnu školu prirodnih terapija u Engleskoj. Više informacija o Debri možete pročitati na njezinim web stranicama: https://www.clear-intentions.co.uk/