POSLJEDICE ZANEMARIVANJA I IGNORIRANJA U DJETINJSTVU

Zanemarivano dijete će nekako preživjeti, ali neće razviti puno vještina koje nije naučilo u svom okruženju. Odrastat će u uvjerenju da nije voljeno, a dijete to preuzima na sebe. Nije voljeno…jer ne vrijedi ljubavi, jer nešto nije u redu s njim. Razvit će vrlo malo povjerenja u sebe, jer nije ogledano koliko je zaista vrijedno.

Osjećaj usamljenosti i nesigurnog svijeta, privlačit će slična iskustva kao u djetinjstvu. Nekako kad vjerujemo da nešto nije u redu s nama i da ne zaslužujemo ljubav, zračimo tom energijom i ponavljamo priču koju smo upoznali. Da moramo učiniti nešto da budemo voljeni i prihvaćeni, ili da moramo biti drugačiji da bi netko ostao s nama. Strah od osjećaja odbačenosti, neviđenosti i bezvrijednosti će odbijati ljubaznost čak i kad dolazi s druge strane. Nepovjerenje i strah će odbijati kao štit i ljubav i bliskost, jer će užas od mogućeg ostavljanja preplavljivati i kao mogućnost.

Ako smo tako preživljavali, zanemareni i ignorirani, često ćemo osjećati da moramo dati sve od sebe samo da nas druga strana ne ostavi. Možda ćemo pomagati drugima, a vjerovati da za sebe moramo sve sami. Razvijajući pretjerani stupanj izdržljivosti i samodostatnosti. Da možemo sve sami… i tako šaljemo sliku drugima: „Ne trebam nikoga.“ Možda ostajemo u partnerstvima gdje dobivamo vrlo malo, jer smo na to naviknuti. Ili ćemo se osjećati nesigurno i u vezama gdje nas partner voli i želi, ali mi iza toga očekujemo da će nas ipak ostaviti i onda se nikad ne prepuštamo u pravu intimnost.

Kad osjećaj voljenosti i prihvaćenosti nije ugrađen u naš sustav u djetinjstvu, trebat će svjesnosti i volje da se to iskustvo izgradi u odraslosti. Sve povrede nastaju u odnosima, i to odnosima koji su trebali biti najsigurnija baza. Pa ipak jedina mogućnost iscjeljivanja tih ranih povreda su ponovno ljudski odnosi i kontakt. Ali ne oni u kojima ćemo iznova i iznova biti povrjeđivani. Vrijeme je za odabir odnosa i NE onim odnosima koji nas ne ogledaju kao ljude vrijedne pažnje, ljubavi i poštovanja. Postoje takvi odnosi i postoje takvi ljudi. Ne odustajte nikada od sebe.

Datum: 26.3.2022.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Vodi: Tihana Ilić Prskalo
Lokacija: Centar Snaga namjere, Račićeva 5/1

Prijavite se ovdje.