Gladno Srce: tijelo, hrana i emocije

Ciklus Gladno Srce: Davanje i primanje, 20.12.2014.
Božić je vrijeme davanja i primanja. Posebno vrijeme u godini koje nosi energiju Srca, energiju otvorenosti i zajedništva.
Pa baš zato možemo to vrijeme iskoristiti da se pitamo što, kako, koliko i na koji način primamo i dajemo?
Kako primamo? Da li darove (ljubav, pažnju, tuđu pomoć, kompliment) možemo primiti sa zahvalnošću i punog Srca? Da li ih stvarno možemo upiti u sebe i uživati u njima? Ili u našem primanju uvijek postoji osjećaj da ipak ne zaslužujemo? Da nismo dovoljno dobri da dobijemo? Da ljubavi nema dovoljno i za nas i za druge? Ili da dar koji primamo nije dovoljno dobar?


Jer ako ne znamo primiti, ostajemo kronično gladni. I koliko god darova dobijali, nikada nam neće biti dovoljno. Jer jedan dio nas ne pušta darove u naše Srce. I ne znamo uživati u njima.
Davanje i primanje dio su istog iskustva. I često, ako ne možemo primiti, ne znamo ni dati.
Ornamenti na božićnom drvcu simboli su naših darova.
Koje darove dajemo svijetu? Kako dajemo iz sebe? Da li živimo život u strahu od davanja da i za nas nema dovoljno, ili svojim davanjem kreiramo blagostanje u svom životu?
Dajemo li nesebično, iz otvorenog i punog srca, zato jer uživamo u samom činu davanja, ili dajemo iz nekih drugih razloga? Da dobijemo nešto zauzvrat? Da ispadnemo dobri? Da odradimo davanje jer tako treba biti?

Sposobnost primanja i davanja direktno je povezana sa osjećajem samoodbacivanja i nevoljenja sebe.

A odbijanje ili prekomjerno uzimanje hrane povezano je sa kapacitetom da stvarno primimo „darove" života, da smo zadovoljni i ispunjeni. Da se nahranimo do kraja!
Na predavanju ću govoriti o razlozima zbog kojih ne znamo primiti i dati cijelim srcem, o dijelovima osobnosti koje štitimo tim mehanizmima. Pričati ću o kapacitetu za davanje i primanje koji se može mijenjati i na koji način učenjem toka davanja i primanja možemo povećavati količinu ljubavi za sebe. I hraniti svoje Srce.

Gdje: Centar za poremećaje hranjenja BEA, Ribnjak 36, Zagreb
Kada: Subota, 20.12. u 11h
Predavač: Ana Katarina Sansević, integrativni terapeut
Ulaz je besplatan uz obaveznu prijavu mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Više info putem iste mail adrese ili na 098 900 59 73

Emocionalni odnos sa hranom samo je simptom nečeg dubljeg. Pokušajmo pogledati ispod površine tog odnosa i dobiti odgovore na ova pitanja: Do koje granice prihvaćamo svoje tijelo? Na koji način osjećamo emocije? I kakve veze hrana ima s tim?
Uz niz uvida iz kliničke psihologije, iskustva iz vlastitog procesa te primjera iz života, namjera mi je približiti razumijevanje našeg emocionalnog odnosa sa hranom, svima koji traže odgovore, bilo da sami žele razumjeti svoj odnos sa hranom i emocijama i svojim tijelom, ili žele pružiti podršku nekome u svojoj okolini.