Dražen Franolić & Nino Mureškič – novi album JAR

Udist Dražen Franolić i udaraljkaš Nino Mureškič upravo su za Nota Bene Music izdali novi album Jar koji se može čuti na svim relevantnim glazbenim platformama.
Na albumu se nalazi osam kompozicija odsviranih na arapskoj lutnji (oudu) i akustičnim udaraljkama. Udaraljke su raznolike - kalhart, bongosi, tar, udu, tikva i rig.

Odabrane su za svaku pjesmu posebno, zato se i atmosfere za vrijeme slušanja mijenjaju. Album nosi ime Jar što znači ćup ili vrč – i za vrijeme slušanja pjesme kao da se izlijevaju iz tog vrča, poput rijeke koja vas nosi i nosi tim bogatim orijentalnim zvukovima koji na kraju tog dinamičnog puta čine skladnu cjelinu.

Poslušajte na streaming servisima: https://notabene.lnk.to/Jar

Naslovnica: Viktor Daldon
Snimio: Nino Mureškič
Studio Zg.Duplek, Maribor
Produkcija: Dražen Franolić
Izdavač: Nota Bene Music, 2023.Dražen Franolić i Nino Mureškič glazbenici su sličnog afiniteta s velikim iskustvom u sviranju arapske, turske, indijske, jazz i balkanske glazbe. Svaki od njih je velika kreativna glazbena osobnost, a zajedno stvaraju i izvode autorske kompozicije te
glazbu koja nastaje spontano i u trenutku. S obzirom na to da se radi o ravnopravnim i zrelim glazbenicima, njihova je glazba poput dijaloga koji teče i slobodno se razvija.
Nino Mureškič svira različite udaraljke i to programu daje dinamiku i raznolikost, ali smirujuća atmosfera koja nastaje slušatelje potpuno obavija magičnošću koja će ih nakratko izbaviti od užurbanosti i anksioznosti moderne svakodnevnice.

Kratke biografije:

Nino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora, u više od 30 godina sviranja snimio je velik broj albuma s različitim
umjetnicima širom svijeta. Počeo je sa učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i
kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. 2005 nastavlja u Indiji sa studijem indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

 Dražen.jpgDražen Franolić je svirač uda (arapske lutnje). Javno nastupa od 1983. Stvara orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Snimio je brojne albume
s raznim glazbenicima, a najznačajniji su Wonderland i Asgard (s Vesnom Gorše i Juricom Ugrinovićem) i Put i Faza (s Kamenkom Ćulapom i Markom Jovanovićem). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Dražen Franolić i Nino Mureškič već su za Nota Bene Music izdali i nešto meditativniji album Papillon na kojem je Nino kombinirao digitalne i akustične udaraljke.

Poslušajte na streaming servisima: https://notabene.lnk.to/Papillon
Naslovnica: Viktor Daldon
Snimio: Nino Mureškič
Studio Zg.Duplek, Maribor
Produkcija: Dražen Franolić
Izdavač: Nota Bene Music, 2023.
YouTube: https://www.youtube.com/@drazenfranolicoud
Web https://www.franolic-oud.com/
Facebook https://www.facebook.com/drazenfranolicoud/
Instagram https://www.instagram.com/drazenfranolicoud/