GHOSTING: Pasivno-agresivno manipuliranje i nepoštovanje

"Ghosting" možemo kratko definirati kao situaciju u kojoj jedna osoba naglo nestaje iz odnosa, odnosno, prekida svu komunikaciju s drugom osobom, bez ikakvog obrazloženja.

Prije svega, "ghosting" je izbjegavajuća pasivno-agresivna taktika. Osoba koja koristi "ghosting" zapravo komunicira drugima: da se boji kritike, da ne želi priznati da je pogriješila, ili da se ne može nositi s konfliktom.

"Ghosting" je najteži oblik upotrebe šutnje kao tihog tretmana, taktike koju stručnjaci često vide kao oblik emocionalne okrutnosti, zlostavljanja. Tako vas se ušutkava i sprječava da izražavate svoje osjećaje, što je jako porazno za održavanje vašeg samopoštovanja.

Bez obzira na namjeru osobe koja koristi "ghosting", ova pasivno-agresivna taktika može ostaviti duboke psihološke rane i ožiljke. Osoba koja koja koristi "ghosting" izgleda drugima kao da nije u stanju ili ne želi prepoznati osjećaje kod drugih, da daje sebi grandiozni osjećaj prava na sve, da se ponaša vrlo ravnodušno prema drugoj osobi ili da uopće nema suosjećanja. (Npr. narcisoidni tip osobe karakteriziraju arogancija, teškoće u nošenju s kritikama, iskrivljeni osjećaj samopouzdanja, stalna potreba za odobravanjem i divljenjem, te nedostatak empatije.)

"Ghosting" nije specifičan za određeni spol, već je usko povezan sa zrelošću i komunikacijskim vještinama osobe. Ljudi koji to čine ostavljaju drugu osobu zbunjenom i izgubljenom u svijetu nesporazuma i uzrokuju joj osjećaj nepoštovanja, zlouporabe, iskorištenosti i, najteže, - duboke izdaje.

Kad se "ghosting" događa, jednostavno ne znate kako odreagirati, jer zapravo ne znate što se konkretno dogodilo, pa sve izgleda nekako dvosmisleno i izvan kontrole.

Što učiniti?
Moj savjet onima koji su bili izloženi "ghostingu" (to se događa i najboljima od nas):
1. Nemojte to doživjeti na osobnoj razini.
    "Ghosting" govori o više o toj drugoj osobi, o tome kakva je, nego o vama. Način na koji se odlučite reagirati na "ghosting" govori o vama.
2. Nemojte ostati emocionalno povezani s tom osobom.
    Želite li zaista imati nekoga u vašem životu tko vas izbjegava, ne prepoznaje i zanemaruje ?
3. Proradite, pa otpustite i krenite dalje.

Važno je zapamtiti
Kad vas netko na ovaj način pasivno-agresivno izmanipulira, to ne govori ništa o vama ili vašoj vrijednosti, ali govori sve o osobi koja vam to radi. Pokazuje da on/ona nema hrabrosti suočiti se sa svojim pravim osjećajima, ili vašima, i pokazuje da on/a ili ne razumije utjecaj svog ponašanja na vaše osjećaje ili, što je još gore, da uopće ni ne brine o tome kako se drugi osjećaju.
U svakom slučaju, poslana vam je izuzetno važna poruka, koja kaže: Ta osoba nema ono što je potrebno da bi s vama ostvarila zreo i zdrav odnos. Zato, vi nastavite težiti biti još bolja osoba bez obzira na to što vam se to dogodilo, svakako zadržite svoje dostojanstvo i pustite manipulatore mirno odu. U slučaju da ste teže povrijeđeni, bilo bi dobro krenuti s psihoterapijom.

Autor - Marko Škopac, psihodramski psihoteraput

 

O psihoterapiji
Psihoterapija je namijenjena baš svakoj osobi koja osjeća da pati i da joj je potrebna pomoć. Cilj psihoterapije je promjena i to takva promjena zbog koje ćete se osjećati zadovoljniji, sretniji, slobodniji, kreativniji, spontaniji, sigurniji u sebe, a razviti ćete i veći osjećaj kontrole nad samim sobom. Kako dolazi do promjene u psihoterapiji? Do promjene u psihoterapiji dolazi kroz odnos s psihoterapeutom. Psihoterapija je, za mene, odnos koji je intiman, emocionalno bogat i plodan, međusobno jako podržavajući, odnos koji je siguran i koji čini mogućim sve promjene na koje ste spremni. Često ćete u psihoterapiji prepoznati po prvi puta neke vaše jake kvalitete ili nove talente, prepoznati ćete snagu koju imate, po prvi puta ćete otvoreno pričati o emocijama o kojima niste nikad nikome pričali, a moći ćete proraditi i traume koje nosite u sebi i koje vas jako bole a kojima često nitko ništa ne zna.

Vaša odluka da potražite psihoterapijsku pomoć pokazuje da ste odgovorni prema sebi i da ste odlučili rasti i razvijati se i da ste spremni unijeti važne i dobre promjene u svoj život i u odnose s Vama važnim osobama. Nemojte nikad zaboraviti da imate tu moć da se promjenite, da promjene nisu opasne, a da bi postigli ono što želite – morate, morate se promijeniti.

Uz individualnu i grupnu psihoterapiju nudim Vam i mogućnost individualne psihoterapije putem Skype-a. Kad seanse održavaju putem Skypa, preporučena učestalost seansi je jednom tjedno ili jednom svaka dva tjedna, cijena po dogovoru, plaćate svaku seansu posebno.

Sve ostale dodatne informacije vezane uz psihoterapiju možete dobiti
na broj mob.: 091/ 570 67 84 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Možete pratiti novosti i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/psihoterapijams/

Mjesto održavanja : Zagreb, Bleiweisova ulica.

O meni: Imam devet godina iskustva u psihoterapiji. Zavrsio sam petogodišnju edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu prema programu certificiranom od strane Federation of European Psychodrama Training Organisations i European Association for Psychotherapy. Dodatna usavršavanja iz različitih psihoterapijskih pravaca kao što su: psihoanaliza, grupna analiza, transakcijska analiza, art terapija, psihoterapija plesom i pokretom te bodywork psihoterapija.