Eko gospodarstvo - Orlov Put


orlov putSamo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda.

 




http://www.eko-gospodarstvo.com/OrlovPut/

 Riječ je o ekogospodarstvu »Orlov put«, koji je svojom zdravom hranom osvojio hrvatsko tržište, pa je vlasnik Goran Gusak ovih dana osvojio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača. Ta je nagrada osvojena u konkurenciji 63 hrvatska poljoprivrednika, na natječaju koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dr. Franz Fischler, posebni savjetnik Vlade RH za pregovore s Europskom unijom.

»To nam je potvrda da su se isplatila sva naša odricanja i naporan rad te da se ekoproizvodnja i kod nas sve više cijeni. Nagrada nam je dala i poticaj da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli, a to je život i proizvodnja u skladu s prirodom«, istaknuo je Gusak.

Desna ruka mu je supruga Irena, a po potrebi u sezoni zaposle još dva djelatnika. No, ističe kako su mu veliku pomoć savjetima pružili profesori s Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Od voća i povrća izrađuju dvadesetak gotovih proizvoda, među kojima su džemovi, sokovi, sirupi, ajvar, kečap, kupinovo vino, kiseli krastavci, turšija.

Problema s plasmanom proizvoda nema. Sve se plasira u trgovine Biovege u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku pod robnom markom Bio-Bio, dosta svježeg voća i povrća završi na policama dva velika trgovačka centra, dok svi ostali zainteresirani proizvode mogu naručiti i oni će im doći poštom.

Gusak napominje kako samo kvalitetan proizvod uvijek ima zajamčen plasman te ističe da su njihove jabuke »slađe od grožđa«, jer imaju 18 posto šećera, dok je za ostale uobičajeno oko 10 posto, a džemovi u sebi imaju čak 75 posto čistog voća.

Posebnost gotovih proizvoda obitelji Gusak je ta da se, osim što su sirovine potpuno ekološki uzgojene, svi proizvode – ručno!

»Ujutro se ubere, do 15 sati je u ambalaži kao gotovi proizvod i spremno za distribuciju. Sve se radi bez konzervansa, a jedina zaštita su pasterizacija i sterilizacija. Rok našim proizvodima je do dvije godine«, naglašava Gusak. Budući da mu je cilj bio i spojiti proizvodnju s turizmom, taj poljoprivrednik svoje je imanje otvorio i za turiste. Pritom im društvo na imanju prave konji, kokoši, zečevi, pas i svinja.

Kupci mogu doći i sami si ubrati voće i povrće, dok ih sve češće posjećuju školske ekskurzije, pa djeci organiziraju radionice na kojima ih uče, na primjer, proizvodnji soka. Dvorišna sjenica prima čak 150 osoba, pa to imanje nerijetko posluži i za razne fešte i seminare, a posebnu atrakciju Gusak svojim gostima priredi vožnjom u starim fijakerima po baranjskim livadama i ritskim šumama.

Od prodaje stana do ostvarenja životnoga sna

Do nagrade je put bio dug i za njega je trebalo puno hrabrosti. Taj se mladi poljoprivrednik 2000. godine odvažio prodati četverosobni stan u Osijeku i kupiti sedam hektara veliku livadu. Učinila mu se idealnom jer se nalazila na rubnim dijelovima Kopačkog rita, a njezino zemljište od 1988. godine nije bilo kemijski tretirano, što je važno za ekopoljoprivredu. Na toj je livadi potom sagradio ekokuću, počeo s proizvodnjom i tako ostvario svoj životni san. »Ekogospodarstvo sam osnovao 2000. godine, a ekoznak broj sedam, koji sam dobio pri registraciji, svjedoči da sam među pionirima ekoproizvodnje. Danas na toj bivšoj livadi živim sa svojom obitelji – suprugom Irenom te djecom Markom i Anom. Uz kuću, na sedam hektara površine imamo jabuke, kruške, kupine, jagode, razno povrće. Još obrađujemo oko devet hektara zemlje koja također godinama nije ničim tretirana«, kaže Gusak dodavši da proizvodnja zimi »seli« u dva plastenika.

U tri godine narudžbe veće 40 puta

»Početak je, kao i svaki, bio težak. No, u većim hrvatskim gradovima potražnja za zdravom, ekološkom i kvalitetnom hranom sve je veća. U samo tri godine potreba za našim proizvodima povećala se čak 40 puta«, tvrdi naš domaćin. Primjerice, narudžba ajvara za ovu godinu dosegla je čak sedam tona, a naručeno je i 10.000 litara soka od jabuke.

Ručno sagrađena ekokuća

Kako bi na njegovu gospodarstvu baš sve bilo u skladu s prirodom, Gusak je sagradio i ekokuću. »Kuća je sagrađena ručno, drvetom stoljetnog crnog bora iz netretiranih šuma u okolici Žepča, a sve je spojeno drvenim klinovima. Krov je napravljen od trske iz Kopačkog rita«, pojašnjava Gusak te najavljuje kako mu je jedan od planova ponuditi turistima na svom imanju i smještajne kapacitete.

Preuzeto sa: poduzetnistvo.org

Izvor: www.vjesnik.hr/
Autor: Maja Sajler Garmaz

http://www.eko-gospodarstvo.com/OrlovPut/