Stickman

Poštovani,
ovim putem vaš obavještavamo o programu u sklopu Ciklusa predstava suvremenog cirkusa i molimo vas  da kroz vaše medije prenesete informacije o istom.
U srijedu 20.10.2021. na Maloj sceni Doma mladih s početkom u 19:00 Cirkus Kolektiv organizira izvedbu predstave Stickman, irskog umjetnika Darragha McLoughlina.


Broj mjesta u publici je ograničen, a rezervacije ulaznica su obavezne putem linka:
https://forms.gle/EbKreKJen4vf7mYQA



Umjetnik se poigrava se s očekivanjima i reakcijama publike, u predstavi koja se temelji upravo na  percepciji publike o onome što upravo gledaju. Izuzetnom vještinom balansiranja običnog drvenog štapa na raznim dijelovima tijela umjetnik stvara mnoštvo simbola koje gledatelji na svoj način interpretiraju, a s vremenom se javlja istovremeno neugodan i uzbudljiv osjećaj kao da su njihove vlastite interpretacije dio scenarija.

KONCEPT:
Proteklih nekoliko godina autor predstave istražuje balansiranje objekata kao novi izvedbeni jezik. U ovoj predstavi odlučuje se za balansiranje vrlo jednostavnog objekta – drvenog štapa, zbog njegove tehničke svestranosti i grafičke jednostavnosti. Ako zanemarimo mnoge praktične funkcije jednog štapa, preostaje nam štap samo kao jednostavna linija. Kombinirajući ovu liniju sa organskim tijelom, umjetnik postiže mnoštvo simbola.

O BALANSIRANJU:
Balansiranje objekata je način kako natjerati tijelo u stanje konstantnog pokreta, u kojem se položaj neprekidno iznova i iznova ispravlja, te mu na taj način udahne život. U ovom stanju, tijelo odgovara na podražaj iz pukenužnosti održavanja ravnoteže i počinje „govoriti“. Koristeći različite točke na tijelu za održavanje ravnoteže štapa (trbuh, leđa, stopalo, lice...) štap mijenja točku koja je u tom trenutku centar tijela i omogućuje pronalazak novih kvaliteta pokreta. Postavlja se pitanje: Kontrolira li tijelo pokret štapa, ili štap kontrolira pokret tijela?

BIOGRAFIJA:
Darragh je izvedbeni i vizualni umjetnik s korijenima u suvremenom cirkusu. Njegova praksa se oslanja na različite načine kako tijela mogu manipulirati objektima i objekti tijelima. Većinu vremena posvećuje učenju vrlo specifičnih, vrlo nefunkcionalnih vještina, kojima se drugi ljudi ne bi posvetili ili ih se uopće ne bi sjetili. Njegova metodologija u kreaciji se oslanja na dramaturgiju i ulogu publike unutar izvedbenog konteksta. Tijelo ostaje centralni subjekt/objekt u svakom njegovom radu.
Fb event: https://fb.me/e/2OTZNgdPI



Rad udruge Cirkus Kolektiv podržava Zaklada Kultura nova, a program Ciklus predstava suvremenog cirkusa financiran je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.



♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam