Ulje cejlonskog cimeta – zdravlje koncentrirano u bočici

 

Cejlonski cimet (lat. Cinnamomum verum) najčešće asocira na začin koji koristite kao dodatak za kolače, kompote ili medenjake. No, on je puno više od toga. Spada u najljekovitije začine svijeta, što su potvrdila i mnoga znanstvena ispitivanja. Jedan od najboljih načina za korištenje njegovih ljekovitih svojstava je upotreba njegovog eteričnog ulja. Ulje se dobiva destilacijom iz kore ili lista cimetovca.

 

Duga tradicija korištenja ulja cejlonskog cimeta

Povijesna upotreba cimeta datira 4000 godina unatrag. Najstariji zapis o njemu potječe iz židovskog zapisa Tora, dok se u Starom zavjetu spominje izrada ljekovitog ulja koje se koristilo za pomazanje.
U ayurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za umirivanje živaca i mišića. I dan-danas ayurveda ga smatra idealnim lijekom za probleme probave i dijabetes.
Početkom 20. stoljeća u Velikoj Britaniji eterično ulje cimeta se koristilo za zaštitu od ospica koje su tada predstavljale opasnu bolest. Također se smatralo jednim od najučinkovitijih lijekova za prehladu.

 

Izrada cimetovog ulja

Eterično ulje cimeta radi se destilacijom pomoću vodene pare iz kore ili lista cimetovca. Ulje kore mora sadržavati najmanje 65 %, a ne više od 75 % cinamaldehida. Cinamaldehid je organska tvar koja cimetu daje okus i miris. Kad se ekstrahira, daje viskoznu tekućinu blijedo žute boje, a nalazi se pretežno u kori. Osim cinamaldehida, ulje sadrži i do 10 % eugenola, linalola, kariofilena.
Eterično ulje cimeta jako je koncentrirano. Zbog toga se češće koristi razrijeđeno. Mnogo blaže ulje cimeta možete napraviti kod kuće procesom maceracije.

 

Ljekovita svojstva ulja cimeta

Ulje cejlonskog cimeta djeluje na niz stanja u organizmu. Izvrsna je potpora kod bolesti srca, krvnih žila, pluća, kože i crijeva.
Može značajno pomoći kod dijabetesa tipa 2. Cimet regulira i uravnotežuje razinu šećera u krvi, što su potvrdili i američki znanstvenici.
Možete ga koristiti kao instantni kućni lijek za zubobolju, a zbog svojih dezinficirajućih svojstava odlično je u njezi zubiju i desni.
Ulje cejlonskog cimeta ima antibakterijska i antigljivična svojstva zbog kojih se često dodaje proizvodima za liječenje infekcija.
Prema nekim studijama, cinamaldehid u ulju cejlonskog cimeta ima antigljivična svojstva i njegova isparavanja uništavaju mikoze.

Studija urađena na mikrobnoj aktivnosti 54 eterična ulja među kojima je bilo i cimetovo, ustanovila je da je ono pokazalo antimikrobnu aktivnost protiv:
· Staphylococcus aureus
· Pseudomonas aeruginosa
· Escherichia coli
· candide
· aspergillusa
· histoplazme
U drugoj znanstvenoj studiji otkriveno je da cimetovo ulje može smanjiti rast plijesni.

 

Primjena u aromaterapiji

Cimetovo ulje se u terapeutske svrhe kombinira s eteričnim uljima lavande, timijana, ružmarina, đumbira, grejpa, tamjana, klinčića, kardamoma i korijandera. U aromaterapiji se može koristiti za tretiranje opće boli, infekcija dišnog sustava i reumatizma. Smanjuje depresiju i olakšava menstrualnu bol.
Primjena u ovlaživačima ili aroma lampama dobra je za olakšanje prehlada, začepljenog nosa, općih simptoma bronhitisa poput slabosti i boli tijela.
Kad se koristiti kao masažno ulje u kupkama, ulje cimeta pruža antiseptička svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.
Ono može smiriti probavne probleme i liječiti mučninu te olakšati mišićnu bol. Primjena u losionu ili kremi također djeluje slično.
Odličan je repelent protiv komaraca jer može uništiti njihove larve, a pri tome ne djeluje štetno za okoliš.

 

Prijedlozi za upotrebu ulja cejlonskog cimeta

· Popijte 2 kapi čistog eteričnog ulja cejlonskog cimeta u kapsuli za zaštitu imuniteta. 
· Masirajte trbuh maceratom cejlonskog cimeta za bolje zdravlje gušterače.
· Stavite par kapi eteričnog ulja cejlonskog cimeta i destiliranu vodu u raspršivač i koristite za
osvježenje prostora.
· Dodajte kap macerata cejlonskog cimeta na zubnu pastu i perite zube s njime.

 

Napravite sami macerat cejlonskog cimeta

Ako imate vremena, kod kuće možete sami pripremiti macerat cejlonskog cimeta. Macerat će djelovati slično kao razrijeđeno eterično ulje cimeta. Možete ga upotrebljavati za njegu kože, poboljšanje zdravlja ili u kuhinji.

1. Macerat iz štapića cejlonskog cimeta
Sastojci:
· ekstra djevičansko maslinovo ulje
· štapići cejlonskog cimeta
Priprema:
Napunite staklenku štapićima cejlonskog cimeta do vrha. Prelijte ih maslinovim uljem tako da budu potpuno potopljeni u ulju. Ostavite staklenu na toplom mjestu 3 tjedna. Procijedite ulje cimeta kroz gazu i čuvajte ga u tamnim bocama na tamnom i hladnom mjestu.

2. Macerat iz praha mljevenog cejlonskog cimeta
Sastojci:
· ekstra djevičansko maslinovo ulje
· pola šalice mljevenog cejlonskog cimeta
Priprema:
Zagrijte dovoljno maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte mljeveni cejlonski cimet i miješajte s maslinovim uljem. Pustite da ključa 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite ulje kroz filtar za kavu u steriliziranu bocu. Ostavite ulje na tamnom i hladnom mjestu minimalno mjesec dana.

 

Nije svaki cimet zdrav

U mnogim trgovinama se pod cimetom prodaje kasija koja je prepoznatljiva po
tamnijoj boji i mnogo manje namotanoj kori. Kasija (lat. Cinnamomum cassia) nije ljekovita kao pravi cejlonski cimet i nije za svakodnevnu upotrebu jer može naštetiti organizmu. Slika na vrhu prikazuje s lijeve strane cejlonski cimet, a s desne kajsiju, razlika je očigledna.

 

Objavljeno ljubaznošću portala "Alternativa za vas".