Med od maslačka

Livade su žute od maslačka....

Maslačak posvuda raste kao korov pa ga zaista nije teško pronaći. No njegova prava moć krije se u njegovoj ljekovitosti. Jestivi su svi dijelovi biljke, a najčešće ga nalazimo u zelenim mišancijama koje marne kumice nose na tržnice miješajući ga s ostalim zdravim samoniklim zelenjem.
Maslačku su posvećene mnoge pjesme, čak su se njemu u čast pisali i manifesti, a mi vam danas šaljemo i jedan zdravi recept kako si jednostavno sami možete napraviti med od maslačka.

 

Prije postupka nabavite:
• 300 žutih cvjetova maslačka
• pola nešpricanog limuna
• 1 kg nerafiniranog šećera
• 2 velike žlice vanilin šećera

• 1 litra vode
Postupak:
uzmite 300 žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći.

Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i limunom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru i kuhajte na niskoj temperaturi dok se ne zgusne (oko 2-3h). Smjesu ohladite i pazite kako bi postigli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.
Opće je poznato kako med doprinosi boljem zdravlju svakog čovjeka, pa tako i med od maslačka. Bogat je vitaminima poput A, C, E, B1, B2, B3, zatim željezom, kalijem, cinkom, natrijem, proteinima te masnim kiselinama i esencijalnim uljima.

Med čuvajte u staklenim teglicama u frižideru. Trajnost mu je oko godinu dana.


Kolektiv Pametna hrana

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
095 8011581
099 6834604

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: