Biti sa sobom, biti s drugim - vikend intenziv kroz ples i jogu

Iako naizgled nemaju veze jedno s drugim, ples i joga su savršen spoj. Barem za nas. Oni su kao yin i yang, kao kontrola i prepuštanje, kao snaga i nježnost. I jedno i drugo sadrže sve ove elemente, a niti koje sve ovo spajaju i pletu finu mrežu su dah, pokret, ritam, prisutnost. Kroz godine iskustva u obje ove discipline, shvatili smo da je vrijeme da ih konačno objedinimo.

Tema ovog vikenda je ukorjenjivanje samih sebe u svijetu koji se neprestano mijenja, koji nam izmiče tlo pod nogama, koji se ponekad smrzne i zabrani nam kretanje, zabrani nam kontakt jednih s drugima i gura nas u nepoznato. Tražit ćemo načine da sebi osiguramo to čvrsto i sigurno mjesto, ne negdje izvana, nego unutra, u svom vlastitom tijelu. Ovo je prilika za dvodnevno uranjanje u sebe, u mir i tišinu vlastitoga tijela, pronalazak vlastite snage i jasnoće, povratak u jednostavnost i istinitost bivanja sa sobom, bez ikakvih dodataka i pretvaranja, bez obzira na uvijete i okolnosti, a onda i otvaranje prostora za kontakt i povezivanje s ljudima kojima smo okruženi, sa zajednicama kojima pripadamo, sa svojima najbližima.
Taj balans između toga da dajemo sebi i osjećamo sebe, i toga da se dajemo i otvaramo drugima i učimo bivati u kontaktu onako kako nam paše i kako naše srce iz svojih najdubljih kuteva priželjkuje, jedna je velika, usuđujemo se reći, životna tema, neprestani izvor inspiracije i motiv koji nas gura u istraživanje i širenje. Zato i naslov ovog vikenda: Biti sa sobom, biti s drugim. Jedno ne isključuje drugo.

Za sudjelovanje nema nikakvih preduvjeta, samo otvorenost i radoznalost. Intenzitet programa prilagodit ćemo grupi. Ako ste već iskusni u jednoj ili obje ove discipline, ovo je odličan način da produbite svoje razumijevanje, iskustvo i uđete korak dublje u svoju praksu.

Repro Eko Farm, Volavje 30, Jastrebarsko
Datum održavanja:
28. 8. 2020. - 30. 8. 2020.

? Što nudimo?
?tri dana uranjanja u predivnu prirodu, mir seoskog imanja, dovoljno vremena za uživanje u prirodi, šumi, potoku
?Dnevne meditacije, joga satove i plesne radionice na otvorenom i zatvorenom, kroz koje ćemo se približiti sebi samima i osjetiti sočnost života u nama samima
?Tri obroka dnevno, domaće voće i orašasti plodovi kao međuobrok. Svu hranu pripremat će nam naši domaćini s farme Repro Eko, tako da možete biti sigurni da je sve organsko i svježe. Sva hrana je vegetarijanska i veganska.
?2 noćenja u višekrevetnim sobama
?Ceremoniju otvaranja i zatvaranja kruga

? Tehnike koje koristimo?
?Plesne radionice : Ples koji ćemo plesati nema formu ni zadane okvire, a radi se o slobodnom pokretu, bilo kojem impulsu za gibanjem, potrebi našeg tijela da se kreće i tako stvara svoj vlastiti ples. Sloboda da se gibamo onako kako nama to najviše paše može biti zastrašujuća, ali i nevjerojatno oslobađajuća i osnažujuća. Plesne radionice ne prate nijednu poznatu tehniku ili praksu, ali jesu inspirirane plesom Pet Ritmova, Movement Medicine, posebice argentinskim tangom, kontakt improvizacijom kao i mnogim drugim radionicama koje se bave tijelom i pokretom. Dio plesnih sessiona bit će razne vježbice za lakše povezivanje sa svojim tijelom, i puno istraživanja kontakta s drugim tijelima, uz imperativ poštivanja vlastitih i tuđih granica.

?Joga tehnike : Hatha joga, vinyasa, dragon dance, jin joga, joga nidra
?Meditacijske tehnike : sjedeća meditacija i stojeća wu ji meditacija

? Što očekivati?
?Jasniji kontakt sa sobom
?Jednostavnost bivanja u kontaktu s drugima
?Izoštravanje svih osjetila
?Povratak u ovdje i sada
?Podršku učitelja
?Vrijeme u tišini ili ugodnom razgovoru

? Što vam je potrebno?
Otvorenost, želja za proširivanjem i istraživanjem, ugodna odjeća, joga mat (ukoliko nemate svoj, javite nam da vam pomognemo)

? Broj sudionika je ograničen na 15. Prijave su obavezne. Molimo vas da ispunite obrazac:
https://forms.gle/6FebmhLa1xGxnKbC6

? Cijena: early bird cijena do 20.7.2020. je 1300 kn, nakon toga 1500

Uskoro detaljan program sa satnicom i više o vašim učiteljima :)

Jako nas veseli započeti ovu priču s vama! Ako vam nešto od ovoga golica maštu, naježili ste se od pomisli da budete s nama ili jednostavno trebate ovakav odmak od svakodnevnice, ovo je mjesto za vas. Slobodno nam pišite u vezi bilo kakvih pitanja <3.

? Ana & Andrija ?

Biografija:
Ana je učiteljica argentinskog tanga u plesnoj školi Tango Zagreb, koja je, nakon godina studiranja i završetka dva fakulteta, prije nekoliko godina odlučila u potpunosti živjeti svoju strast. Tango se desio kao točka na i njenog plesnog putovanja, koji je počeo kad se kao djevojčica od 9 godina prvi puta upisala u plesnu školu. Od tog trenutka, ples je uvijek bio najvažnija točka njenog života, iako su se tehnike i stilovi izmjenjivali s godinama. 2006. godine počela je podučavati druge plesu, i shvatila da, osim što jako voli plesati, jednako voli i darovati ples drugima. Kroz iskustvo podučvanja argentinskog tanga, desila se i osobna transformacija, a pokazalo se da je za ovaj ples potrebno puno više od tehnike i razumijevanja mehanike tijela. Blizak kontakt s drugom osobom, kakav zahtjeva tango, traži hrabrost, otvorenost, prepuštanje, otpuštanje kontrole i otvaranje srca, a mnogi zaljubljenici u tango i sami će vam reći kako ovaj ples ima nevjerojatan terapeutski učinak. Upravo je to bio povod daljnjeg istraživanja i upuštnja u proces edukacije za tjelesno - orijentiranog psihoterapeuta u Centru za integrativni razvoj, gdje upravo završava 3. godinu. U posljednje tri godine također aktivno sudjeluje u različitim praksama slobodnog plesa, poput plesa Pet ritmova ili Movement Medicine, sudjeluje na plesnim intenzivima i različitim plesnim radionicama. Slobodni ples doživljava kao savršenu nadopunu tangu. Kroz vlastito gibanje i autentični pokret koji nema strukturu i zadanost učimo o sebi i razvijamo svoj vlastiti potencijal, otkrivamo svoju vlastitu kreativnost i snagu, dok kroz tango učimo prenijeti sve te svoje osobine u odnos s nekim drugim. Međuljudski odnosi i ta duboka čežnja za stvarnim, iskrenim kontaktom, vječna su joj inspiracija. Kako ostati svoj, a biti s drugim, i kako se dublje povezati sa sobom, preko odnosa s drugim - neiscrpna su tema i prostor za istraživanje.

Andrija:
Po zanimanju, Andrija je akademski glazbenik trombonist (Gradsko kazalište “Komedija”) i certificirani Yoga učitelj (Sandra Đ. Bianco, Sebastian Pucelle, Murielle Burellier, Jo Phee, Joe Barnet, Paul i Suzee Grilley ). Andrija se prvi put susreće s istočnjačkim tradicijama i učenjima 2003. godine kada odlazi na svoje prvo putovanje u Indiju, gdje uz predano proučavanje vedskih tekstova i raznih filozofskih škola, dolazi do svog prvog yoga sata u tradiciji klasične Hatha yoge. Njegovo yoga putovanje nastavlja se kroz dinamične (yang) stilove Ashtange, Vinyase i Power yoge, kao i upoznavanje sa nježnijim i suptilnijim stilom yin yoge koje predano vježba od 2011. godine.
Zadnjih nekoliko godina vodi redovne satove, radionice, retreatove, i međunarodne teacher training programe za buduće učitelje yoge. Kako je jedan od Andrijinih glavnih životnih principa balansiranje energije (muško – žensko, shiva – shakti, yin – yang…..), takav je i njegov pristup yogi. Bez obzira na stil (yin/yang), poseban značaj pridaje svjesnom i opuštajućem načinu vježbanja.