Jednostavan test koji predviđa koliko ćete živjeti

koliko-cete-zivjeti-1

Sjedite. Ustanite. Ponovite. Ovaj mali trik je izum brazilskog doktora Claudia Gil Arauja. Test je koristio u radu sa spotašima kako bi procijenio njihovu gipkost i snagu, stanje u kojem se nalazi njihovo tijelo. Primjenjujući dalje u svojoj praksi SRT (sitting-rising test) došao je do zaključka da se ovakvim testom može ustanoviti da li je osoba 'u dobrom fizičkom stanju' i koliko će još živjeti. Naučni rad s rezultatima primjene SRT objavljen je prije godinu dana u naučnom časopisu European Journal Of Cardiology i izazvao je burne reakcije kako onih koji ne vjeruju u ovakav mjerni instrument fizičkog zdravlja tako i drugih koji su oduševljeni idejom i lakom primjenom.

 

Kako vas dr Araujo vodi kroz SRT?

Prvo, stanite uspravno i stabilno komotno obučeni.

Bez oslanjanja na bilo što, spustite se na pod do sjedećeg položaja.

Zatim ustanite ali bez pomoći šaka, koljena, laktova ili nogu.

Spuštanje na pod i ustajanje boduju se s maksimalnih 10 poena – pet za spuštanje, pet za ustajanje (10 poena dobijte u slučaju da sjednete i ustanete lako, bez pridržavanja, gubitka ravnoteže ili posustajanja). Po poen se oduzima svaki put kada kao pomoć koristite šaku, koljeno, lakat. Po pola poena oduzmite za gubitak ravnoteže.

koliko-cete-zivjeti-2

Osnovna ideja dr Arauja je da ukaže svojim pacijentima koliko je važno da svoje tijelo održavaju u dobroj formi, gipko, elastično i snažno ako žele zdrav i dug život. Čak je shodno rezultatima SRT testa uspostavljena i okvirna prognoza za životni vijek – pacijenti koji su sabrali osam i manje poena imaju duplo veće šanse da završe sa životom u narednih šest godina u odnosu na one s 9 ili deset poena. Oni koji su na testu dobili tri ili manje poena, pet puta su životno ugroženiji za razliku od pacijenata sa 8,9 ili 10 poena (konačni rezultati istraživanja).

S obzirom na to da je test rađen na ljudima starosti od 51-80 godina, doktor Arauja tvrdi da je SRT siguran za ova životna doba. „Ljudima je sve teže da se sagnu i nešto dohvate s poda, imaju lošu ravnotežu i slabe mišiće, pa je i veća vjerojatnoća da će padati i povrjeđivati se", kaže dr Arauja.

Za one mlađe od 50 ove prognoze ne važe, ali svakako stoji preporuka da urade test kako bi provjerili stanje svog tijela. Ako ste mlađi od 50 i imate problem, manji ili veći, da izvedete SRT test, to može da bude samo ozbiljno upozorenje i poziv na akciju. Što ste mlađi imate više vremena da se dovedete u zavidnu formu i tako sebi osigurate dug život.

Izvor Magazin.ba

4-UGOVORA-banner