Mali Food Hub – Prvo izdanje, program

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako početi? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i želite znati na što sve trebate pripaziti? Zanima vas što sve pomaže biljkama da sretnije rastu? Prvi Mali Food Hub održat će se 26.1.2018. s temama: zdrava nabavka, mali razgovori o planiranju sretnog vrta, male radnje sijanja i razmjena sjemenja...

Prvo izdanje programa Malog Food Huba bit će održano u petak 26. siječnja u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a uključivat će Mali plac i razmjenu sjemenja od 16 do 20 sati te Male razgovore i radnje od 18 do 19 sati. Razgovarat će se o planiranju sretnog vrta i aktivnostima sijanja u kući, a u sklopu prvih zajedničkih radnji sijat će se peruanska jagoda, proljetna salata, grašak, bob, blitva, mrkva i celer. Sudionici će dobiti male priručnike s uputama i savjetima za sijanje u kući te zaduženja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presađivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu.

Iako je vlastito iskustvo najvažnije, u počecima je iznimno dragocijena pomoć iskusnih vrtlara i vrtlarica. Ponekad je riječ o savjetima koji zlata vrijede, a Mali Food Hub svoj program posvećuje upravo tome. Tako će vam, na ovom prvom izdanju, redoviti izlagači Malog placa i proizvođači lokalne organske hrane Slatko moje zeleno i Svijet O'Bilja odati male tajne za sretan vrt. Naučit će vas kako planirati vrt i prva sijanja, pokazati kako izraditi skicu i složiti raspored povrća u povrtnjaku te otkriti kada se sije i sadi određeno bilje. Dobrodošli su iskusni i neiskusni vrtlari svih uzrasta.

Također, bit će organizirana i razmjena autohtonog sjemenja s ciljem očuvanja bioraznolikosti i usmjeravanja pažnje na važnost izvora hrane. Uglavnom je riječ o starim, ponekad i zaboravljenim sortama sjemenja iz organskog uzgoja, a razmjena je namijenjena početnicima, vrtlarima hobistima i OPG-ovcima. Također, na mjesto budućeg vrta bit će posađena i tri stabla starih sorti voćaka – višnje, jabuke i vinogradarske breskve, koje će ujedno simbolički i obilježiti novu suradnju.

“Travel&Technology HUB Gacka16 vjeruje u bolji svijet koji gradimo kroz uzajamnost, dijeljenje, proaktivnost i osobni rast. Kao bitan faktor našeg djelovanja ističemo zdrav život i s njime povezane navike i aktivnosti: kretanje i prehranu. Putovanje kao najintenzivniji i nama najdraži oblik kretanja, upotpunjuje nas i čini sretnijima. U Malom placu prepoznali smo slične vrijednosti i poglede te im otvaramo vrata našeg doma Gacka16. Iz želje za jos kvalitetnijim i ispunjenijim životom svakog pojedinca, stvaramo priliku za novo povezivanje – Mali Food Hub.” – izjavio je Anđelko Ćalušić, inicijator Travel&Technology HUB-a Gacka16.

Sudjelovanje je besplatno, uz poželjnu prijavu za Male razgovore i radnje na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se primaju do četvrtka 25. siječnja do kraja dana.

•••

Mali Food Hub novo je mjesto povezivanja različitih food tema: od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane. Riječ je o najnovijem projektu već dobro poznate mobilne tržnice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom  Gacka16.

Jednom mjesečno Mali Food Hub pružat će, uz zdravu nabavku, praktične savjete te pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. Na raspolaganju za Male razgovore, ovisno o aktualnoj temi, stajat će iskusni vrtlari, dizajneri vrtova, permakulturisti, kuhari, nutricionisti, stilisti i fotografi. Svi zainteresirani moći će im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatražiti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama. Među temama koje slijede izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrživost i očuvanje biološke raznolikosti.

•••

Više informacija o Malom Food Hubu FB EVENT
Više informacija o Malom placu WEBFACEBOOKINSTAGRAM
Više informacija o Hubu Gacka WEBFACEBOOK