Zajedno protiv globalnog zatopljenja – snaga konoplje

Potaknuti zabrinjavajućim stanjem kvalitete zraka u velikim gradovima i neposrednom prijetnjom od globalnog zatopljenja, udruga Centar za istraživanje društva pokreće novu inicijativu kako bi se problem riješio na osobnoj razini. Kampanja pod nazivom "Zajedno protiv globalnog zatopljenja – snaga konoplje" planira osnažiti pojedince da poduzmu značajne korake u borbi protiv klimatskih promjena.

U ovoj godini, inicijativa poziva građane da se aktivno uključe u borbu protiv globalnog zatopljenja uzgojem biljke konoplje na svojim balkonima. Konoplja, poznata po iznimnoj sposobnosti apsorpcije CO2, nudi izravno rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Prema stručnjacima, jedan hektar konoplje apsorbira jednaku količinu CO2 kao pet hektara šume, što je vrijedan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena.

"Vjerujemo da ćemo angažiranjem pojedinaca u uzgoju konoplje moći ostvariti konkretan utjecaj na kvalitetu zraka i pridonijeti ublažavanju učinaka globalnog zatopljenja", rekao je Vjeran Skurjeni, predsjednik udruge Centar za istraživanje društva, glasnogovornik inicijative.

Za one koji žive u urbanim područjima, kampanja pruža podršku i resurse kako bi olakšala uzgoj konoplje. U suradnji s Institutom za istraživanje biljaka, Zadrugom Dom Konoplje i OPG Konoplja, inicijativa nudi sadnice konoplje koje se mogu legalno uzgajati na balkonima ili u zatvorenom prostoru.
Uzgoj konoplje, čak i u malim razmjerima, legalan je u Republici Hrvatskoj od promjene zakona u travnju 2019. godine. Sudionici su dužni registrirati svoje biljke kod Ministarstva poljoprivrede, uz potrebnu dokumentaciju koja se dobiva prilikom preuzimanja biljke.

Osim ekoloških koristi, sudionici stječu praktično iskustvo u uzgoju i pristup raznim zdravstvenim koristima povezanim s konzumacijom konoplje. Kampanja promovira upotrebu konoplje u različitim oblicima, uključujući sirovo konzumiranje, salate i čajeve, ističući njezin potencijal za opuštanje i poboljšanje kvalitete sna.

"Ova inicijativa ne samo da adresira hitnu potrebu za borbu protiv globalnog zatopljenja, već nudi i prilike za osobni razvoj i angažman zajednice", dodao je Vjeran Skurjeni.

Za više informacija o pridruživanju inicijativi i podršci borbi protiv globalnog zatopljenja, posjetite www.cid.hr/zajedno


Ako želite podržatii akciju ZAJEDNO udruge CID i osobno ste odlučili se uključiti u borbu protiv globalnog zatopljenja.

Registrirajte se na https://cid.hr/zajedno pod linkom https://cid.hr/register/supporter/

Nakon registracije, telefonski će Vas kontaktirat naš tim i dogovoriti sve detalje oko preuzimanja Vaše biljke.

Za sve ostale informacije pišite nam na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Kontakt informacije:
Udruga Centar za istraživanje društva
predsjednik
Vjeran SKurjeni
095 5300 891
www.cid.hr

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦