ŠTO NAS UDALJAVA OD PRIRODNOG STANJA EMPATIJE U KOMUNIKACIJI?

Besplatno online predavanje s radionicom
u ponedjeljak, 7. studenoga, od 18.30 do 20 sati

Zašto se danas, možda više nego ikad, osjećamo otuđeni, nepovezani s drugima ili spriječeni razmjenjivati osjećaje i produbljivati odnose?

Osjećate li katkad teret svoga zamjeranja drugima, povrijeđenosti zbog njihove kritike ili krivnje zbog toga što niste ispunili njihove potrebe?

Ili obratno: osjećate li da drugi zamjeraju vama, da vas okrivljavaju jer niste izašli u susret njihovim potrebama, pa ih počinjete kritizirati ili im se opravdavati?

Sve to može biti posljedica nerazumijevanja potreba, bilo svojih bilo onih drugih ljudi, ali i, posljedično, neprikladne komunikacije koja nije usredotočena na dijeljenje i empatiju, već na ono što je pogrešno u njihovu ponašanju prema nama ili našem ponašanju prema njima.

Naš je um tako zaokupljen mislima o tome kako smo pogriješili ili kako nismo dobili ono što smo željeli, kritiziramo sebe zbog toga, ali osuđujemo i druge. Naša kreativna energija odlazi u smjeru onoga što smatramo pogrešnim ili lošim, a to još više povećava naš otpor prema ljudima među kojima živimo i čija su nam ponašanja važna.

Umjesto toga, mnogo je efikasnije usmjeriti se na ono što je nama i drugima potrebno.

Na ovom ćemo predavanju razmotriti koji oblici komunikacije blokiraju naše povezivanje s drugom osobom, ne dopuštaju nam da je razumijemo bolje, da je slušamo 'potpuno', da joj pružimo empatiju i tako pomognemo da procesuira svoje emocije i poveže se sa svojim dubljim potrebama.

Neki od takvih oblika, koje smatramo nasilnima, jesu: etiketiranje, kritiziranje, govorenje s visoka, uspoređivanje, poricanje odgovornosti, zahtijevanje…

Na predavanju ćemo se imati prilike zapitati i koliko su, npr., sažalijevanje, davanje savjeta ili ispitivanje učinkoviti u našem pristupu osobi koja treba našu podršku? Koliko je pak zataškavanje emocija ili opravdavanje učinkovito u suosjećajnom odnosu prema sebi? Trebamo li redefinirati svoje shvaćanje suosjećanja?

Voditeljica:
Sandra Baksa, prof., trenerica osobnog razvoja

Sandra pomaže ljudima prepoznati autentične talente i živjeti u skladu sa svojom svrhom, a svojom empatijom i mudrošću olakšava promjenu perspektive i otpuštanje krutih uvjerenja kao preduvjeta osobnog rasta.

Nudi grupne programe o upravljanju emocijama, nenasilnoj komunikaciji, self-managementu, meditaciji, arhetipovima…, ali radi i individualno nudeći multidisciplinarnu podršku na svim aspektima života.

Educirana je u sklopu Oksfordske akademije za leadership, Achology – akademije za primijenjenu psihologiju te u području duhovnosti.
S nenasilnom komunikacijom, temeljenom na radu M. Rosenberga, upoznala se prije sedam godina i otada dijeli taj mirotvorni pogled na svijet i uzbudljivi koncept koji nam omogućuje nadilaženje međusobnih razlika dok se povezujemo s onim što nam je zajedničko i humano.

Predavanje će se održati:
u ponedjeljak, 7. studenoga, od 18.30 do 20 sati
na online platformi (za koju ćete poveznicu dobiti nakon prijave).
Prijave:

na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 091 1770 550.

Napomena:
Ovo predavanje slijedi radionica OSNOVE NENASILNE KOMUNIKACIJE, koja će se održati u nedjelju, 13. studenoga, od 10 do 15 sati, i to u ugodnom fizičkom prostoru u centru Zagreba, a na nju se također možete prijaviti već sada!
Veselim se Vašem sudjelovanju jer je ovo vrijeme – iako izazovno – prava prilika da damo svoj doprinos svijetu suosjećanjem i boljim razumijevanjem!


Upišite se ovdje na naš newsletter listu: