BUDISTIČKI LAMA  CHUNG TULKU RINPOCHE ZAGREB 29.9 - 20.10. 2023.

RASPORED DOGAĐANJA
Budistički lama, Chung Tulku Rinpoche, dolazi u peti posjet Zagrebu! Ovom nas prilikom očekuje bogat program predavanja i meditacijskih seminara budući da će Rinpoche boraviti s nama mjesec dana. 

Sva su predavanja otvorena za javnost i nije potrebno nikakvo predznanje o budizmu ili meditaciji. Učenja koja će Rinpoche dati pokrivaju razne aspekte Puta prosvjetljenja, odnosno Puta oslobođenja od egzistencijalne patnje za dobrobit svih bića, na način kako se taj Put prakticirao stoljećima u tibetskom budizmu. Uz temeljna predavanja o budizmu i meditaciji, na programu su i mahayanska učenja o vježbanju šest savršenih vrlina, kao i vajrayanska učenja o vještim metodama suptilne transformacije uma.

Sva se ova učenja temelje na principu jedinstva mudrosti i univerzalne ljubavi iz kojih brojne metode proizlaze kao različita sredstva koja nam pomažu da iz raznih kuteva osvijetlimo one postupke, emocije i uvjerenja koji nas porobljavaju i vode u patnju, kao i one koji nas oslobađaju i vode u duboki egzistencijalni mir.

Pozivamo vas da otkrijete vješti Put oslobođenja i samospoznaje!

koji se stoljećima prenosi s koljena na koljeno i kojim su kročile tisuće realiziranih majstoraLAMINA BIOGRAFIJA
H.E. Chung Tulku Rinpoche je budistički lama iz Butana. U samostansku budističku školu je krenuo već kao dijete. Studirao je viša sutrička učenja, kao i učenja vajrayana tibetskog budizma u Ngagyur Nyingma Institutu pod vodstvom Penor Rinpochea, jednog od najznačajnijih Dzogchen učitelja 20. stoljeća. Također, primio je brojna učenja, upute i opunomoćenja od drugih značajnih učitelja tibetskog budizma - H.H. Thubzang Rinpochea, H.H. Dilgo Khyentse Rinpochea, H.H. Taklung Tsetrul Rinpochea i mnogih drugih.

Rinpoche je poznat po svojoj vedroj naravi, susretljivosti, kao i praktičnom tumačenju budističke mudrosti. Podučava diljem svijeta (Njemačka, Mađarska, Amerika, Indonezija, Singapur, Australija), a Hrvatsku posjećuje kontinuirano od 2012. godine.
 

PROGRAM
*Program se odvija na raznim lokacijama!*

OBAVEZNA REGISTRACIJA ZA SVA DOGAĐANJA PREKO DONJE PRIJAVNICE!
Za registraciju i bilo kakva pitanja javite nam se mailom na:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. "Budizam u svakodnevnom životu"
Vrsta događanja: predavanje

Datum: 29.9.2023, petak
Vrijeme: 18:00-20h
Mjesto: Češka beseda, Šubićeva 20, Zagreb
(Predavanje je u velikoj dvorani u prizemlju)
Preporučena donacija: 7 Eura

Opis: Predavanje će se dotaknuti nekih tipičnih problema s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu i kako nam kod toga mudrost budističkih učenja može pomoći. Iako se ponekad može činiti da je budizam nešto daleko i egzotično, on sadrži čitavo bogatstvo jednostavnih i praktičnih uputa za život koje možete primjeniti bilo kada. Nakon predavanja imat ćemo i ceremoniju - "Uzimanje Utočišta".

2. "Opunomoćenje za meditaciju Medicinskog buddhe"
Vrsta događanja: predavanje i opunomoćenje

Datum: 4.10.2023, srijeda
Vrijeme: 17:00-18:30h
Mjesto: Češka beseda, Šubićeva 20, Zagreb
(Predavanje je u dvorani na prvom katu)
Preporučena donacija: 10 Eura

Opis: Buddhino suosjećanje za sva bića se manifestira u raznim oblicima koji pomažu oko specifičnih problema. Tako npr. prosvjetljenu mudrost koja uklanja neznanje predstavlja buddha Manjushri, dok je Medicinski buddha manifestacija suosjećajne namjera i zavjeta prosvjetljenog bića da uvijek pomogne svima pri uklanjanju bolesti. Također, Medicinski buddha je središnja figura tradicionalne tibetske medicine.

3. "Uvod u Shamata meditaciju za početnike"
Vrsta događanja: predavanja i vježba meditacije

Datumi i vrijeme: 
6.10., petak (17:00-18:30h) 
7.10., subota (14:00-15:30 i 16:00-17:30)
8.10., nedjelja (14:00-15:30 i 16:00-17:30)

Mjesto: Florijana Andrašeca 18, Zagreb (iza Cibone)
(Dvorana plesnog studija Escape, 
 desni ulaz u zgradu, pa stepenicama na prvom katu)
Preporučena donacija: 40 Eura

Opis: Osnova svih vrsta budističke meditacije je stabilna pažnja koja omogućuje mirno boravljenje uma i donosi duboku relaksaciju. Stabilnu pažnju razvijamo metodama Shamata meditacije. Osim brojnih zdravstvenih dobrobiti poput smanjena stresa i lakšeg nošenja s emocijama, vješto korištena shamata meditacija omogućuje i otkrivanje posebnog, dubokog uvid u prirodu pojava (Vipassana).

4. "Molitva sedam stihova buddhe Padmasambhave"
Vrsta događanja: predavanje i usmeni prijenos (tib. lung) molitve

Datum: 11.10.2023, srijeda
Vrijeme: 17:00-18:30h
Mjesto: Češka beseda, Šubićeva 20, Zagreb
(Predavanje je u dvorani na prvom katu)
Preporučena donacija: 10 Eura

Opis: Ovo je najznačajnija molitva buddhi Padmasambhavi, velikom učitelju koji je jedan od utemeljitelja budizma u Tibetu, a posebice Dzogchen tradicije. Kao jedna posebna vrsta vajrayanske meditacije, ona nas povezuje izravno s mudrošću i suosjećanjem buddhe Padmasambhave, te donosi, prema iskustvu velikih majstora Tibeta, velike blagoslove i duhovna postignuća onome tko ju prakticira. 

5. "Longchen Nyingtik Ngondro"
Vrsta događanja: predavanja i usmeni prijenos (tib. lung) meditacijske prakse

Datumi i vrijeme: 
13.10., petak (17:00-18:30h), 
14.10., subota (14:00-15:30 i 16:00-17:30)
15.10., nedjelja (14:00-15:30 i 16:00-17:30)

Mjesto: Florijana Andrašeca 18, Zagreb (iza Cibone)
(Dvorana plesnog studija Escape, 
 desni ulaz u zgradu, pa stepenicama na prvom katu)
Preporučena donacija: 40 Eura

Opis: Longchen Nyingtik je ciklus učenja koji u sebi sadrži čitavo bogatstvo svih metoda Puta prosvjetljenja u kontekstu vajrayanskog budizma: od uvodnih praksi, preko praksi razvoja (tib. kyerim) i praksi dovršenja (tib. dzogrim), pa sve do najsuptilnijih dzogchen praksi. Ngondro se pak sastoji od uvodnih praksi ovog ciklusa što znači da vam ovo predavanje omogućuje da napravite prvi korak u sustavnom prakticiranju tibetskog vajrayana budizma. Jedna od najslavnijih knjiga tibetskog budizma, "Riječi mog savršenog učitelja", koju je napisao veliki majstor Patrul Rinpoche, objašnjava upravo Longchen Nyingtik Ngondro prakse. 

6. "Shantideva: Put Bodhisattve - 3. dio"
Vrsta događanja: predavanja

Datumi: 16.10.-20.10, ponedjeljak-petak
Vrijeme: 
9:30-11:00
13:00-14:30
15:00-16:30

Mjesto: Florijana Andrašeca 18, Zagreb (iza Cibone)
(Dvorana plesnog studija Escape, 
 desni ulaz u zgradu, pa stepenicama na prvom katu)
Preporučena donacija: 40 Eura

Opis: Treći dio ciklusa predavanja na ovu temu, koju je Rinpoche za Hrvatsku započeo predavati prije par godina. U planu je proći posljednji dio (7.-10. poglavlje) slavne Shantidevine knjige „Put bodhisattve“ (Bodhicaryāvatāra).

Dalai Lama je komentirajući ovaj tekst kazao: 
„Cijelo svoje razumijevanje suosjećanja i puta bodhisattve mogu zahvaliti proučavanju ovog teksta.“ 

„Put bodhisattve“ iznosi budistička učenja prema tradiciji mahayane. Shantideva objašnjava kako je ključno njegovati i razvijati um prosvjetljenja (bodhicitta), odnosno želju da se prosvijetlimo za dobrobit svih bića. Kako bismo tu suosjećajnu motivaciju proveli u djelo vježbamo šest savršenih vrlina (paramita): darežljivost, etičko djelovanje, strpljenje, entuzijastički trud, meditativnu koncentraciju i mudrost. Razvijanje ovih vrlina nas oslobađa od uzroka patnje – neznanja i uznemirujućih emocija – te time donosi veliku dobrobit nama i drugima.

OBAVEZNA REGISTRACIJA ZA SVE PROGRAME PREKO DONJE PRIJAVNICE!

Program se odvija na raznim lokacijama!

Srdačno,
Ivan Stublić
Dhyana Croatia

facebook događanje


Prijavnica: 
Pozivamo vas da otkrijete vješti Put oslobođenja i samospoznaje!

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦