35.TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Hrvatski institut za pokret i ples predstavlja:
35.TJEDAN SUVREMENOG PLESA, Zagreb, 06. do 12. lipnja 2018.

Ovogodišnje, 35. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave nama poznatih, a publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer ujedno obilježavamo i vrijedan jubilej TRAFIK – a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta. Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima.


Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno destabilizira. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Autorska djela nastaju kao osvrt i ogledalo su konteksta u kojem nastaju: političkom, ekonomskom, socijalnom. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da samo na samom početku. Svemu uprkos nastojimo i vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje ovom prilikom predstavljamo. Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi prostor dijaloga i nadu za bolju budućnost.

Festival ove godine djeluje u u izuzetnim okolnostima i stoga je tim vrijedniji srčani doprinos male ekipa koja vjeruje u ples i u to što radi, a to čini s optimizmom, uz brojne volontere i uz potporu svih onih koji su svojim doprinosima omogućili predstavljanje 35. Tjedna suvremenog plesa.

Svima veliko Hvala. Svima poziv na ples!

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 35.Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, a festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 21. svibnja traje pretprodaja ulaznica. I ove godine nastojimo pružiti posebne beneficije za studente i umirovljenika, a izdvojili smo i određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete. Drago nam je festivalskoj publici predstaviti, nakon višegodišnjih nastojanja, skupinu Kafig koreografa Mourad Merzoukia s predstavom PIXEL , iako smo dio autorske ekipe imali prilike upoznati ranije. Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvorit će međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave CANDY´S CAMOUFLAGE u koreografiji Chris Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike. Također, poznata nam skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder FACE IN, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija, zahvaljujući potpori i kontinuiranoj suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina. Imat ćemo prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote. Uz Silviju upoznajemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom TRISTISSIMO. Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora tako da s entuzijazmom predstavljamo projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar SHAKE IT OFF, koji okuplja mlade izvođače, u koprodukciji s udrugom Domino, dok se Petra Zanki, nakon par godina izbivanja iz Hrvatske vraća na festival. Nakon što smo Petru podržavali putem ranijih festivala i putem rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru, te njenog učešća u EU projektu SPAZIO, krenula je put SAD-a, gdje u svom novom kreativnom domu u Seattleu pobuđuje pažnju javnosti i kritike te se postupno, ali sigurno etablira kao distinktni glas mlađe generacije koreografa Zapadne obale SAD-a, uz potporu jakih produkcijsih kuća Vertical Dance i On the Boards. Petra se vraća u Zagreb predstaviti svoj recentniji rad 365.

Sonja Pregrad predstavalja DOM; a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke, jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu obljetnicu predstavom TRAVELOGUE , autora Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA
Nastavak suradnje sa slovenskom organizacijom FLOTA, predstavlja mladi plesni duet u usponu ALIEN EXPRESS, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme AEROWAVES, koja tradicionalno promovira nova europska koreografska imena, a s kojom nas veže dugogodišnja suradnja.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. S ponosom povodom 35. obljetnice ponovno u Zagreb (i u Rijeku) dovodimo britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. Nadalje, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao. Posljednje tri godine dio smo projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, http://www.movingbeyondinclusion.eu, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse gdje smo uspjeli utvrditi kreativnu sinergiju i suradnju zagrebačkog kolektiva IMRC i plesne grupe Magija iz Rijeke, koja je i organizator festivala Inkluzivne scene.

Još jedan europski projekt započinje tijekom festivala u Zagrebu, a također se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti. Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti, nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Nažalost, izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće (nedostatak većih prostora za udomiti sve zahtjevnije predstave, zastarjela tehnologija, umanjena financijska potpora) odrazili su se i na sposobnost uvrštavanja više naslova. Vjerujemo ipak da smo i ove godine osigurali bogati program i u nadi da u vama i nadalje pobuđujemo želju za daljnjim praćenjem i upoznavanjem svijeta suvremenog plesa, koji je u stalnoj mijeni i evoluciji.

Tijekom 35. godina festivala podržali smo više generacija hrvatskih koreografa, ostvarili veliki broj međunarodnih suradnji, a 2017. godine festival je dobio i prestižno priznanje Europske festivalske federacije, dok je 2010. godine odlikovan Poveljom Republike Hrvatske za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske. Zahvaljujemo posebno institucijama koje su ove godine potpomogle festival : Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Ovogodišnji festival ne bi bio moguć bez potpore partnera: Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog instituta, Talijanskog instituta za kulturu, EU programa Kreativna Europa kroz projekte Moving Beyond Inclusion i Migrant Bodies. Partneri su : Ars kopija, Ginger Sushi, Lana´s Duckass, Zagrebačko kazalište mladih i Zagrebački plesni centar. Medijski partneri festivala su : Radio 101, Kulturpunkt.hr, Zadovoljna.hr.

Uz sponzore i donatore, volontere, umjetnike - prijatelje koji se prepoznaju kada je najteže, kada smo suočeni s promjenama koje donose neizvjesnost te ugrožavaju volatilni sustav nezavisne plesne scene kojoj pripada i festival. Stoga HVALA svima! Svaka kupljena ulaznica izravna je potpora realizaciji festivalskog programa te se zahvaljujemo svakom pojedinom članu publike na izdvojenim sredstavima i vremenu za potporu plesu.