Ispravljena nepravda: Skrbnici životinja ipak neće plaćati veću naknadu za odvoz otpada

Nakon službenog dopisa Prijatelja životinja i mnogo komentara građana na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je izbaciti dio s uračunavanjem kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada. Takva uredba, bez sporne odredbe, usvojena je na sjednici Vlade te skrbnici kućnih ljubimaca više ne moraju strahovati od dodatnih nameta i moguće zloupotrebe takve odredbe.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva kojom se odustalo od dodatnih nameta skrbnicima kućnih životinja. Uključivanje ljubimaca u cijenu odvoza otpada ne bi bilo pošteno prema svim našim sugrađankama i sugrađanima koji skrbe za njih.

Ovim potezom spriječena je degradacija hrvatske politike o zbrinjavanju otpada. Kako bi se zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj podiglo na višu razinu – onu održivog razvoja i progresivne naplate – Prijatelji životinja smatraju da se mora uvesti NAPLATA PO KOLIČINI proizvedenog otpada, kao i ODVOJENO PRIKUPLJANJE MJEŠOVITOG OTPADA I ONOG ZA RECIKLAŽU. Time bi se zaštitio okoliš, povećala stopa recikliranja, izbjegli penali Europske Unije koji nam prijete zbog neodvajanja otpada, te se financijski penaliziralo one koji ne odvajaju otpad i time zagađuju okoliš.

Više informacija možete saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr